Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'ne Parkomat ve Otogar Sorunu Damga Vurdu - Son Dakika
Yerel

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'ne Parkomat ve Otogar Sorunu Damga Vurdu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi\'ne Parkomat ve Otogar Sorunu Damga Vurdu

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapılan Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısına, işsiz kalan ve uzun süredir eylem yapan parkomat çalışanlarının sorunları, yeni otogarla ilgili yaşanan sıkıntılar ve Başkan Kocamaz ile bazı meclis üyeleri arasında yaşanan üslup ve hitap tartışması damga vurdu.

08.09.2014 18:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapılan Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısına, işsiz kalan ve uzun süredir eylem yapan parkomat çalışanlarının sorunları, yeni otogarla ilgili yaşanan sıkıntılar ve Başkan Kocamaz ile bazı meclis üyeleri arasında yaşanan üslup ve hitap tartışması damga vurdu.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Eylül ayı olağan toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığından Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Kongre Sarayı'na tüm girişlerin polis barikatlarıyla kapatılması dikkat çekerken, çevik kuvvet ekiplerinin de önlem için dışarıda bekletildiği toplantı öncesinde merkez önüne gelen parkomat çalışanları, yaklaşık 2,5 saat süren toplantı boyunca dışarıda slogan atarak eylem yaptı. Yeni otogardaki kira bedelleri yüksek olduğu gerekçesiyle ihalelere girmeyen bir grup otogar esnafı da yeni otogardaki yazıhane ve işyerlerinin kiraya verilmesi ile ilgili yaşanan sorunların çözümüne yönelik Fiyat Tespit Komitesi kurulması talepleri doğrultusunda meclis toplantısını izledi.

Toplam 92 gündem maddesi ile 5 önergenin görüşülerek, büyük çoğunluğunun komisyonlara havale edildiği meclis toplantısına, işsiz kalan ve uzun süredir eylem yapan parkomat çalışanlarının sorunları, yeni otogarla ilgili yaşanan sıkıntılar ve Başkan Kocamaz ile bazı meclis üyeleri arasında yaşanan üslup ve hitap tartışması damga vurdu. Toplantının önergelerin ele alındığı bölümünde söz alan BDP'li Meclis Üyesi Bedri Kuran'ın, toplantıya polis koridorunda gelmekten büyük rahatsızlık duyduklarını dile getirmesinin ardından el kaldıran ve konuşmak isteyen AK Parti'li Meclis Üyesi Mustafa Turan'a, siyasi konuşacağı gerekçesiyle söz vermeyen Kocamaz ile Turan arasında tartışma yaşandı. Karşılıklı sert ifadelerin kullanıldığı tartışmanın ardından söz alan CHP'li Meclis Üyesi Akın Güneş de koltuklara yerleştirilen ve partilerin adlarının yazılı olduğu kağıtları göstererek, bunları koyarak asıl siyaseti Kocamaz'ın yaptığını öne sürdü. Bazı meclis üyeleri de Kocamaz'ı, meclis üyelerine hitabı nedeniyle eleştirerek, doğru bir üslupla konuşmasını istediler.

"PARKOMAT ÇALIŞANLARI PATRONLARINA BASKI YAPMALIDIR"

Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan BDP'li Meclis Üyesi Bedri Kuran, Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki parkomat uygulamasını kaldırmasıyla işsiz kalan parkomat çalışanlarının sorunları ile yeni otogardaki yazıhanelerin kira bedelleri çok yüksek olduğu gerekçesiyle ihalelere girmeyerek eylem yapan otogar esnafının sorunlarını meclis gündemine taşıdı. İşsiz kalan parkomat çalışanlarının sorunlarına Büyükşehir Belediyesi tarafından çözüm getirilmesini isteyen Kuran, yeni otogarla ilgili yaşanan sorunun çözümü için de bir komisyon kurulmasını, her partiden bir kişinin yer alacağı bu komisyonun, otogar esnafı ve belediye yetkilileriyle görüşmesini ve diğer kentlerde fiyat araştırması yapmasını önerdi.

Üslup eleştirilerine ve önerilere toplu yanıt veren ve "Siz nasıl algılarsanız algılayan" diyerek söze başlayan Başkan Kocamaz ise bu mecliste siyaset yapılmasını istemediklerini söyledi. Kocamaz, "Burada biz kendi siyasi kimliklerimizle mücadele etmeye kalkarsak bu kent zarar görür. Bu kentte bir ortak payda etrafında birleşme mecburiyetimiz var. bu kentin hassasiyetlerini biliyoruz. Kim nasıl değerlendirme yaparsa yapsın bizim insana bakış açımız insan olduğu içindir. Bugün her konunun arkasında kendi o dar çerçevelerinden bakma açılarına göre değerlendirmeler yapılıyor. Mersin7in huzurundan, güveninden rahatsızlık duyanlar, Mersin'i adeta bir kaos olarak görmek isteyenler ve o geçmiş durumu sürdürmeye gayret edenler mutlaka hüsrana uğrayacaktır. Belediye ile ilgili her konuda herkes bu işin içerisine çomak sokmaya çalışıyor. Ama ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, bu konuda kimse sonuç alamayacaktır" dedi.

Polisin önlem alması konusunda da konuşan Kocamaz, " 'Polis koridorunda geldik' diyor. Burada belediye meclisi toplantısı var. bu toplantının huzur içerisinde yapılması lazım. Her gelen aklının estiğince burada eylem yapmaya kalkarsa buradan sağlıklı sonuçların çıkması da mümkün değildir" diyerek, parkomat çalışanlarının belediye ile direk hiçbir ilişkileri olmadığını belirtti. Parkomat çalışanlarının parkomat yüklenicisiyle sözleşmesi olduğunu ifade eden Kocamaz, "Eğer onlar bir eylem yapacaklarsa, bir ekmek peşinde koşacaklarsa o patronlarına bu belediyeye olan yükümlülüklerini yerine getirmesi için baskı yapmalıdırlar" diye konuştu.

"OTOGARLA İLGİLİ NİYE KOMİSYON KURULSUN?"

"Otogarla ilgili niye komisyon kurulsun" diyerek, komisyon önerisini de reddeden Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi'nin ne güne durduğunu sordu. "Belediyenin attığı her adımda halihazır kaos ortamını sürdürmek isteyenlerin defansıyla karşılaşıyoruz" diyen Kocamaz, şöyle devam etti: "şunu herkes bilsin ki, biz bu kente huzur vermeye geldik. Huzur verirken bu kentin yönetiminin belli kuralları vardır. Bu kurallara Burhanettin Kocamaz da uyacak, bu kentteki yaşayan bütün insanlar da uyacak. Bu belediye hiç kimsenin babasının çiftliği değildir. Bu otogar bugüne kadar maalesef Büyükşehir'in kontrolünün dışında yönetilmiştir. Bu otogarın bir yıllık kira geliri toplamı 322 bin liradır. Bugün yapılan ihalede bir market 332 bir liraya, tuvalet 600 bin liraya ihale edilmiştir. Böyle bir ortamda hiç kimse bizden eski düzeni sürdürecek şekilde bir anlayış beklemesin."

Yeni otogarda 78 işyeri bulunduğunu, bunun 40'ının yazıhane olduğunu dile getiren Kocamaz, yapılan ihalelerde bugüne kadar 40 işyerinin verildiğini, belediyeye getirisinin 5 milyon 40 bin 750 lira olduğunu bildirdi. Kocamaz, "Bu otogar geçmişte birilerine bir şekilde teslim edilmiştir. Bu kişiler de bugün eylemleri planlamakta, programlamakta ve diğer insanları baskı altına alarak ihalelere girmelerini engellemektedirler" iddiasında bulundu.

"YAPILANLAR MERSİN'E İHANETTİR"

Artık bu dönemin bittiğini, herkesin konulan kurallara uyacağını vurgulayan Kocamaz, Kürt vatandaşlara ayrım yaptığı yönündeki ifadelerin bir provokasyon ve insanların birbirine düşürülmeye çalışıldığı bir bomba olduğunu söyledi. "Bizim onlarla hiçbir derdimiz olmaz. Verdiğimiz ihalelerde 14'ü Güneydoğulu vatandaşlarımız tarafından alınmıştır" diyen Kocamaz, yapılanların Mersin'e ihanet olduğunu öne sürerek, bölücülük yapanlara Mersin halkının gereken cevabı vereceğini belirtti. Kocamaz, "Burhanettin kocamaz da dahil hiç kimse böyle bir ayrım yapamaz. Suiistimal edene de izin vermeyiz. Herkes Mersin ortak paydasında birleşmek zorundadır" şeklinde konuştu.

Merkez Akdeniz Belediye başkanı Fazıl Türk'ün, komisyon kurulmasına ilişkin önerinin, belediye katkı olması açısından sunulduğunu ve yardım amaçlı olduğunu dile getirmesi üzerine de Kocamaz, şunları söyledi: "Bunların derdi otogarı komple kiralamak ve kendilerinin işletmesi. Ellerindeki büyük rant gidecek diye diğer firmaların ihaleye girmesini engellediler. Bu konuda ben iyi niyetimden kaynaklanan bir tepkiyle karşı karşıyayım." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'ne Parkomat ve Otogar Sorunu Damga Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement