Mercimek Uzamadı Hasat "El"E Kaldı - Son Dakika
Ekonomi

Mercimek Uzamadı Hasat "El"E Kaldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçiler, kuraklık nedeniyle yeterli uzunluğa erişemeyen mercimeği bu yıl makine yerine elle toplamak zorunda kaldı.

21.05.2016 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RAUF MALTAŞ - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçiler, kuraklık nedeniyle yeterli uzunluğa erişemeyen mercimeği bu yıl makine yerine elle toplamak zorunda kaldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde beklenen yağışların görülmemesi çiftçiyi endişelendirdi. GAP ile yeni ürün desenlerinin arttığı bölgede, Türkiye'nin toplam kırmızı mercimek üretiminin yüzde 80'i karşılanıyor. Kurak ve sıcak iklimi sevmesine rağmen mercimek, özellikle ilkbahar aylarında yağışın neredeyse hiç düşmemesi nedeniyle hem uzamadı hem de kabuğunu doldurmadı.

Suruç, Viranşehir ve Ceylanpınar ovalarında hasat dönemi gelen mercimek, daha önceki yıllarda biçerdöverle hasat edilirken bu yıl ürünün boy vermemesi nedeniyle elle toplanmak zorunda kaldı. Elle hasadın maliyetinin yüksek olması ve daha uzun sürmesi ise çiftçileri sıkıntıya soktu.

Üreticilerin bir çoğu ise zarar etmelerine rağmen mercimeği arazilerini gelecek sezona hazırlamak için toplatıyor.

Hava sıcaklığının 30 dereceyi bulduğu ovalarda hasat elle yapılıyor. Genelde kadınların çalıştığı hasat, yaklaşık 11 saat sürüyor.

"Üretim yarı yarıya düştü"

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Şaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ciddi bir mercimek üretiminin bulunduğunu söyledi.

Makineli hasadın ortalama 20 kat daha hızlı olduğuna işaret eden Şaka, bu yıl ürün boyunun yeterli seviyede olmadığı için arazilere biçerdöverin giremediğini ifade etti.

Kuraklık nedeniyle üretimde ciddi düşüş beklediklerini vurgulayan Şaka, şöyle konuştu:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ülkemiz kırmızı mercimek üretiminin yüzde 80'ini karşılıyor. Geçen yıl 625 bin dekar kuru, 110 bin dekar civarında da sulu alanda mercimek üretildi. Türkiye genelinde elde edilen 340 bin ton civarındaki mercimeğin 328 bin tonu Güneydoğu Anadolu bölgesinden sağlanıyor. Özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'de üretiliyor. Şanlıurfa, 130 bin ton üretimle bu iller arasında ilk sırada yer almaktadır. 2016 yılı hasadı da yeni başladı. Kuraklık ve olumsuz iklim koşulları nedeniyle üretimde yarı yarıya düşüş bekliyoruz. Özellikle kuru tarımın uygulandığı arazilerde kalite düşüşü de tahmin ediyoruz."

İşçilerden Büşra Mustar, havaların ısınmasıyla tarlada çalışmanın daha da zorlaştığını söyledi.

Günlük 30 lira yevmiye karşılığında sabahın erken saatlerinden itibaren tarlada çalışmaya başladıklarını dile getiren Mustar, ücretlerinin biraz daha artırılmasını istedi.

Tarla sahiplerinden İbrahim Kılık ise bu sezon mercimekte bekledikleri verimi alamadıkları için üzgün olduklarını belirtti. Bu yıl üründe zarar ettiklerini anlatan Kılık, "Günde sadece 350 milyon lira işçiye ücret ödüyoruz, bu da sadece yevmiyeleri çıkarır. Bu yıl yağmur yağmadı verim de yok. Mecbur samanı için topluyoruz, tanesi çok zayıf." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Mercimek Uzamadı Hasat 'El'E Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement