Merkez Bankaları boş geçti - Son Dakika
Güncel

Merkez Bankaları boş geçti

Merkez Bankası'nın bu kararı, kur oynaklığı devam ederse faiz indirimlerinin de bir süre rafa kalkmasına neden olabilir.

21.10.2016 08:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim PPK toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Piyasanın baz senaryosu gecelik borç verme faizinde 25 baz puan indirim yolunda olsa da, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut'un bu ayın pas geçilebileceğine dair yorumu sonrasında piyasa biraz daha "faizlerin sabit bırakılması" senaryosuna kaymıştı. Son dönemde kur tarafında oluşan oynaklığın da bu kararın alınmasında rol oynamış olması çok kuvvetli bir argümandır.

Bu çerçevede, en çok ihtimal kazanan opsiyon faizlerin yılsonuna kadar aynı seviyede bırakılması olacaktır. Hem jeopolitik ve siyasi faktörlerin kırılganlık oluşturucu etkisi, hem de başta ABD olmak üzere küresel bazda belirsizlikler TRY finansal varlıkları üzerinde uzun sürede baskı oluşturabilirdi. Özellikle Fed'in ne zaman bir faiz artırımı yapacağı ve 2017'ye nasıl bir politika duruşu ile gireceği de önemli.

Önceki yorumlarımızda TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesinin ve devam edeceğinin beklenmesinin TRY üzerinde dayanma gücünü azaltan faktörlerden birisi olduğu üzerinde durmuştuk. Bu nedenden dolayı da TRY, USD'ye karşı akran para birimlerine göre zayıf bir performans sergilemişti. Faiz kararından sonra TRY'nin verdiği reaksiyon çerçevesinde kurun kısa dönem için nefes almasına imkan veren bir ortam oluşmuştur. Merkez Bankası da duruma göre sadeleştirme politikasına ara verebilir. Kurda bir miktar gevşeme görülmesi ise Merkez'in elini tekrar rahatlatır. Teoriye uyan bir karar aldı, haliye piyasaların memnuniyetle karşılayacağı bir karar.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarında beklenildiği üzre herhangi bir değişiklik yapmadı ve para politikası duruşunda bir degğişiklik sinyali vermedi. Banka aylık varlık alım tutarını da 80 milyar EUR'da sabit tuttu. Bütün bunların yanında asıl merak edilen Mario Draghi'nin varlık alım programının süresine ilişkin nasıl bir sinyal vereceği ve "tapering" dedikodularının bir dayanağı olup olmadığı konusuydu.

Başkan Draghi'nin açıklamalarına bakıldığında, aslında mevcut şartlar altında genel geçer olan beklentinin Aralık ayında daha net sinyallerle ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Enflasyonun halen çok düşük seviyelerde takılı kaldığı bir ortamda genel geçer olan da bitiş tarihi Mart 2017 olan varlık alım programının uzaması ihtimalinin hiç de az olmadığı. Bir önceki toplantıda daha şahin bir tutum sergileyen Draghi'nin tutumunun da Aralık ECB toplantısında daha da yumuşayacağını düşünüyoruz. Büyümede aşağı yönlü risklerin çoğaldığı ve enflasyon beklentilerinde güçlü dayanaklar oluşmadığı için de bu programa bir revizyon gelmesi beklenir.

Fiyat eğilimlerinin USD'nin lehine olduğunu görmekteyiz. Gün içinde oyunu değiştirecek etkide bir makro veri bulunmaması da haftanın mevcut eğilimle biteceği beklentisini bizde oluşturmaktadır.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement