Mersin'de Kazakistan Fahri Konsolosluğu Açıldı - Son Dakika
Yerel

Mersin'de Kazakistan Fahri Konsolosluğu Açıldı

Mersin\'de Kazakistan Fahri Konsolosluğu Açıldı

Mersin’de Kazakistan Cumhuriyeti Fahri Konsolosluğu açıldı.

22.05.2015 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de Kazakistan Cumhuriyeti Fahri Konsolosluğu açıldı. Fahri Konsolosluk, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yönelik hizmet verecek.

Mersin'in merkez Akdeniz ilçesi Kültür Mahallesi'nde hizmet verecek olan Fahri Konsolosluğun açılışına, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev de katıldı. Fahri Konsolosluğun açılışı dolayısıyla düzenlenen törene ayrıca, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Celal Taş, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, Adana Fahri Konsolosu Tarkan Kulak, Mersin Fahri Konsolosu Ahmet Budan ile Kazak vatandaşlar katıldı. Fahri konsolosluğun açılışı kurdele kesilerek yapılırken, törende konuşan Büyükelçisi Tüymebayev, "Mersin'de fahri konsolosluğun açılmasının iki ülke için de önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Mersin gibi büyük potansiyeli olan bir ilin artık Kazakistan ile daha yakın ilişkiler kurması lazım. İki ülkenin iş adamları bu vesileyle daha iyi ilişkiler kuracaktır. Eski bağlarımızı canlandırmak için kültürel, eğitim ve turizm alanlarında da ilişkilerimizi arttırmamız lazım. Mersin tüm bunlara büyük katkı sağlayacaktır. Tarihi, dili, örf, adet ve geleneği aynı olan ve aynı kökten gelen iki devlet daha da güzel işler ve birliktelikler yapacaktır" dedi.

Vali Çakacak ise iki ülke arasında tarihten gelen kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin mevcut olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'in çok yakın görüşmeleri, karşılıklı ziyaretleri ve yaptıkları stratejik antlaşmalar iki ülke arasında var olan ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri her geçen gün daha da ileriye götürmektedir. İki ülke arasındaki ilişkiler fahri konsolosluk açılışıyla daha da artacak. Nisan ayı içerisinde Kazakistan'da yapılan seçimler sonucu tekrar Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'i tebrik ediyor, kendilerine Mersin'den Mersin halkının sevgi ve saygılarını gönderiyoruz" diye konuştu.

Mersin'in geçmişten bu yana sahip olduğu potansiyelle Türkiye'nin dünyaya açılan kapılarından biri olduğunun altını çizen Çakacak, "Mersin'de 1940'lı yıllarda limanın kurulmasıyla birlikte 12 fahri konsolosluk kuruldu. Geçmişten gelen bu ticari potansiyel bugün artık Mersin'i dünyayla entegre olan bir şehir haline getirmiştir. Sahip olduğumuz bu potansiyelle birlikte Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkileri ekonomik anlamda daha da ileriye götürmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz. İnşallah bizler Büyükelçimizin gayretleri ve fahri konsolosumuzun çabalarıyla buradaki iş adamlarımızla Kazakistan'daki iş adamlarımızı bir araya getirmeye çalışacağız. Ekonomik anlamda potansiyellerimizi açığa çıkarmak ve var olan ekonomik ilişkilerimizi daha da ileriye götürmenin çabası içerisinde olacağız. Fahri konsolosluğumuzun iki ülke açısından da hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyor, fahri konsolosumuza başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tüymebayev, Çakacak'a Türkiye-Kazakistan dostluk ve işbirliğini simgeleyen madalya takdim etti. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin'de Kazakistan Fahri Konsolosluğu Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement