Mersin'de Medyada Şeffaflık ve Etik Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Güncel

Mersin'de Medyada Şeffaflık ve Etik Masaya Yatırıldı

Mersin\'de Medyada Şeffaflık ve Etik Masaya Yatırıldı

Mersin’de düzenlenen ‘Medya-Şeffaflık ve Etik’ paneline basın özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler damga vurdu.

12.12.2015 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de düzenlenen 'Medya-Şeffaflık ve Etik' paneline basın özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler damga vurdu. ÇHD Genel Başkanı Ahmet Abakay, içeridekilerin dışarıdakilerden daha güvende olduğu bir algı süreci yaşandığını söylerken, gazeteci Nedim Şener ise Türkiye'de medya-siyaset ilişkisinin çok ciddi bir sorun olduğunu belirtti.

Mersin'de yayın yapan Kanal 33 Televizyonu'nun yürütmekte olduğu AB Sivil Toplu Diyaloğu 'Avrupa-Türkiye Medya İşbirliği' projesi kapsamında Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nin desteğiyle Toros Üniversitesi'nde 'Medya-Şeffaflık ve Etik' paneli düzenlendi. Türk basının içinde bulunduğu durum, gazetecilerin hakları, basın özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler, medyada şeffaflık ve etik konularının masaya yatırıldığı panele konuşmacı olarak Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, Gazeteci Nedim Şener ve Kıbrıs Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Mehmet Cemal Akay katıldı. Panelin moderatörlüğünü Adnan Özdemir yaptı.

Panelde, basın özgürlüğü konusunda iktidarı eleştiren bir konuşma yapan ÇHD Genel Başkanı Abakay, bugün cezaevlerinde 29 gazeteci olduğunu söyledi. Dün Nedim Şener'in, bugün ise Can Dündar ve Erdem Gül'ün içeride olduğuna dikkat çeken Abakay, Türkiye'de muhalif olmanın zor olduğunu vurguladı. İçeridekilerin dışarıdakilerden daha güvende olduğu bir algı süreci yaşandığını belirten Abakay, " Tahir Elçi'nin eşi, 'Eşim cezaevinde olsaydı şu anda öldürülmeyecekti' demişti. Can Dündar'ın oğlu da geçenlerde, 'Babam cezaevinde tutuklu ama can güvenliği var' dedi. İçeride olanların dışarıda olanlardan çok daha güvende olduğu bir algının bulunduğu süreci yaşıyoruz. Türkiye'de gazeteciler görevlerini yapamıyor" dedi.

Kıbrıs Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Akay da Türkiye'deki gazeteciliğin içinde bulunduğu durumun üzücü olduğunu kaydetti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), dünya özgür basın listesinde ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Akay, KKTC'de en son 20 yıl önce bir gazetecinin hapse girdiğini, onu da meclisten çıkarılan özel bir yasayla çıkardıklarını anlattı.

"TÜRKİYE'DE MEDYA-SİYASET İLİŞKİSİ ÇOK CİDDİ BİR SORUN"

Gazeteci Nedim Şener ise gazetecinin haberin gerçek olup olmadığına, halkı ilgilendirip ilgilendirmediğine bakarak haber yaptığını söyledi. Sadece gerçeğin peşinde olanların gazetecilik yaptığını savunan Şener, tutuklanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün de tam olarak bunu yaptıklarını ifade etti. İçeride başka tutuklu gazeteciler de bulunduğunu aktaran Şener, bunların arasında 'cemaatin operatörleri' olarak nitelediği kişilerin de bulunduğunu, Dündar ve Gül ile aralarında benzerlik kurulduğunu belirterek, "Ancak aradaki fark şu; bahsettiğimiz kişiler gazetecilik yapıyor ama devletin içindeki bir çetenin elemanları aslında. Her yere uzanıyorlar. Bunların yaptığı ile Can Dündar'ın yaptığı arasında fark var. Can, ortada olan bir gerçek vardı ve bunu yayınladı, kenara çekildi. Ötekiler proje geliştiriyor. Sizin hakkınızda algı yaratıyor, bunlar ihbara dönüşüyor, ihbar dosyaya dönüşüyor, sonra gözaltına alınıyorsunuz. Yazdığı baştaki yalanı savcının iddianamesi de böyle çıktı diye sunuyor, haber yapıyor. Bizim başımıza gelen buydu" diye konuştu.

Gazeteciliğin zenginleşme mesleği olmadığının altını çizen Şener, ancak Türkiye'de çok ciddi zenginleşme, statü atlama ve elitler arasına katılma mesleği olarak görüldüğüne dikkat çekti. Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin 3 bin 60 kişiyle yaptığı bir araştırmanın bazı sonuçlarını da aktaran Şener, buna göre Türkiye'de yolsuzluğun ana nedenleri arasında siyaset-medya ilişkisinin ilk 4 içinde yer aldığını söyledi. Araştırmaya katılanların yüzde 30'unun medyada yolsuzluk olduğunu belirttiğini aktaran Şener, ayrıca medyanın Türkiye'de en az güvenilen kurumlar arasında çıktığını ifade etti. Medya-siyaset ilişkisinin çok ciddi bir sorun olduğunu ve medyaya güven sorunu bulunduğunu dile getiren Şener, bir gazetecinin ilkeli durma, denge kurma ve araştırmayı, objektif olmayla taçlandırması gerektiğini de sözlerine ekledi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mersin'de Medyada Şeffaflık ve Etik Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement