Merdiven Altı İşletmeleri Vatandaş Denetleyebilecek - Son Dakika
Ekonomi

Merdiven Altı İşletmeleri Vatandaş Denetleyebilecek

Merdiven Altı İşletmeleri Vatandaş Denetleyebilecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, merdiven altı işletmelerin vatandaşın denetimine açıldığını açıkladı.

22.07.2014 11:07  Güncelleme: 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, işletmelerin açılış, kapanış ve faaliyetlerine yönelik işlemlerin tek merkezden yapılacağı bir elektronik platform olan "Perakende Bilgi Sistemi"nin (PERBİS) uygulamaya alınmasıyla birlikte, kamuoyunda merdiven altı olarak tabir edilen ruhsatsız işyerlerinin artık vatandaşların denetimine açılacağını bildirdi.

YENİ SİSTEMİN İKİ İŞLEVİ OLACAK

Bakan Yazıcı, perakende sektörünün hukuki altyapısının oluşturulması amacıyla hazırlanan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilk kez perakende işletmelere yönelik olarak Perakende Bilgi Sistemi'nin kurulmasının öngörüldüğünü açıklayarak, "PERBİS'in bilgi edinme ve başvuru olmak üzere temel olarak iki işlevi olacak.

İşyeri açmak isteyen girişimcilerimiz PERBİS için kurulacak internet sitesini ziyaret ederek işyerini kurmak için ne yapmaları gerektiğini doğrudan öğrenebilecek. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Zeytinburnu ve Denizli'de faaliyet gösteren iki adet ruhsatsız işyerinde patlamalar yaşandı, bazı vatandaşlarımız hayatlarını kaybetti.

PERBİS, merdiven altı olarak tabir edilen bu işletmelerin minimize edilerek böylesi elim hadiselerin tekrarlanmamasına yönelik önemli katkılar sağlayacak. Vatandaşlarımız, ikamet ettikleri muhitlerdeki işyerlerinin ruhsatlı olup olmadığını ve ruhsat konusuna uygun olarak faaliyet gösterip göstermediğini PERBİS üzerinden anlık olarak sorgulayabilecek. Bunun için bir ihbar hattı da kurulacak. Böylece, işyeri açılış süreçleri ve faaliyetleri vatandaşlarımızın denetimine açılmış olacak" dedi.

GİRİŞİMCİLERE KOLAYLIK

Girişimcilerin özellikle işyeri açılışlarında birçok bürokratik işlemle karşı karşıya kaldığını kaydeden Yazıcı, PERBİS'in kurulmasıyla birlikte perakende işletmelerin açılış ve faaliyetleri ile kapanışlarına yönelik başvuruların tek bir mercie yapılacağını ve bu merciden sonuçlandırılacağını, böylece bürokrasinin azaltılarak gerek zamandan ve gerekse de maliyetten tasarruf edileceğini belirtti. Hayati Yazıcı, şunları kaydetti:

"PERBİS sayesinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmek için günler harcanmayacak, aynı kuruma defalarca gidilmesini gerektiren süreçler yaşanmayacak. İşletmelerimiz işlemlerini tek bir kapıdan hızlı ve kolay bir biçimde sonuçlandırılabilecek. PERBİS'in bir diğer faydası da perakende işletmelerden alınan bilgiler sayesinde sektöre yönelik veri ve istatistik üretimine imkan sağlanması. İşletmelerimiz PERBİS'teki verilerin yardımıyla yatırım planlamalarını doğru bir şekilde yapma imkanına kavuşacaklar. PERBİS, işletmelerimize adeta bir fizibilite imkanı sunarak uygun işyeri seçimi yapılması noktasında önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca, PERBİS'ten elde edilecek istatistiki bilgiler ile kamu sektörü olarak perakende işletmelerin ihtiyaçlarını daha doğru bir şekilde tespit edebilecek, bu ihtiyaçlara uygun çözümler ve politikalar üretilebileceğiz." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Merdiven Altı İşletmeleri Vatandaş Denetleyebilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement