Mersin'de 'Elinizi Çocuklardan Çekin' Eylemi - Son Dakika
Güncel

Mersin'de 'Elinizi Çocuklardan Çekin' Eylemi

Mersin\'de \'Elinizi Çocuklardan Çekin\' Eylemi

Mersin İl Müftülüğü'nün 4 ile 6 yaş arası çocuklara dini eğitim verdiği 'Annemle dinimi öğreniyorum' projesinin sonunda kız çocuklara türban, erkek çocuklara ise takke taktırılması, düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

27.01.2016 19:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin İl Müftülüğü'nün 4 ile 6 yaş arası çocuklara dini eğitim verdiği 'Annemle dinimi öğreniyorum' projesinin sonunda kız çocuklara türban, erkek çocuklara ise takke taktırılması, düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

İl Müftülüğü'nün talimatı ile merkez Toroslar İlçe Müftülüğü'ne bağlı Hz. Hamza ve Hz. Eyüp camilerinde gerçekleştirilen 'Annemle dinimi öğreniyorum' projesine katılan okul öncesi çocuklara türban ve takke giydirildi. Etkinlik, müftülüğün resmi internet sayfasında 'haberler' bölümünde paylaşıldı. Bunun üzerine Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye'de ilk defa Mersin'de uygulanmaya başlanan projeye tepki gösteren Mersin Kadın Platformu üyeleri, önceki gün Yenişehir İlçe Müftülüğü'nün kapısına 'Çocuk Evlendirme Dairesi' pankartı astı. Bugün de eylemlerine devam eden kadınlar, Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya gelerek Mersin İl Müftülüğü'nü protesto etti.

ÇİZGİ ÇİZİP İP ATLADILAR

Çocuk evliliklerini protesto eden ve 'Müftü, elini çocuklarımızdan çek' dövizleri açan kadınlar, çizgi çizip ip atladı. Eylem alanına gelinlik ve bir adet top bırakan kadınlar, 'Ne kefen, ne gelinlik. Çocuklar oyunda güzel' yazılı pankart açtı. Grup adına açıklama yapan Öğretmen Bediha Çaka, müftülüğün camilerde başlattığı projeyi eleştirerek, tepki gösterdi. Bu uygulamayı pedagojik olarak doğru bulmadıklarını belirten Çaka, "Bu durum çocuklara yönelik bir ihmal ve istismar ortamı yaratıyor. Hem çocukların zihinlerinde yaşını aşan roller inşa edildiği için rol karmaşası yaratacak hem de onarımı zor yaralar oluşturacağı açıktır. Uygulamaların gelecekte toplumsal uyum ve birlikte yaşayabilme kültürü açısından yaralar açacağını düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'de çocuklara yönelik ihmal, istismar, fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddette büyük artışlar yaşandığına dikkat çeken Çaka, şöyle devam etti:

"Bu artışta hükümetin toplumsal mühendisliğinin de belirleyici etkisi var. Dindar nesil tartışmalarıyla başlatılan ve 4+4+4 eğitim sistemiyle formüle edilen mühendislik çalışması bu gün Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle sürdürülmektedir. Hükümet, kreş ve anaokulu çağından itibaren toplumsal cinsiyet rollerini dini bir sosla yeniden üretmektedir. Zaten eşitsiz bir konumda olan kadınlar ve kız çocukları, dini referanslarla yeniden formüle edilen bu rollerle daha da eşitsiz hale getirilmektedir. Cinsiyet fark etmeksizin çocukların erken yaşta oyun oynamaları, kendilerini gerçekleştirecek etkinliklere katılmaları ve pedagojik olarak uygun bir eğitim almaları gerekirken; ayrımcı cinsiyet rollerini yeniden üreten bu uygulamalar kaygılarımızı arttırmaktadır. Bizler, başta müftülük olmak üzere, çocuklara yönelik projeler adı altında yapılan yanlış uygulamaların kız çocuklarına gelinlik giydirerek onları okula değil, evliliğe hazırlayan zihniyetleri kınıyoruz. Bu tür uygulamaları teşhir edeceğimizi ve mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz." - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin'de 'Elinizi Çocuklardan Çekin' Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement