Merkez Bankası: Enflasyonun Artmasının Sebebi Gıda ve Tütün Fiyatlarındaki Artış - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası: Enflasyonun Artmasının Sebebi Gıda ve Tütün Fiyatlarındaki Artış

Merkez Bankası, işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak tüketici enflasyonunda belirgin artış gerçekleştiğini duyurdu.

04.08.2016 11:00  Güncelleme: 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı 'Aylık Fiyat Gelişmesi Raporu'nu açıkladı. Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 1,16 oranında artmış ve yıllık tüketici enflasyonu 1,15 puan artarak yüzde 8,79 oldu. Bu dönemde H ve I endekslerinin yıllık değişim oranları yatay seyrederek yüzde 8,56 ve 8,70 olarak gerçekleşti. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre gıda ve alkol-tütün gruplarının katkılarında sırasıyla 0,71 ve 0,35 puanlık artışlar gözlendi. Bu dönemde, hizmet grubunun katkısı 0,12 puan artarken temel mal grubunun katkısı 0,10 puan azalmıştır. Enerji grubunun katkısında ise belirgin bir değişim olmadı.

KAYDA DEĞER DEĞİŞİM YOK

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinde Temmuz ayında kayda değer bir değişim gözlenmedi. Bu dönemde ana eğilim temel mal grubunda gerilemiş, hizmet grubunda ise yükseldi.

KİRA ARTIŞ HIZI BİR MİKTAR YAVAŞLADI

Temmuz ayında hizmet fiyatları yüzde 1,07 oranında artarken grup yıllık enflasyonu 0,30 puan yükselerek yüzde 8,55 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde yükselmiş, diğer alt gruplarda ise yataya yakın seyretti. Aylık gelişmelere bakıldığında, haberleşme grubundaki güçlü fiyat artışında internet ücretlerindeki yükseliş öne çıkarken ulaştırma grubunda şehirlerarası otobüs ve uçak bilet fiyatlarındaki artışların belirleyici olduğu görüldü. Diğer hizmetler grubunda fiyatlar paket tur kaynaklı yükseldi, lokanta-otel grubunda ise gıda fiyatlarına bağlı olarak yılın en yüksek aylık fiyat artışı kaydedildi. Kiraların aylık artış hızı Temmuz ayında bir miktar yavaşladı.

BEYAZ EŞYALAR UCUZLADI

Temel mal grubu yıllık enflasyonu Temmuz ayında 0,31 puan azalarak yüzde 8,82 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyondaki düşüşü dayanıklı mallar sürükledi. Öte yandan, yıllık enflasyon giyim grubunda yükseldi, giyim ve dayanıklı dışı mal grubunda ise yatay seyretti. Döviz kurlarının Temmuz ayının ikinci yarısına kadar nispeten istikrarlı bir seyir izlemesi, mobilya dışında kalan dayanıklı mal fiyatlarında olumlu bir görünüm oluşturdu. Temmuz ayında beyaz eşya fiyatları gerilerken otomobil fiyatları yatay seyretti, diğer elektrikli/elektriksiz alet fiyatları ise ılımlı seyrini sürdürdü. Bu dönemde giyim fiyatları aylık bazda mevsim ortalamalarının bir miktar altında bir düşüş kaydetti. Giyim ve dayanıklı dışı temel mal grubunda ise ilaç fiyatlarındaki yükselişin bu ay da sürmesiyle aylık fiyat artışı güçlü seyretti.

Enerji fiyatları Temmuz ayında yüzde 0,40 oranında azaldı. Bu dönemde enerji enflasyonunun ana belirleyicisi, uluslararası petrol fiyatlarındaki gerilemeyle yüzde 1,52 oranında düşen akaryakıt fiyatları oldu. Böylece enerji grubu yıllık enflasyonu yüzde 2,40 ile düşük seyrini sürdürdü.

SEBZE VE MEYVE FİYATLARI ARTTI

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu 3,05 puan artarak yüzde 9,69 oldu. Bu gelişmede yıllık enflasyonu yüzde 32,83'e yükselen taze meyve ve sebze grubu belirleyici oldu, bu kalemler dışlandığında gıda fiyatlarında yıllık enflasyon geriledi. İşlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 11,24'e yükseldi, bu grupta sebze (yüzde 26,22) ve meyve kalemlerindeki (yüzde 42,21) yıllık fiyat artışları dikkat çekti. Kırmızı et fiyatları ise yüzde 1,81 ile bir önceki ay olduğu gibi yüksek bir oranda arttı, ancak grup yıllık enflasyonundaki gerileme sürdü. Diğer taraftan, işlenmiş gıda fiyatları Temmuz ayında yüzde 0,71 oranında arttı, grup yıllık enflasyonu ise yüzde 8,33 ile yatay seyretti.

SİGARA VE ALKOL PAHALANDI

Temmuz ayında alkollü içecekler ve tütün grubunda fiyatlar, sigara fiyatlarındaki artışların etkisiyle, yüzde 7,05 oranında yükseldi. Bu artışla beraber tütün ürünlerinde yıllık enflasyon yüzde 19,59 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyat artışının ay ortasında gerçekleşmesi nedeniyle enflasyon üzerindeki yukarı yönlü etkinin Ağustos ayında zayıflayarak sürmesi beklendi.

Yİ-ÜFE

Yurt içi üretici fiyatları Temmuz ayında yüzde 0,21 oranında arttı, yıllık enflasyon 0,55 puan yükselerek yüzde 3,96 oldu. Uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüş ayın ikinci yarısındaki döviz kuru gelişmelerinin olumsuz etkisini sınırladı. Yıllık enflasyon, imalat sanayisinde yüzde 4,84'e, petrol ve ana metal hariç imalat sanayisinde yüzde 5,70'e yükseldi.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, Temmuz ayında dayanıklı tüketim malları dışındaki gruplarda fiyatlar ılımlı bir seyir izledi. Dayanıklı tüketim malı fiyatlarındaki artışta altın fiyatları etkili olurken mücevherat dışı dayanıklı tüketim malı fiyatlarındaki yüzde 0,54'lük artışta mobilya fiyatları belirleyici oldu. Sermaye malı fiyatlarındaki yükselişte özel amaçlı makine fiyatları öne çıktı. Bu dönemde ara malı ve dayanıksız tüketim malı fiyatlarında ise belirgin bir değişim görülmedi. Sonuç olarak Temmuz ayında tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı baskılar nispeten zayıf seyretti.

Merkez Bankası: Enflasyonun Artmasının Sebebi Gıda ve Tütün Fiyatlarındaki Artış
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası: Enflasyonun Artmasının Sebebi Gıda ve Tütün Fiyatlarındaki Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement