Menderes, Zorlu ve Polatkan İdamlarının 54'üncü Yılında Anıldı - Son Dakika
Güncel

Menderes, Zorlu ve Polatkan İdamlarının 54'üncü Yılında Anıldı

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilişlerinin 54. yıldönümünde Topkapı'daki Anıt Mezarları başında törenle anıldı.

17.09.2015 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski  Başbakanlardan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilişlerinin 54. yıldönümünde Topkapı'daki Anıt Mezarları başında törenle anıldı. Anma törenine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ak Parti Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş ile Adnan Menderes'in gelini Ümran Menderes ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çelenk gönderdi.

MENDERES'İN GELİNİ KONUŞTU

Tören Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Törende ilk olarak Ümran Menderes konuştu. 27 Mayıs darbesinin demokrasiye karşı yapıldığını hatırlatan Menderes, "Demokrasi şehitlerimizin hayatlarına son verilmesi ülkemizin büyük utancıdır" dedi.

Adnan Menderes ve arkadaşlarının ülkeye büyük hizmetleri olduğunu söyleyen Menderes, "Hizmette bulunanlara çelme takmayı daha uygun buluyoruz. Ancak milletimiz yapılan güzel hizmetleri hiçbir zaman unutmaz ve unutmayacaktır" diye konuştu.

"İÇİMİZ YANIYOR"

Ümran Menderes konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Maalesef son zamanlarda kaybettiğimiz gencecik askerlerimiz, polislerimiz ve sivillerimizin kaybı tüm milletimizi kahretmektedir. İçimiz yanıyor. Bunu yapanların ruh halini anlamak mümkün değil. İnsanlık neredesin, diye feryat edesimiz geliyor. Kayıplarımıza Allah'tan rahmet kederli ailelerine sabırlar diliyorum. 'İyi ki 27 Mayıs oldu, iyi ki hayatlarına son verildi' diyenlerin sayısı azalmaktadır. Zaten bunlar bizi ayrıştırıyor. Hiçbir zaman ayrışmak bize yarar vermiyor. Zarar veriyor. İçeride ve dışarıda ülkeye zarar vermek isteyenlerin ekmeğine yağ sürüyor. Hele hele bugünlerde yaşananlar içimizi kanatıyor. Zaman birlik ve beraberlik zamanıdır. Tabi ki farklı düşüncelere sahip olabiliriz. Bu demokrasinin gereğidir. Ancak konu ülkemiz olunca tek yürek olmamız gerekiyor"

"1920 RUHUNA GERİ DÖNÜLDÜ"

1960 darbesini yapanları bugün milletin hatırlamadığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da  "Adnan Menderes ve arkadaşları büyük bir haksızlığa uğradılar. Aynı şekilde milletin zihninde taht kurarak milletin kalbine kazındılar. 1960 darbesini anlamak için 1950'yi iyi anlamak zorundayız. 1950 Türkiye siyasi tarihinin dönüm noktasıdır. 1920 meclisinden itibaren o mecliste kaybolan ruhu farklı kesimlerin bir araya gelerek bu vatanı yönetme iradesini tekrar 1950'de DP ile bu millet ikame etti. Yeniden 20 meclisinin ruhuna dönüldü" diye konuştu.

"TÜRKİYE İSTİKRAR ADASI OLARAK KALACAK"

"Ne ezan sesi susacak, ne bayraklar inecek, ne milletin sözü üzerine kimse karar sahibi olacaktır" diyen Kurtulmuş, "Son zamanlarda birliği ortadan kaldırmak isteyen, bu memlekete tekrar eski günlerini yaşatmak isteyen güçlerin oyunları olduğunu görüyoruz. Allah'a çok şükür bu millet hem inançlarına hem köklerine sahip çıkacak. Son günlerde hain saldırılarda hayatını kaybeden şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Bu ülke yaşadığımız Coğrafyanın bir istikrar adası olarak kıyamete kadar yaşayacaktır. Bu millet dünyada adaletin sesi olacaktır" dedi.

"YÜK ERDOĞAN'IN OMUZLARINDA"

AK Parti Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu da  17 Eylül tarihinin devlet hayatının ne çetin yollardan geçtiğini, bu ülkeye hizmetin bir bedeli olduğunu, bu topraklarda özgür yaşamanın bir bedeli olduğunu anlatan bir tarih olduğunu belirterek,  "Bugün ayaklarımızın üzerinde duruyoruz. Ayağımıza çelme takmak isteyenler bu dönemde de var. Dünyanın en pahalı gayrı menkulünün üzerinde oturduğumuzu biliyoruz. Dün Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın omuzlarındaki yük; bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın omuzlarındadır" ifadesini kullandı.

DUALAR EDİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından anıt mezarlara çelenk bırakıldı. İstanbul Müftüsü Yardımcısı Ahmet Bilgi'nin mezar başında yaptığı dualara eşlik edildi. Törenin ardından katılımcılara helva dağıtıldı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Menderes, Zorlu ve Polatkan İdamlarının 54'üncü Yılında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement