Mersin Kent Merkezi Bakanlar Kurulu Tarafından Yenileme Alanı Olarak İlan Edildi - Son Dakika
Yerel

Mersin Kent Merkezi Bakanlar Kurulu Tarafından Yenileme Alanı Olarak İlan Edildi

Mersin Kent Merkezi Bakanlar Kurulu Tarafından Yenileme Alanı Olarak İlan Edildi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İstiklal Caddesi, Silifke Caddesi, Sakarya Caddesi, sahil yolu ve eski adliyenin bulunduğu Mersin girişini kapsayan bölgenin Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak kabul edildiğini ve bu alandaki tüm tasarrufların Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini bildirdi.

21.07.2015 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İstiklal Caddesi, Silifke Caddesi, Sakarya Caddesi, sahil yolu ve eski adliyenin bulunduğu Mersin girişini kapsayan bölgenin Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak kabul edildiğini ve bu alandaki tüm tasarrufların Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini bildirdi. Kocamaz, kararın 31 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi.

Başkan Kocamaz, özellikle İstiklal Caddesi, Silifke Caddesi, Zafer Çarşısı (Bit Pazarı) ve Balık Pazarı civarının düzenlenerek iyileştirilmesi konusunda İHA'ya açıklama yaptı. Kent merkezinin toplu ele alınması gereken bir bölge olduğuna işaret eden Kocamaz, "Bu kent merkezinde tarihi değeri olan 100-120 yıllık binalar da var. Bu bölgeyle ilgili olarak daha önce münferit olarak belli binaların restorasyonuna yönelik bazı çalışmalar Valilik tarafından yapıldı. Bir kısmı da Valilik tarafından Akdeniz Belediyesi'ne devredilmiş. Bunların Akdeniz Belediyesi tarafından restorasyonu gerçekleştirilememiş" dedi.

"SÖZ KONUSU BÖLGEDEKİ İŞLEMLERLE İLGİLİ BÜTÜN YETKİLER BİZE DEVREDİLDİ"

Göreve geldikten sonra sadece tarihi değeri olan binaları değil, bu bölgeyi toplu olarak ele almak için kolları sıvadıklarını belirten Kocamaz, Sakarya Caddesi, İstiklal Caddesi, sahil yolu ve eski adliyenin olduğu Mersin girişinin bulunduğu bu bölgeyi bir bütün olarak ele almak gerektiğinin altını çizdi. Bu çerçevede, bu bölgede yapılacak işlemlerle ilgili tasarruf yetkisinin Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını dile getiren Kocamaz, başvurularının kabul edildiğini ve söz konusu Bakanlar Kurulu kararının 31 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi. Kocamaz, "Artık bu bölgenin bütün yetkileri Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Artık Valilik devrede yok, Akdeniz Belediyesi devrede yok. Hatta bu yetkiyle birlikte bu bölgedeki Hazine'ye ait bütün emtiaların da Büyükşehir Belediyesi'ne devri gerekiyor. Türkiye'de zaten 3-4 belediyeye böyle bir yetki verildi. Bu bölgede de devlet bu işi üstlenemiyor, diğer belediyelerin yapma şansı yok. Sivil toplum örgütlerinin, mülk sahibi vatandaşlarımızın böyle bir yetkisi yok ya da gücü yok. Bu şartlardan dolayı belediyeye devri yapıldı" diye konuştu.

"PROJE KORUMA KURULU'NDAN GEÇTİKTEN SONRA İHALEYE ÇIKACAĞIZ"

Merkez Akdeniz ilçesi Camişerif, Mahmudiye, Mesudiye, Nusratiye ve Nüzhetiye Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan ve yenileme alan büyüklüğü 59,47 hektar olan bölgeyle ilgili genel bir proje hazırlattıkları bilgisini veren Kocamaz, projenin Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan geçmesinin hemen ardından ihale aşamasına başlayacaklarını kaydetti. Kocamaz, "Zaten Balık Pazarı, Kasaplar Çarşısı, Yoğurt Pazarı ve Silifke Caddesi ile ilgili bir ön çalışma da yapıldı. Bunlar Koruma Kurulu'ndan çıktıktan sonra tamamını bir anda yapma şansımız yok, etap etap ihale edeceğiz. İlk gireceğimiz yerlerden birisi de Silifke Caddesi. Onunla ilgili proje Koruma Kurulu'ndan geçtikten sonra biz ihalemizi yapacağız. Zannediyorum birkaç ay içerisinde de inşaata başlanmış olur. En son aşamada bu bölgenin araç trafiğine kapatılması da var. Daha önce Valilik bir karar da almış bu bölgeye ama şu anda hemen kapatılacak diye bir şey yok. Ancak, en son aşamada o bölgenin tamamının araç trafiğine kapatılması lazım" ifadelerini kullandı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN BAKANLAR KURULU KARARI İLE KENT MERKEZİNDEKİ TASARRUF YETKİSİ BÜYÜKŞEHİR'E DEVREDİLDİ

Başkan Kocamaz'ın, "Bu bölgedeki tüm işlemlerle ilgili tasarruf yetkisi bize devredildi" dediği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve 31 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete'de 2015/7567 karar sayısıyla yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı şöyle:

"Mersin İli, Akdeniz İlçesi, Camişerif, Mahmudiye, Mesudiye, Nusratiye ve Nüzhetiye Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın yenileme alanı olarak kabul edilmesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 17/3/2015 tarihli ve 1867 sayılı yazısı üzerine, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'un 2'nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 8/4/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin Kent Merkezi Bakanlar Kurulu Tarafından Yenileme Alanı Olarak İlan Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement