Merkez Bankası'nın Faiz İndirimini Bankalar Önemsemedi - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası'nın Faiz İndirimini Bankalar Önemsemedi

Merkez Bankası'nın son 3 ayda 125 baz puan faiz indirimi, bankaların konut kredisi faizlerine yansımadı. Bankaların ekonomik gidişat yüzünden eli kolu bağlı.

30.05.2016 11:30  Güncelleme: 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son 3 ayda faiz koridorunun üst bandını 125 baz puan indirmesi, bankaların konut kredisi faiz oranlarına henüz yansımadı.
Bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirime gitme beklentisi ise sektörde durgunluğa neden oldu. Türkiye genelinde nisanda 106 bin 348 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 9, 2015 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 10,9 azaldı.
Bankalara finansman uyarısı!

"İPOTEKLİ SATIŞLAR DÜŞTÜ"

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, TCMB'nin faiz indiriminden sonra konut kredisi faiz oranlarının yavaş yavaş düşmesi gerektiğini belirtti.

Kolçak, ipotekli konut satışlarında ciddi azalmanın yaşandığına dikkati çekti.

Son 3 ayda faiz üst koridorunda yapılan indirimlere rağmen bunun kredi faizlerine yansımadığını vurgulayan Kolçak, "Artık kredi faiz oranlarının düşmesi gerekiyor. Tüketiciler de bunu bekliyor." dedi.

Kolçak, uzun zamandır yüzde 1,15 ve üzeri seviyelerde seyreden konut kredisi faizlerinin, ev alacakları yakından ilgilendirdiğinin altını çizerek, "Faiz oranları bir türlü düşmediğinden konut satışları olumsuz etkileniyor. İkinci elde konut alımı yapacak tüketici talebi sürekli öteleniyor. İpotekli satışlarda her geçen ay ciddi bir azalma yaşanıyor." diye konuştu.

İnşaat firmalarının sıfır konutlarda bu durumu kendi bünyelerinde vadeli senetle satış yaparak aşmaya çalıştığını aktaran Kolçak, bunun sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Kolçak, konut satışlarının nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 azaldığına işaret ederek, "Bu azalmaya en büyük etken kredi faiz oranlarının yüksek olması. Nitekim ipotekli konut satışlarındaki düşüş yüzde 27,4 oranında. Aylardır ciddi oranda azalmanın olduğu ipotekli konut satış rakamı, nisan ayında resmen alarm vermeye başlamış görünüyor." ifadelerini kullandı.

Kolçak, konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesiyle sektöre hareket geleceğini dile getirdi.

"TÜKETİCİYE FİNANSMANI BANKALAR SAĞLAMALI"

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, konutta faiz oranlarının daha önceki dönemlerde şu ankinden çok daha aşağı seviyelere, yüzde 0,60'lara kadar gerilediğini anımsatarak, bu durumun satışları ciddi anlamda etkilediğini ve konutu yatırım aracı haline getirdiğini vurguladı.

Daha sonra yükselen oranların bir daha yüzde 1'in altına inmediğini hatırlatan Tavukçuoğlu, mayısta faiz oranlarında nisana göre 0,02 puan gibi çok ufak bir düşüş meydana geldiğini aktardı.

Tavukçuoğlu, "Tüm bankaların konut kredisi faiz oranlarını incelediğimizde 120 ay vadelilerde faiz oranı yüzde 1,05 olarak gerçekleşiyor. Ortalama faiz ise yüzde 1,18. Konut kredi faizleri çok yüksek." dedi.

Bankaların kredi vermede tüketicilere kolaylık sağladığını ancak oranları yüksek tuttuğunu anlatan Tavukçuoğlu, şunları kaydetti:

"Son 3 ayın ortalamasına baktığımızda faiz oranları 2015 geneline göre düşmüş. Ancak konut alıcısı için ve genel faiz indirimlerine bakıldığında bu düşüş çok küçük. Konut sektörü için deyim yerindeyse ölü bir sezona giriyoruz. Ramazan ayı, yaz tatili... Ülkemizin içinde bulunduğu durum da satışları olumsuz etkiliyor. Nisan ayında konut satışlarının düşmesinde yüksek konut kredisi faiz oranlarının etkisi var. Tüketiciler bundan çekinip konut almaya yanaşmıyor."

Tavukçuoğlu, ekonominin lokomotifi inşaat sektörünü ayakta tutmak ve konut satışlarını canlandırmak için müteahhitler kadar bankalara da büyük iş düştüğünün altını çizerek, piyasalarda konuşulan ve büyük beklentiler yaratan konut kredisi faizlerinin düşmesinin bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Faiz indirimlerinin konut kredilerine de yansıması düşüncesiyle tüketicilerin şu anda ev almadığını ifade eden Tavukçuoğlu, beklenti nedeniyle konut alıcısının inzivaya çekildiğini, bu beklentinin bir an önce bankalar tarafından gerçeğe dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Tavukçuoğlu, "Konut satışlarını hızlandıracak en önemli adım, faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesidir. Zaten markalı konut projesi gerçekleştiren büyük inşaat firmaları ve hatta butik projeler üreten yap-satçılar, tüketicilere kendileri finansman sağlayarak büyük kolaylıklar sunuyor. Fakat bunu sağlayacak asıl kurum, bankalardır. Faizlerin düşmesiyle konut satışlarında ciddi bir artış söz konusu olacaktır." görüşünü paylaştı.

"KONUT SATIŞLARINA TAZE KAN AKTARILACAK"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektörünün konut kredisi faizlerine çok hassas olduğunu belirterek, "Faiz indirimi kısa vadede tereddütlü olan taleplerin realize olmasına yol açar. Bunun anlamı konut satışlarına taze kan aktarımıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Sektördeki çok sayıda markalı konut üreticisinin, TCMB'nin faiz indiriminden önce finans sektörünün konut kredisi faiz oranlarına katkıda bulunduğunu aktaran Durbakayım, böylece oranların aşağıya çekilmesine destek verildiğini anlattı.

Durbakayım, özel sektörün faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesiyle sektöre sağlayacağı katkının "fiyatların stabil kalması" olacağını söyledi. (Kaynak:finansgundem)

Merkez Bankası\'nın Faiz İndirimini Bankalar Önemsemedi

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası'nın Faiz İndirimini Bankalar Önemsemedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement