Merkez Bankası Ppk Toplantı Özeti: (1) - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası Ppk Toplantı Özeti: (1)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, enflasyonun yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilediğine işaret edilerek, "Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir.

26.04.2016 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, enflasyonun yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilediğine işaret edilerek, "Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

Kurulun, 20 Nisan 2016 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özetinde, mart ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,04 düştüğü ve yıllık enflasyonun 1,32 puan azalarak yüzde 7,46 düzeyinde gerçekleştiği anımsatıldı.

Özette, yıllık enflasyondaki düşüşte işlenmemiş gıda fiyatlarının rol oynadığı belirtilerek, bu dönemde çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonunun bir miktar gerilediği, ana eğilimlerindeki iyileşmenin ise temel mal grubu kaynaklı devam ettiği dile getirildi.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonunun 4,25 puanlık azalışla yüzde 4,58'e gerilediği aktarılan özette, bu gelişmede özellikle taze meyve-sebze fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak, yıllık enflasyonu yüzde 0,22'ye inen işlenmemiş gıda grubunun belirleyici olduğu kaydedildi.

Özette, işlenmiş gıda yıllık enflasyonunda ise ekmek-tahıl grubu kaynaklı yükselişin mart ayında azalarak sürdüğü vurgulanarak, "Öncü göstergeler, işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonundaki düşüşün nisan ayında da belirgin olarak süreceğine işaret etmektedir. Enerji grubunda ise fiyatlar uluslararası petrol fiyatlarına bağlı olarak yüzde 0,6 artarken yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 1,83'e geriledi." denildi.

Hizmet fiyatlarının mart ayında yüzde 0,38 arttığı, grup yıllık enflasyonun da 0,20 puan düşüşle yüzde 8,86 olduğu belirtilen özette, şu ifadelere yer verildi:

"Yıllık enflasyon, diğer hizmetler ve lokanta-otel gruplarında gerilerken kalan alt gruplarda yükselmiştir. Hizmet fiyatlarının ana eğiliminde ise yüksek seyir korunmuştur. Söz konusu yüksek seyirde enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışının yanında, ücret ve birikimli döviz kuru kaynaklı maliyet artışlarının da etkili olduğu değerlendirilmektedir. Temel mal grubu yıllık enflasyonu mart ayında 0,24 puan azalarak yüzde 10,13 oldu. Eylül ayından bu yana artmakta olan giyim grubu yıllık enflasyonu bu dönemde gerileme kaydetti. Döviz kurunun birikimli etkilerinin zayıflamasıyla giyim dışı gruplarda yıllık enflasyon sınırlı da olsa azalışını sürdürdü. Buna ek olarak, Türk lirasında son dönemde gözlenen istikrarlı seyirle temel mal grubu ana eğiminde bir iyileşme gözlenmektedir."

Enflasyonun yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilediğine işaret edilen özette, temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceğinin öngörüldüğü bildirildi.

Özette ayrıca, enflasyondaki azalışa karşın, Kurul'un çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin mevcut durumda sınırlı olduğunu belirttiği bilgisi verildi.

"İktisadi faaliyetteki büyüme eğilimi korundu"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan milli gelir verilerine göre, 2015'in 4.çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) çeyreklik bazda yüzde 0,7 ve yıllık bazda yüzde 5,7 arttığı anımsatılan özette, böylece 2015 yılı büyüme oranının yüzde 4,0 olduğu ifade edildi.

Özette, üretim tarafından değerlendirildiğinde, son çeyrekte dönemlik büyümeye en yüksek katkının sanayi katma değerinden geldiği belirtildi.

Yıl genelinde hizmet katma değerinin temel belirleyicisinin, finans ve sigorta faaliyetleri olduğuna vurgu yapılan özette, yüksek gerçekleşen tarım katma değeri ve petrol ürünleri imalatındaki artışla uyumlu olarak da net vergi kaleminin yıl genelinde büyümeye önemli katkı yaptığı kaydedildi.

Özette, harcama yönünden incelendiğinde çeyreklik bazda yatırım harcamalarının nihai yurt içi talebin temel sürükleyicisi olduğuna işaret edilerek, "Bu dönemde, tüketim harcamaları yavaşlamış ve dış talep gerilemiştir. Sonuç olarak, 2015 yılı özel tüketimin milli gelirden daha hızlı büyüdüğü, sermaye birikiminin toparlandığı ve dış talebin daraldığı bir dönem olmuştur." değerlendirmeleri yapıldı.

Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin verilerin, iktisadi faaliyetteki büyüme eğiliminin korunduğuna işaret ettiği aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Sanayi üretimi ocak-şubat döneminde bir önceki çeyrek ortalamasına göre yüzde 1,6 artış kaydetti. Mart ayına dair anket verileriyle dış ticaret görünümü çerçevesinde, sanayi üretimindeki artış eğiliminin yılın ilk çeyreğinde korunacağı tahmin edilmektedir. Harcama tarafına ilişkin veriler, ilk çeyrekte iç talebin ılımlı seyrettiğine işaret etmektedir. Ocak-şubat döneminde özel tüketime ilişkin göstergelerden tüketim malları üretimi ve ithalatı artmıştır. Benzer şekilde, otomobil, beyaz eşya ve konut satışları da yükselmiştir. Yatırımlara ilişkin göstergelerden, sermaye malları üretimi azalırken ithalatı artmıştır. Bununla beraber, metalik olmayan mineral maddeler üretimi artarken ithalatı gerilemiştir. Ticari araç satışları da ilk çeyrekte düşüş kaydetmiştir. Bu çerçevede, ilk çeyrekte özel tüketim harcamalarının yatırımlara kıyasla daha güçlü seyrettiği ve tüketim harcamalarının söz konusu dönemde iç talebin temel belirleyicisi olduğu değerlendirilmektedir."

"Kısa vadede istihdamın ılımlı seyrini koruması beklenmektedir"

PPK özetinde, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği dile getirildi.

Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artış ve ihracatın pazar değiştirme esnekliğinin yüksek olmasının jeopolitik gelişmelerden kaynaklanan aşağı yönlü riskleri sınırladığının altı çizilerek, "Bu çerçevede, Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının devamı, emtia fiyatlarındaki düşük seyir ve süregelen makro ihtiyati politika tedbirleri çerçevesinde cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir." denildi.

Özette, 2016'nın ocak döneminde mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranlarının bir önceki döneme göre gerilediği hatırlatılarak, bu gelişmede tarım dışı sektörlerdeki istihdam artışının yanı sıra iş gücü arzındaki zayıf seyrin etkili olduğu ifade edildi.

Alt sektörler itibarıyla incelendiğinde, tarım dışı istihdam artışının temel belirleyicisinin hizmetler sektörü olduğu, inşaat sektöründe de istihdamın arttığı aktarılan özette, "Sanayi istihdamı ise aralık döneminden sonra ocak döneminde de sınırlı bir oranda azaldı. Üretim ve anket göstergeleri ışığında, kısa vadede istihdamın ılımlı seyrini koruması beklenmektedir. Özetle, mevcut göstergeler iktisadi faaliyetteki ılımlı ve istikrarlı büyüme eğiliminin sürdüğüne işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde ücret artışları ve petrol fiyatlarındaki düşük seyir vasıtasıyla gelir kanalının yurt içi talebi destekleyeceği düşünülmektedir. Jeopolitik gelişmeler aşağı yönlü risk oluştursa da Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir." değerlendirmelerine yer verildi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası Ppk Toplantı Özeti: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement