Merkel, Katar Emiri Şeyh Temim ile Görüştü - Son Dakika
Güncel

Merkel, Katar Emiri Şeyh Temim ile Görüştü

Almanya Başbakanı Merkel: ‘’Emir bana inandırıcı bir şekilde terör orgütü IŞİD ile mücadelenin başka ülkelerin ve Almanya’nın güvenlik meselesi olduğu gibi Katar’ın da güvenlik meselesi olduğunu yönünde güvence verdi" Katar Emiri Şeyh Temim: ''Katar hiçbir zaman aşırı grupları desteklemedi.

17.09.2014 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al-Sani, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı sarayı "Schloss Bellvue"ye gelen Şeyh Temim, sarayın özel defterine imzaladıktan sonra Gauck'la görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede Gauck'un Katar'ın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünü desteklediği iddialarını hatırlattığı Şeyh Temim'in ise söz konusu iddiaları reddettiği öğrenildi.

Şeyh Temim, daha sonra Başbakanlık'a geçerek Angela Merkel'le bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından Merkel ve Temim ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel,  yoğun, yapıcı, dostça ve açık bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel konuları ele aldıklarını ifade etti.

Katar ile Almanya'nın iyi ve derin ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Merkel, sadece Alman şirketlerinin Katar'da yatırım yapmadığını, Katar'ın da Almanya'da birçok yatırımı olduğunu kaydetti.

IŞİD ile mücadeleyi de görüştüklerini belirten Merkel, bu konuda ortak yönlerinin bulunduğunu ifade ederek, "Bu şekilde hoşgörüsüzlüğü, zorbalığı  ve tüm farklı düşüncelere karşı savaşı kabul edemeyiz" dedi.

Hristiyanlar ve diğer dinlere inananların yanında Müslümanların da bundan etkilendiğini belirten Merkel,  Katar'ın ABD tarafından IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun bir parçası olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Merkel, Almanya'nın da bu konuda aktif bir şekilde çalıştığını vurguladı.

Libya'daki gelişmelere değinerek, ülkede durumun çok karmaşık olduğunu belirten Merkel, Tunus'un istikrarının önemli olduğunu, Libya'daki durumun Tunus'un istikrarsızlaşmasına sebep olmaması gerektiğini kaydetti. Merkel, Tunus'un Arap Baharı değişiminde Tunus'un örnek bir olduğunu da kaydetti.

Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Futbol Şampiyonası ile ilgili konuları da ele aldıklarını belirten Merkel, dünyanın zengin ülkeleri arasında yer alan Katar'da çalışan göçmen işçilerin durumunun iyileştirilmesini dilediğini ifade etti.

Merkel, Şeyh Temim'in bu konuda yapılan eleştiriler üzerine harekete geçtiğini ve ciddi şekilde konuyla ilgilenildiğini söylediğini aktardı.

Almanya'nın Katar'a silah satmasıyla ilgili bir soru üzerine Merkel, Almanya'nın silah satışı konusunda temel kuralları olduğunu, bu konuların konuşulduğunu ve değerlendirme yapıldığını hatırlattı.

Alman basınında, Katar'ın terör organizasyonlarını desteklediği yönünde haberler çıktığı yönündeki bir soruya karşılık da Merkel, bu ziyaret kapsamında kamuoyundaki konuları açık şekilde görüştüklerini ifade etti.

Angela Merkel, şöyle devam etti:

"Emir bana inandırıcı bir şekilde terör orgütü IŞİD ile mücadelenin başka ülkelerin ve Almanya'nın güvenlik meselesi olduğu gibi Katar'ın da güvenlik meselesi olduğunu yönünde güvence verdi. Katar koalisyonun içinde. Tartışılan tüm soruları sordum. Emir'in sözlerine inanmamak için bir sebebim yok. Tabii ki örneğin Hamas ile ilişki nasıldır konusunu da ele aldık. Ben,iki ülkeli çözüme ihtiyaç duyulduğunu vurguladım.  Değerlendirmede aynı görüşte değiliz ancak hedef konusunda hemfikiriz."

Ebola salgınıyla mücadele

Ebola salgını konusunda Liberya'dan yardım çağrısı aldığının hatırlatılması üzerine de Merkel,  Liberya'daki durumun dramatik olmasından dolayı bu konuda Alman hükümetinin yardım edeceğini belirterek, bu konuda Liberya Devlet Başkanı'nın kendisine mektup yazdığını ifade etti.

Nasıl yardım edileceği konusunda açıklama yapılacağını söyleyen Merkel, hızlı harekete geçeceklerini ve yardım için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

Merkel, salgınla ilgili durumun gerçekten çok dramatik olduğunu ve sorumlu davranacaklarını belirterek, bunun dışında Almanya'nın uluslararası yardım kuruluşlarını da desteklediğini bildirdi.

"Halklara özgürlüğü ve onurunu vermek lazım"

Şeyh Temim de görüşmede bölgedeki zor ve karmaşık olan Suriye, Irak ve Libya konularının ve umut verici Tunus'taki durumunun ele alındığını belirtti.

Tüm ülkelerde aşırılıktan kaynaklanan tehlikenin olduğuna işaret Temim, "Katar, Suriye'de kriz başladığından beri bu konuda her zaman uyardı. Özellikle Suriye'de bu devam eder ve durdurulmazsa daha fazla aşırılığa gider ve kontrolden çıkar dedik. Her zaman rejime ve aşırılığa karşı mücadele eden Suriye halkının despotluk ile terörizm arasında bir seçime bırakılıyor. Ben terörizm ile sadece askeri olarak mücadele edilebileceğine inanmıyorum. Aynı zamanda halklara özgürlüğü ve onurunu vermek lazım" şeklinde konuştu.

Arap- İsrail ihtilafında da Merkel ile kısmen farklı tutuma sahip olduklarına işaret eden Şeyh Temim, 2 devlet çözümü ve adil bir barışa ihtiyaç duyulduğu yönünde hemfikir olduklarını kaydetti.

Katar hakkında çıkan haberleri de ele aldıklarını belirten Temim, yanlış yapmayan kusursuz bir ülke olmadıklarını, ülkedeki misafir işçilerin durumunda değişikliklere gittiklerini ve ciddi bir şekilde bu durumun iyileştirilmesi için çalıştıklarını vurguladı.

Temim, Katar'ın terör örgütlerine maddi destek verdiği konusunda haberlerin olduğunun hazırlatılması üzerine de kesinlikle Katar'ın Suriye'de olsun Irak'ta olsun hiçbir terör ve aşırı grubu desteklemeyeceğini kaydetti.

Prensip olarak Katar'ın aşırı olarak sınıflandırılan organizasyonlara veya gruplara yardım etmediğini ifade eden Temim, "Katar hiçbir zaman aşırı grupları desteklemedi. Suriye'de ve Irak'ta olanlar aşırılıktır ve bu tür gruplar kısmen dışardan destekleniyor ancak Katar hiçbir zaman terör organizasyonları desteklemedi ve desteklemeyecek" ifadesini kullandı. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Merkel, Katar Emiri Şeyh Temim ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat ve Washington'a yapacağı ziyaretler için hazırlıklara başladı
    13:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat ve Washington'a yapacağı ziyaretler için hazırlıklara başladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini 22 Nisan'da Irak'ın başkenti Bağdat'a yapacak. Ardından 9 Mayıs'ta ABD Başkanı Joe Biden'ın davetlisi olarak Washington'a gidecek. Ziyaretlerde terörle mücadele, savunma sanayi, F-16 tedarik ve modernizasyon süreci gibi konular ele alınacak.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek
    13:06 Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek

    Başkanlık divanı, encümen ve komisyon üyelikleri için seçim yapılacak olan Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin ilk toplantısı 18 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek. Toplantıda ayrıca belediyenin 2023 yılına ilişkin faaliyet raporu da görüşülecek.

  • İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı
    13:05 İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı

    İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırısı sonrası ortaya çıkan gerilim nedeniyle borsalarda iniş çıkışların meydana gelmesiyle, uzmanlar gerilime rağmen altına rağbetin arttığını belirtti. Türkiye'deki borsaların kapalı olduğu Ramazan Bayramı tatili sürecinde altın gramı 3 bin lira seviyelerine kadar çıktı. İran-İsrail gerilimi ve Ortadoğu'daki savaşın etkisiyle altına talep artarken, sarrafiye ürünlerinde tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor ve elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yapılan araştırmalar, 18 yaşın altındaki çocukların elektronik sigara deneme oranının yasak olmasına rağmen yüksek olduğunu gösteriyor. Yasağın bu sene sonuna doğru yasalaşması bekleniyor.

  • BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi
    13:04 BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi

    BBC Türkçe ekibi, Kahramanmaraş'ta depremden sonra yaptıkları araştırmalarla Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin belgesel ödülünü kazandı. Ekip, kentteki yıkımı detaylı bir şekilde inceleyerek kamu otoriteleri ve üniversitelerin raporlarını inceledi.

  • Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi
    13:04 Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi

    Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde koruma altında olan dağ keçileri, kayalık ve sarp yamaçlarda yiyecek ararken görüntülendi. Dünya Doğa Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan dağ keçileri, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.


Advertisement