Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Projesi - Son Dakika
Güncel

Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Projesi

Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Projesi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son 7 yıldır kamu ve özel sektör işbirliğiyle sağlık yatırımlarında çekilen sıkıntıların artık bittiği bir günü yaşadığını söyledi.

21.11.2014 18:46  Güncelleme: 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 3 saatlik uçuş mesafesinde, yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyada Türkiye'yi bölgenin sağlık merkezi yapabilecek tıbbi birikimin, hekimleri dünyayla yarışabilecek mesleki birikimleri olan bir ülkenin zenginliğini yaşadıklarını belirterek, "Bunları 4-5 yıl içinde bir araya getirdiğimizde, koordinasyonu güçlü yaptığımızda inanıyorum ki sağlık turizmini 2018'de inşallah 9-10 milyar dolar, 2023'te de 20-25 milyar dolar yapmayı hep birlikte başaracağız" dedi.

Müezzinoğlu, Türkiye'nin kredi sözleşmesi tamamlanan ilk kamu-özel işbirliğiyle yapılacak "Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Projesi"nin finansman sözleşmesi için düzenlenen imza törenindeki konuşmasında, son 7 yıldır kamu ve özel sektör işbirliğiyle sağlık yatırımlarında çekilen sıkıntıların artık bittiği bir günü yaşadığını söyledi.

Ülkenin sağlıktaki gelecek vizyonuna güven duymaları nedeniyle ilgili firmalara teşekkür eden Müezzinoğlu, Türkiye'nin 12 yılda sağlıkta önemli bir vizyonu yakaladığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 2023 vizyonundaki en büyük görevi yaptığını kaydetti.

Müezzinoğlu, Erdoğan'ın, adeta sağlık bakanından daha güçlü bakanlık yaparak, sağlıkta dönüşümün gerçekleşmesini sağladığını ifade ederek, "Bu vizyonun oluşmasında temel ruh, temel konsept ona ait. 2023 vizyonundaki sürecimizde tek bir sorunumuz olabilir. Özellikle finansörlerin hata yapmaması, risk almaması için bu sorunumuzu paylaşmak istiyorum. Türkiye'nin bu süreçleri nasıl başarıyla atlattığını görüyorlar. Türkiye'nin 2023'te 2 milyar dolar gayrisafi milli hasılası sağlık turizminde ve sağlıktaki hedefleriyle birlikte. Bu hedefler birilerini rahatsız ediyor. Bu rahatsız olanların önümüze çıkaracakları engeller, istikrarın bozulmasıyla kazanım elde etmek isteyenlerin dışında bir engelimiz yok" diye konuştu.

İstikrarı bozmak isteyenlere, Türkiye'nin vizyonunu okuyamayanlara, yürütmeyi durdurma kararlarına ve yasal düzenlemelere rağmen çekilen sıkıntıların nihayet son noktaya geldiğini belirten Müezzinoğlu, kamu olarak 32 bin yatak kapasiteli hastane inşaatlarının devam ettiğini söyledi.

Kamu olarak, bir yıl içinde 10 bin yatağı kapsayan ilave projeyle ihale süreci başlatılarak toplam 42 bin yataklı hastanelerin 2016-2017 ve en geç 2018'de tamamlanacağını anlatan Müezzinoğlu, 16 şehir hastanesinin artık finans sürecine geldiğini, her türlü sözleşmelerin imzalandığını, bir yıl içinde 24 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerinin de ihale süreçlerinin bitirilerek, gelecek yıl bu dönemde inşaatlarının başlayacağını kaydetti.

Sağlık turizmi

Müezzinoğlu, gelecek 4 yılda 90-95 bin yatak kapasiteli, ileri teknolojiyle, son derece modern ve çevre dostu hastaneler yapılacağını belirterek, "77 milyon için sağlık hizmetlerindeki standardı çok daha iyi noktaya taşımayı beklerken, diğer taraftan 3 saatlik uçuş mesafesinde, yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyada da Türkiye'yi bu bölgenin sağlık merkezi yapabilecek tıbbi birikim, hekimleri dünyayla yarışabilecek mesleki birikimleri olan bir ülkenin de zenginliğini yaşıyoruz. Bunları 4-5 yıl içinde bir araya getirdiğimizde, koordinasyonu güçlü yaptığımızda inanıyorum ki sağlık turizmini 2018'de inşallah 9-10 milyar dolar, 2023'te de 20-25 milyar dolar yapmayı hep birlikte başaracağız."

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın kurulduğunu, 2-3 ay içinde Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin de kurulacağını ifade eden Müezzinoğlu, 59 eğitim ve araştırma hastanesine de üniversite dinamikleri statüsünün kazandırılacağını aktardı.

Müezzinoğlu, sağlık alanındaki çalışmalarla Türkiye'nin sağlıkta tüketici olan bir ülke değil, dünya sağlık endüstrisine, sağlık bilimine katkı sağlayan bir vizyonun önümüzdeki süreçte başarılmış olunacağını belirtti.

Konuşmaların ardından toplamda 15 yıl vadeli ve 272 milyon avro tutarındaki kredi sözleşmesi, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, DİA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Bayar, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ve Yapı Kredi Genel Müdür Vekili Carlo Vivaldi tarafından imzalandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement