Mercek Altındaki Şirketlerde Son Durum - Son Dakika
Ekonomi

Mercek Altındaki Şirketlerde Son Durum

Mercek Altındaki Şirketlerde Son Durum

Kayyum atanan ve riskte olan firmalar ve bu firmaların sahipleri ile ilgili son durumu derledik: BOYDAK'TA YÖNETİM KAYYUMDAKayyum ataması yapılan önemli gruplarından biri Boydak Holding. Sekiz ayrı sektörde 41 şirketi bulunan Boydak Holding'in 2015 yılı sonu cirosu 6.9 milyar TL. Holding yönetiminde, Sulh Ceza Hakimliği'nin atadığı 5 kişilik kayyum heyeti bulunuyor.

26.08.2016 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayyum atanan ve riskte olan firmalar ve bu firmaların sahipleri ile ilgili son durumu derledik:

BOYDAK'TA YÖNETİM KAYYUMDA

Kayyum ataması yapılan önemli gruplarından biri Boydak Holding. Sekiz ayrı sektörde 41 şirketi bulunan Boydak Holding'in 2015 yılı sonu cirosu 6.9 milyar TL. Holding yönetiminde, Sulh Ceza Hakimliği'nin atadığı 5 kişilik kayyum heyeti bulunuyor. Avukat Ramazan Aslan'ın başkanı olduğu heyet, Boydak Holding ve bağlı tüm şirketlerin yönetim ve denetiminden sorumlu. Temeli 60 yıl kadar önce atılan Boydak Holding'in sahiplerinden Hacı ve Memduh Boydak kardeşler, FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanmıştı. Boydak Holding bünyesinde 14 bine yakın kişi çalışıyor. Holding bünyesindeki 7 şirket, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde, bir şirket ise ikinci en büyük sanayi kuruluşu listesinde yer alıyor.

NAKSAN'IN 56 ŞİRKETİNDE

Bünyesinde 7 bin kişinin çalıştığı Gaziantepli Naksan Holding'e da kayyum ataması yapıldı. Naksan'ın sahipleri Cahit Nakıpoğlu ve oğlu Taner Nakıpoğlu ise geçtiğimiz temmuz ayı sonunda tutuklandı. Ferhan ve Emre Nakıboğlu ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Temeli 1940'larda atılan Naksan Holding'e bağlı iki şirket, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alıyor. Cahit Nakıboğlu, uzun bir dönem, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'nun da (OSBÜK) başkanlığını yapmıştı. Naksan Holding'e bağlı 56 şirkete kayyum atandı. Mahkeme kararıyla kayyum atanan şirketlerinden 5'i Ankara, 22'si İstanbul ve 29'ü ise Gaziantep'te bulunuyor.

A101 İÇİN KARAR YOK

Son günlerde en çok ses getiren gözaltı kararı ise 6 bin 270 mağazası bulunan A101'in sahipleri Turgut Aydın ve oğlu Yaşar Aydın'a ilişkin oldu. Baba-oğul Aydın'a yönelik soruşturma sürecinin sebebi, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturmanın odağındaki Akfa Holding ile tespit edilen ilişkileri. Soruşturma dosyasına giren MASAK raporuna göre, Akfa Holding ile A101'in sahibi olan Yeni Mağazacılık AŞ arasında 'şüpheli' işlemler tespit edildi. Turgut Aydın ve oğlu Yaşar Aydın, savcılık sorguları sonrası serbest bırakıldı. Aydın ailesine ait herhangi bir şirket için alınmış bir tedbir kararı ise bulunmuyor

Fİ YAPI DA DURUM BELİRSİZ

Akfa Holding soruşturması kapsamında gözaltında bulunan isimlerden biri ise Fi Yapı'nın patronu Fikret İnan. Fikret İnan'ın soruşturma kapsamına alınmasının sebebi ise, Akfa Holding ile olan şüpheli para trafiği. İnan'ın şirketinde hali hazırda, iflas erteleme başvurusu nedeni ile ticaret mahkemesinin atadığı üç kişilik bir kayyum heyeti bulunuyor. Fi Yapı'nın teslim etmesi gereken 5 bini aşkın konutu bulunuyor. Savcılık soruşturması kapsamında, Akfa Holding'in patronu Fatih Aktaş gözaltına alınmıştı. FETÖ'nün finansörü olduğu iddia edilen Aktaş, Bank Asya için 300 milyon dolar kaynak bulunmasına ilişkin ses kaydı ile gündeme gelmişti. Yine aynı soruşturma kapsamında gözaltına bulunan İnanlar İnşaat'ın patronu Serdar İnan da serbest bırakıldı.

EROĞLU VE GÜLLÜOĞLU

Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu da, FETÖ soruşturması kapsamında geçtiğimiz cuma günü savcılığa ifade verdi. Eroğlu, ifade işlemi sonrası Hürriyet Dünyası'na yaptığı açıklamada, kendisine gözaltı işlemi uygulanmadığını belirterek, geçmişte TUSKON'da görev almasına ilişkin soruların sorulduğunu belirtti. 5.8 milyar lira cirosu olan ve 16 bin kişinin çalıştığı Eroğlu Holding ve bağlı şirketleri için alınmış bir el koyma kararı ise bulunmuyor. Aynı soruşturma kapsamında gözaltında bulunan Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü halen İstanbul Emniyeti'nde tutuluyor. Nejat Güllü'nün gözaltına alınmasından sonra işlerin başına oğlu Fatih Güllü geçti. 45 milyon TL cirosu olan şirket için alınmış bir el koyma kararı ise bulunmuyor.

BABA SERBEST OĞLU GÖZALTINDA

Bünyesinde 3 bin 800 kişinin çalıştığı Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Aydıner ve grubun kurucusu baba Mustafa Şevki Kavurmacı (75) da 18 Ağustos'ta gözaltına alınan isimler arasında yer aldı. Baba Kavurmacı gözaltına alındıktan iki gün sonra serbest bırakılırken, Ömer Faruk Kavurmacı ile ilgili gözaltı süreci devam ediyor. Baba Kavurmacı imzası ile yapılan yazılı açıklamada,  grup şirketlerine ilişkin alınmış bir el koyma kararının olmadığı vurgulandı.

ÜÇ DEV DE GÖZALTINDA

FETÖ soruşturmaları kapsamında İzmir'de yürütülen operasyonlar kapsamında Orkide Yağ'ın sahibi Ahmet Küçükbay, 2 bin çalışanı bulunan Kavuklar Holding'in yöneticileri Abdullah Kavuk ve oğlu Metehan Kavuk ile Karakaş Atlantis Kuyumculuk'un sahibi Kamil Karakaş gözaltına alınan isimler arasında. Anılan isimlerin İzmir Emniyeti'ndeki gözaltı süreci 18-19 günden beri sürüyor. Söz konusu isimler, aynı zamanda Ege Bölgesi'nin en büyük şirketlerinin de sahipleri. Üç ismin şirketlerine yönelik de, bir el koyma veya kayyum ataması kararı bulunmuyor. Öte yandan, haklarında gözaltı kararı bulunan Alfemo Mobilya'nın sahibi Davulcuoğlu kardeşler hakkındaki yakalama kararı ise devam ediyor. Aydın Nazilli'de faaliyet gösteren Uğur Soğutma'nın sahipleri Mehmet, Ali ve Ünal Takmaklı kardeşler ise bir ay kadar önce tutuklanmıştı.

DUMANKAYA'DA MALLARA EL KONULDU

FETÖ'ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla Dumankaya İnşaat'ın sahibi ve ortakları Halit Dumankaya, Necla Dumankaya, Uğur Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya'nın tüm mal varlıklarına el konuldu. 1963'te İbrahim Dumankaya ve Halit Dumankaya kardeşler tarafından kurulan Dumankaya Grubu, başta inşaat sektörü olmak üzere otomotiv, rent a car, sigorta ve PVC kapı pencere üretimi alanında faaliyet gösteriyor.

İbrahim Dumankaya'nın oğlu Ali Dumankaya ile Halit Dumankaya'nın oğlu Uğur Dumankaya'nın yönetimde olduğu şirkette Mayıs 2013'te yılında yol ayrılığına gidildi. Uğur Dumankaya 'Dumankaya İnşaat' adıyla faaliyetlerine devam ederken, Ali Dumankaya 'DKY İnşaat' adında yeni bir şirket kurdu. Dumankaya İnşaat'ın İstanbul'da Maltepe, Sancaktepe, Kartal, Halkalı ve Bahçeşehir'de devam eden yaklaşık 3 bin 500 konutluk projesi var.

Mahkümiyet çıkarsa şirkete el konulur

KAYYUM ataması bugüne kadar daha çok, mali sıkıntıya giren şirketler için ticaret mahkemelerince alınıyordu. Ancak, özellikle 15 Temmuz darbe girişim sonrasında, bir çok şirket için Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında kayyum ataması yapıldı. Avukat Şevket Çelik, İcra İflas Kanunu kapsamında, ticaret mahkemelerinin atadığı kayyumların genellikle denetim yetkisine sahip olduğunu hatırlatarak "Bu süreçte şirket yetkilileri görev başında olmaya devam eder.

Ancak Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) kapsamında atanan kayyumlar ise bir nevi yönetici kayyum niteliğinde. Şirket adına her türlü karar verme hakkına sahip. Kayyumum görevi, iddianamenin hazırlanması veya takipsizlik kararı ile son bulur. Dava aşamasında, ancak yargılama yapan ceza mahkemesi tekrar kayyum atayabilir. Şirket sahiplerinin mahkümiyeti durumunda, mahkeme, tüm şirket malvarlığına el koyma kararı verebilir. CMK kapsamında atanan kayyumluk esasında bir el koyma işlemidir. Bu tip şirketlerin borçlarının Maliye Hazinesi tarafından ödenip ödenmeyeceği yasal düzenleme altına alınmalı" şeklinde konuştu.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Mercek Altındaki Şirketlerde Son Durum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement