Merkez Faizi İndirmeyince Dolar İnişe Geçti - Son Dakika
Güncel

Merkez Faizi İndirmeyince Dolar İnişe Geçti

Merkez Faizi İndirmeyince Dolar İnişe Geçti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun politika faizini yüzde 8,25'te sabit tutması liraya destek verdi.

27.08.2014 14:45  Güncelleme: 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(gelişmeler ve görüş eklendi.)

Merkez Bankası Para Politkası Kurulu'nun (PPK) politika faizini yüzde 8.25'te sabit tutması liraya destek verdi.

Merkez Bankası'nın bu kararından önce 2.1635 lira düzeyinde olan dolar, 2.16'nın da altına inerek 2.1518- 2.1530  bandında hareket etmeye başladı. Karadan önce 2.8533 lira olan euro ise kararın ardından 2.8350'ye kadar geriledi ve 2.84 liraya yükseldi.

Merkez Bankası'nın kararı Borsa İstanbul'da büyük etki yaratmadı. Karar öncesinde 80,736 puan seviyelerinde olan Borsa İstanbul Endeksi, kararın ardından yüzde 0.02 gibi oldukça düşük kayıpla 80,728'e gerildi ve ardından yeniden yükseldi.

Borsa Endeksi daha sonra 80,870 puana yükselerek 81,000 seviyesine dayandı.

"TL'YE DEĞER KAZANDIRACAK BİR KARAR DEĞİL"

DHA'ya kararı değerlendiren Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankasının fonlama maliyetini değiştirmek için üst koridoru genişlettiğine dikkat çekerek, "Büyüme anlamı için ve faizlerin aşağı gelmesi için pozitif bir karar. Ancak TL'ye değer kazandıracak bir gelişme değil. Kısa vadede portföy girişleri ve faizler açısında pozitif bir gelişim. Ancak uzun vadede TL'ye değer kazandıracak bir karar değil" dedi.

"FED FAİZ ARTIRDIĞINDA MERKEZ BANKASI FAZİ ARTIRABİLECEK Mİ?"

Ekonomist Güldem Atabay, Merkez Bankası'nın üzerinde baskı olduğunu vurgulayarak, "Merkez Bankası bu baskılara karşı bir şey yaptı" ve ekledi:

"Dış etkenler var; Avrupa Merkez Bankası ve Amerikan Merkez Bankası (FED) kararları var. AB Merkez Bankası ve Merkez Bankası'nın kararı FED kadar geniş olamayacaktır. Dolayısıyla o tarafafta bir faiz indirimi gerçekçi olmazdı. Merkez Bankası doğru olanı yaptı ve hükümet tarafını da memnun edecek bir adım attı. Piyasalardaki dengeyi bozmadan iki tarafı da memnun etti. Ekonomik büyümeyi hareketlendirmek için Merkez Bankası'na baskılar devam edecektir."

TL'de çok kısa vadede bir değerlenme olacağına dikkat çeken Atabay, "Korkulan olmadı. Korkulan 25-50 bir baz puanlık bir hareketti. Ancak piyasalardaki baskı devam edecek. FED faiz artırdığında Merkez Bankası fazi artırabilecek mi? Sorulması gereken asıl soru bu" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Merkez Faizi İndirmeyince Dolar İnişe Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement