Mersin'de İki İlçenin Tank Çekişmesi Büyüyor - Son Dakika
Güncel

Mersin'de İki İlçenin Tank Çekişmesi Büyüyor

Mersin\'de İki İlçenin Tank Çekişmesi Büyüyor

Mersin'in merkez Toroslar ilçesi ile Silifke ilçesi belediyeleri arasındaki tank çekişmesi büyüyor.

09.12.2014 16:45  Güncelleme: 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in merkez Toroslar İlçesi ile Silifke İlçesi belediyeleri arasındaki 'tank' çekişmesi büyüyor. Silifke Kıbrıs Şehitliği'ndeki tankı ve kayzeri habersiz olarak almakla suçlanan Toroslar Belediye Başkanı MHP'li Hamit Tuna, 1976 yılından beri Silifke'de sergilenen tank ve zırhlı keşif aracının, kaderine terk edilmiş bir durumda olduğunu ileri sürerek, Mersin Valiliği'nin bilgisi dahilinde bunları aldıklarını söyledi.

Toroslar Belediyesi'nce bir süre önce Mustafa Kemal Mahallesi'nde inşa edilen Rauf Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi'ne getirilen askeri araçlar, Mersin gündemine oturdu. Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanılan ikmal gemisi, F4 Phantom uçağı ve diğer malzemelerin ardından Silifke'deki Kıbrıs Şehitliği'nde bulunan ve bakımsızlığa terk edildiği öne sürülen tank ve zırhlı keşif aracının (kayzer), Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi'ne getirilmesinin üzerinden yaklaşık 5 gün geçtikten sonra tepki gösteren Silifke Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Turgut ile Toroslar Belediye Başkanı MHP'li Hamit Tuna karşı karşıya geldi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısı'nda da gündeme gelen ve iki belediye başkanını karşı karşıya getiren araçlarla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Başkan Tuna, 1976 yılından beri Silifke'de sergilenen tank ve kayzerin, kaderine terk edilmiş bir vaziyette olduğunu öne sürdü. Toroslar Belediyesi olarak Türk Milleti'nin milli ve manevi duygularını ön planda tutan bir yönetim anlayışı sergilediklerini belirten Tuna, "Bu malzemeler, ilçemize 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde getirildi. Bu sürenin üzerinden 5 günlük bir süre geçti. Bugüne kadar her hangi bir açıklama yapmayan Silifke Belediye Başkanı Sayın Mustafa Turgut Bey; neden halkın tepkisinin ardından malzemeleri sahiplenme duygusu içerisine girdi? Öncelikle bunu sorgulamak lazım" diye konuştu.

VALİLİĞİN BİLGİSİ VAR

1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda Rumlardan ele geçirilen tank ve kayzerin Toroslar İlçesi'ne getiriliş hikayesini de anlatan Tuna şunları söyledi:

"Bu malzemeler 1976 yılında Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Silifke'de bulunan Kıbrıs Şehitliği'ne getirilmiş. Daha sonra bu alan Milli Parklar Genel Müdürlüğü himayesinden çıkarak, ormanlık bir yer olması nedeniyle Orman Bölge Müdürlüğü'nün uhdesine girmiştir. Ancak emtialar, Orman Bölge Müdürlüğü'nün envanter kayıtlarında olmaması nedeniyle boşlukta kalmış. Hatta Orman Bölge Müdürlüğü Silifke Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri tarafından bu alana 4 bin TL'lik bir bakım masrafı yapılmış. Bu masrafı yapan kişiye de kendi sorumluluk alanında olmayan bir konuya masraf etmekten dolayı, müfettişler tarafından zimmet çıkarılmış ve görevli arkadaşımız ağır ceza mahkemesinde yargılanmış. Yaklaşık 6 ay önce de Orman Bölge Müdürlüğü bu alana bakamadığı gerekçesiyle iç mekanda bulunan tabanca, tüfek ve mermi gibi malzemeleri Deniz Müzesi'ne devretmiş. Deniz Müzesi Müdürlüğü de, bir açık hava müzesi projemiz olması nedeniyle tank ve diğer araçları bizim alabileceğimizi söyledi. Bunun üzerine Garnizon Komutanlığı ile gerekli yazışmalar yapıldı. Garnizon Komutanlığı onay almak için Mersin Valiliği'ne, bilgisi olması içinde Orman Bölge Müdürlüğü'ne yazı yazarak malzemeleri bize teslim etti. Hatta malzemeleri de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde askeri erkanın da bulunduğu bir etkinliğimizde bu alana getirdik."

1 GECEDE DEĞİL, 3 GÜNDE GETİRDİK

CHP Silifke İlçe Başkanı Mustafa Şimşekli'nin, "Kimsenin haberi yok. Bir gecede bir operasyonla bunları alıp götürüyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. O tanklar ve bütün malzemeler gelinceye kadar hesabını soracağız" sözlerini de eleştiren Tuna, şöyle devam etti:

"Bu malzemeleri 3 gün süren bir çalışmayla İlçemize getirdik. İfade edildiği gibi bir gece operasyonu yok. Silifkeliler vatanını, milletini, bayrağını ve değerlerini seven insanlardır. Halkın tepkisi de normaldir. Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut'un olayın üzerinden günler geçmesinin ardından halkın tepkisi ile karşılaşması nedeniyle siyasi kaygılar içerisindedir. Bu olayda siyaset olmaz. Çünkü bu hatıralar biz Türk Milleti'nin tarihi değerleridir. Silifkeli vatandaşlarımızın gösterdiği tepkiye hak veriyorum. Ancak Sayın Belediye Başkanı arkadaşımız Mustafa Turgut Bey'in olayın üzerinden günler geçtikten sonra halkın tepkisinin ardından olayla ilgilenmeye başlamasını da son derece manidar buluyorum. Kaldı ki, yaklaşık 6 ay önce şehitlikte bulunan tabanca, tüfek ve mermi gibi iç mekanda sergilenebilecek emtialar Mersin Deniz Müzesi'ne getirilmiş. Belediye Başkanı arkadaşımız neden o zaman tepki göstermedi de şimdi tepki gösteriyor. Bu emtialar Silifke'nin hatırasıdır, atalarımızın yadigarıdır. Yıllardır bakımsız bir şekilde bırakılan malzemeleri getirdik ve tarihimiz açısından önemli olan Rauf Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi'nde sergileyerek bu hatıraları gelecek nesillere aktaracağız. Silifkeli hemşerilerimiz merak etmesinler, emanetleri emanetimizdir."

Tank ve kayzerin merkez Toroslar İlçesi'ne getirilmesi için yapılan yazışmaları da ortaya çıkaran Başkan Tuna, TSK'dan alınan malzemelerin sadece kullanma ve sergileme hakkına sahip olduklarını da sözlerine ekledi. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin'de İki İlçenin Tank Çekişmesi Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement