Mersin'e Modern Böcek Üretim Laboratuvarı - Son Dakika
Yerel

Mersin'e Modern Böcek Üretim Laboratuvarı

Mersin\'e Modern Böcek Üretim Laboratuvarı

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara zarar veren çamkese böceğine karşı üretilerek doğaya bırakılan calosoma sycophanta ve thanasimus formicarius böcekleri için kurulan Mezitli ilçesindeki laboratuvarı yeniliyor.

21.11.2015 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara zarar veren çamkese böceğine karşı üretilerek doğaya bırakılan calosoma sycophanta ve thanasimus formicarius böcekleri için kurulan Mezitli ilçesindeki laboratuvarı yeniliyor.

Orman Bölge Müdürlüğü'nün, yılda ortalama 10 bin adet calosoma sycophanta ve 2 bin 500 adet thanasimus formicarius ürettiği merkez Mezitli ilçesinde 2005 yılında kurulan böcek üretim laboratuvarında modern hale getiriliyor. Mevcut laboratuvarın yenilenmesi için kaynak, Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteği ile BM Kalkınma Programı ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliğinde yönetilen "Akdeniz Entegre Orman Yönetim Projesi" kapsamında finansmanı dış kaynaklı projeden karşılanacak. Yenileme çalışmaları devam eden laboratuvarda, daha önce ilkel usullerle yapılan üretim çalışmaları tadilat bitirildiği zaman yılda ortalama 50 bin adet calosoma sycophanta ve 10 bin adet thanasimus formicarius üretilerek, modern cihazlarla böceklerin tanı ve tespiti yapılacak.

Kızılçam ormanlarında yapraklarına zarar vererek ağaçların gelişimini engelleyen çamkese böceğinin yoğun olduğu yerlere bırakılan calosoma sycophanta, çamkese böceğinin parçalayıcısı. Kabuk böceklerinin biyolojik mücadelesinde kullanılan thanasimus formicarius ise günde yaklaşık 5-8 adet kabuk böceği ergini veya larvasını yiyor ya da parçalıyor. 2010 yılından bu yana Mersin sınırlarındaki ormanlarda kimyasal mücadele yapmayan Orman Bölge Müdürlüğü, laboratuvarın yenilenme işlemi tamamlandıktan sonra üretilen böcekleri doğaya bırakarak, zararlı böceklerle biyolojik mücadele çalışmalarını daha geniş alanlarda yapacak. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin'e Modern Böcek Üretim Laboratuvarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement