Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir Açıklaması

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, narenciye ihracatına yönelik yeni pazar arayışlarına girilmesi gerektiğini, bazı önlemlerin alınmasıyla da sezonun çok büyük bir sıkıntı olmadan tamamlanabileceğini ifade etti.

01.12.2015 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, narenciye ihracatına yönelik yeni pazar arayışlarına girilmesi gerektiğini, bazı önlemlerin alınmasıyla da sezonun çok büyük bir sıkıntı olmadan tamamlanabileceğini ifade etti.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamasında, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin, narenciye ihracatı üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini ve bundan dolayı üreticilerin tedirgin olduğunu belirtti.

Yaş meyve ve sebze ürünleri içinde ihracata en fazla bağımlı olan ürün gurubunun narenciye olduğunu vurgulayan Özdemir, "2014 yılında yaklaşık 3,8 milyon ton olan ülkemiz narenciye üretiminin, 1 milyon 585 bin tonu ihraç edilmişti. İhracat oranı yüzde 40'ın üzerinde. Ülkemizde üretilen hiçbir tarımsal ürün ihracata bu ölçüde bağımlı değildir" ifadesini kullandı.

Özdemir, ihracatta yaşanacak sıkıntıların, sektörün tüm bileşenlerini zor durumda bırakacağının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Halihazırda Rusya'ya gönderilen ve gümrük kapılarında bekletilen ürünlerin akıbetinin ne olacağı bilinmiyor. Gümrük kapılarında bekleyen yaş meyve ve sebze miktarının 30 bin ton dolayında olduğu söyleniyor. Bunun 20 bin tonu narenciye. Ayrıca, Rus limanlarına ulaşmamış narenciye yüklü gemiler geri çevriliyor. Bu gemilerdeki narenciye miktarı ise çok daha fazla. Geri çevrilen gemilerden bazıları Mersin Limanı'na gelmiş. Ürün sahibi firmalar bu ürünleri depolarına taşımaya başlamışlar. Mersin Liman İşletmesi, Rusya'dan geri çevrilen bu gemilere indirimli ücret tarifesi uygulayabilir. Gerek Rus gümrüğünde bekleyen, gerekse geri çevrilen narenciye ürünleri çürüyerek ekonomik değerini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Yeni hükümetimizden beklentimiz, öncelikle gümrük kapılarından geri çevrilen narenciye ürünlerinin kamu tarafından satın alınarak, okullardaki öğrencilere ve narenciye ürünlerine ulaşmakta zorluk çeken ihtiyaç sahiplerine dağıtılması, askeriye, öğrenci yurtları ve kamuya ait yemekhanelerde değerlendirilmesidir."

Narenciye ihracatı için ilave destekler sağlanması gerektiğini kaydeden Özdemir, şunları kaydetti:

"Depolarda ihraç edilmeyi, bahçelerde ise hasat edilmeyi bekleyen ürünlere yönelik yeni pazar arayışlarına başlanmalı. Bu ürünlerin ihraç edilebilmesi için ilave destekler sağlanmalı. Bu ve benzeri önlemlerin alınması halinde, narenciye ihracat sezonu çok büyük bir sıkıntı olmadan tamamlanabilir. Bu tür sorunlara karşı son derece duyarlı olan hükümetimizin, sorunun çözümü için çalışmalar yaptığını biliyoruz, ancak zamanımız son derece kısıtlı. Bu nedenle acilen gerekli önlemlerin alınmasını bekliyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement