Meriç Nehri'ndeki Taşkınların Önüne Geçilecek - Son Dakika
Güncel

Meriç Nehri'ndeki Taşkınların Önüne Geçilecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Meriç Nehri Yatağı'nın Islahı Projesi işinin kamulaştırma işlemlerine başlanıyor.

18.03.2015 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Meriç Nehri Yatağı'nın Islahı Projesi işinin kamulaştırma işlemlerine başlanıyor.

Edirne'de inşa edilecek tahliye kanalı ile su baskınlarının önüne geçilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Meriç Nehri'nde yaşanan taşkın zararlarının önüne geçmek için yapılan çalışmalara yeni bir etap daha ekleniyor.

DSİ Genel Müdürlüğünce inşa edilecek Meriç Nehri Islah Projesi'nin kamulaştırma işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla gerekli kamu yararı kararı için düzenlenen olur, Eroğlu tarafından imzalandı.

Bakan Eroğlu'nun imzasıyla birlikte inşa alanında kalan araziler kamulaştırılacak ve Meriç Nehri Yatak Islah Projesi'nde yeni bir etap daha tamamlanacak.

-Meriç Nehri'ne Edirne Tahliye Kanalı

DSİ Genel Müdürlüğünce planlanan proje ile Karaağaç bölgesinin içinden geçen nehrin debisinin 773 metreküp/saniyelik kısmını taşıyacak Edirne Tahliye kanalı inşa edilecek. 80 metre genişlikte ve 7 kilometre uzunlukta projelendirilen bu kanal sayesinde Meriç Nehri'nin ana yatağında zamanla biriken kum temizlenecek, kum tutucu bir regülatör yapılarak kumun yatakta belli bir noktada toplanarak tahliye edilmesi sağlanacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca bugüne kadar Meriç Nehri'nin 187 kilometrelik kıyı şeridinde nehir yatağında meydana gelen heyelanları durdurmak gayesiyle çalışma yapıldı ve muhtemel taşkın zararlarının önüne geçildi. Bundan sonra da yaklaşık 285 kilometrelik alanda daha çalışma yapılacak ve Meriç Nehri artık bereket getirecek.

Ayrıca nehir üzerindeki tarihi köprüler zamanla biriken kumlardan temizleniyor ve eski muhteşem görüntüsüne kavuşturuluyor.

-TRAGEP bölgenin kalkınmasında anahtar olacak

Edirne'de çok büyük yatırımlara imza atan Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Edirne'de zirai arazilerin ve vatandaşların zarar görmemesi için 34 taşkın koruma tesisi tamamlanarak hizmete açıldı.

Bu tesislerle 20 yerleşim yeri ve 14 bin 570 dekar arazi taşkın zararlarından korundu. Yine 45 dere ıslah çalışması da en kısa zamanda tamamlanarak hizmete açılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca bölgenin kalkınması için hazırlanan Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ile Trakya'ya 2017'ye kadar 10 milyar liralık yatırım yapılacak.

TRAGEP, sulamadan ağaçlandırmaya, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine, içme suyu temininden atıksu arıtmaya, katı atık bertaraf tesislerinden erozyon kontrolüne kadar pek çok alanı kapsıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Meriç Nehri'ndeki Taşkınların Önüne Geçilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement