Meriç Nehri'ndeki Taşkınların İzi Siliniyor - Son Dakika
Yerel

Meriç Nehri'ndeki Taşkınların İzi Siliniyor

Meriç Nehri taşkını nedeniyle nehir yatağına yakın arazilerde biriken kumu temizleme işlemi devam ediyor.

02.06.2015 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meriç Nehri taşkını nedeniyle nehir yatağına yakın arazilerde biriken kumu temizleme işlemi devam ediyor.

Kum temizleme işleminin sürdüğü arazilerde inceleme yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Meriç Nehri'ndeki taşkın nedeniyle 16 köyde 3 bin 600 dekar arazinin kum altında kaldığını belirtti.

Şahin, kumlu arazinin yarısının temizlendiğini ifade ederek, "Elemeden güzel bir sıvalık kum. Millet aramakla bulamıyor ama bizim tarlalarımızdan inşaat kumu bitiyor. Biz Allah'tan gelene razıyız, ondan geldik ona gideceğiz. Şubat ayındaki büyük taşkın olayından sonra bu taşkın büyük bir taşkın, 2149 metreküp/saniye su geçti. Bu geçişte hiçbir zayiat olmadı, yüzyılın felaketinde kimsenin burnu kanamadı ancak sular çekilince taşkının bıraktığı izin büyük olduğunu gördük" diye konuştu.

Yer yer 1 metreyi bulan kum yığınlarının temizlenmesinin sürdüğünü aktaran Şahin, "Bitkinin toprakla buluşması temin edilecek. Meriç ilçesinin 6 köyündeki kum temizlemesi, 20 günde tamamlandı. 10-15 gün içerisinde kum temizlenirse hasat yönünden zararı olmayacak ama devletin burada kaybı olduğunu belirtmek istiyorum. Bize maliyeti 20 milyon lirayı aşacağa benziyor. Köylü de ekipmanıyla destek veriyor. 4 kepçe 2 dozerle bu çalışmaları yürütüyoruz. Çiftçimizin yüzü gülecek" ifadelerini kullandı.

"Karpuz güzel yetişir"

Vali Şahin, ayrıca gelecek günlerde yapılacak bir toplantıyla Edirne'de karpuz üreticiliğini artırmayı planladıklarını da söyledi.

Nehir kumunun temizlendiği arazilerde karpuz üretiminin verim bakımından iyi olacağına dikkati çeken Şahin, "Bu topraklarda karpuz güzel yetişir. Karpuzu demiryolu aracılığıyla da İstanbul hailine sevk edersek, Edirne karpuz üretiminde Adana'ya rakip olur" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Meriç Nehri'ndeki Taşkınların İzi Siliniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement