Mersin Uluslararası 8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı Açıldı - Son Dakika
Yerel

Mersin Uluslararası 8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı Açıldı

Mersin Uluslararası 8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı Açıldı

Mersin Uluslararası 8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı açıldı.

17.04.2014 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Uluslararası 8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı açıldı. Bu yıl 111 firmanın katıldığı fuarda, Ekvator Ticaret Müşavirliği'nin yanı sıra Ortadoğu'dan 9 ülke ve Ukrayna'dan firmalarla alım heyetleri de yer alıyor.

Mersin Uluslararası 8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı'nın açılışı, CNR EXPO Yenişehir Fuar Merkezi'nde yapıldı. Açılışa, Mersin Vali Vekili Ayhan Bayhan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Ekvator'dan konuklar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanı Aşut, geçen yıl 70 firmayla açtıkları fuarı bu yıl 111 firmayla açtıklarını, sergi alanını da 3 bin metrekareden 4 bin 500 metrekareye yükselttiklerini söyledi. Küresel ekonomik sıkıntılara ve seçimlerle durgunluğa giren piyasalara rağmen bu talebin Mersin için sevindirici olduğunu belirten Aşut, Mersin'in tarımda güçlü bir kent olduğunu kaydederek, "Ancak, gıda sektörünün önemi tarım ve hayvancılıktan elde edilen ürünlerin katma değere dönüşmesidir. Gıda sektörünün bilim ve ileri teknoloji desteğinde gelişmesiyle birlikte tarım ürünlerinin işlenmeden, katma değer yaratılmadan para kazanmayan bir anlayışla ihraç edilmesi dönemi geride kaldı. Mersin artık gıdada da katma değer yaratır hale gelmiştir. Mersin uluslararası alanda aldığı yeni rollerle

lojistik gücü ve ihracat deneyimleriyle ülkemizin gıda sektörünün pazarlandığı yer haline gelmektedir. Bu fuarın önemi de budur" dedi.

"TEK BİR BEDEN GİBİ AYNI HEDEFE KOŞACAĞIZ"

Fuara bu yıl Ekvator Ticaret Müşavirliği'nin yanı sıra Ürdün, Irak, Pakistan, Irak, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Lübnan, Ukrayna, Suudi Arabistan'dan firmalar ve alım heyetlerinin de geldiğini ifade eden Aşut, "Bu ülkeler basit bir davetle gelmediler. Buralara defalarca gittik. Bağlantılar kurduk. İkili görüşmeler yaptık. Anlaşmalar imzaladık. Krizlerde evde oturmadık. Sıkıntıların geçmesini, pazarların sakinleşmesini beklemedik. En riskli yerlere bile gittik, kendimizi tanıttık, Mersin'i tanıttık. Mersin'in üretmekten, özellikle ileri teknoloji kullanarak katma değer yaratmaktan, ürettiğini markalaştırarak satmaktan başka çaresi yoktur. Zenginleşebilmemizin başka yolu yoktur. Güçlü yanlarımızı bileceğiz ve tüm Mersin tek bir beden gibi aynı hedefe koşacağız. Güçlerimizi bugüne kadar çok dağıttık. Sloganlarda bir araya geldik ama gerçekte çoğu zaman basit siyasetlerin, basit hesapların üstesinden gelemedik. Artık ekonomide kent dinamiklerinin tek vücut olacaklarına olan inancım daha da artıyor" diye konuştu.

2050'de dünya nüfusunun yüzde 50 artışla 9 milyar olacağına ve 3 milyar nüfusun daha beslenmesi gerekeceğine dikkat çeken Aşut, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunların gıda güvenliğinin sağlanması gerekecek. Gıda arzı ülkelerin ulusal güvenlik meselesi haline gelecek. İşte bu bilinç ve vizyonla aralıksız olarak düzenlenen 8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı'nı açmanın coşkusunu, sevincini ve gururunu yaşıyoruz."

"ARTIK ÖNÜMÜZE BAKACAĞIZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz da Mersin'in özellikle işadamları, sanayiciler yönünden büyük gayretlerin gösterildiği, atılımların yapıldığı, ancak yerel yönetimler açısından da işadamlarının, yatırımcıların önünün çok açılamadığı bir kent olduğunu söyledi. "Artık önümüze bakacağız" diyen Kocamaz, "İşsizliğin çok büyük oranlara yükseldiği bir kentte barış, huzur ve kardeşliği sağlamak istiyorsak herkesin önüne iş ve AŞ koymalıyız. Bunun için sivil toplum kuruluşlarına, girişimcilere çok büyük görevler düşüyor. Bunun yanında yerel yönetimlerin de onların altlığını oluşturup önünü açması, yatırımcıyı bölgeye çekmesi açısından büyük yükümlülükler üstlenmesi gerekiyor. Bu işte var olduğumuzu, Organize Sanayi Bölgesi yönetiminde müteşebbis heyet içinde bulunmamızdan dolayı sıkıntılarının ne olduğunu, bununla ilgili yerel yönetimlerin ne yapması gerektiğini söyledik" ifadelerini kullandı.

Yeni Büyükşehir Yasasıyla birlikte büyükşehir belediyelerinin yapacağı planlamalar olduğunu dile getiren Kocamaz, 1/100 binlik planların sonuca kavuşmasında herkese büyük gayretler düştüğünün altını çizerek, şöyle devam etti: "Mersin'i el ve gönül birliği içinde birlikte ayağa kaldırmamız gerektiğini, herkesin sorumluluk alması gerektiğini yineliyoruz. Tanıtıma büyük önem vermeliyiz. Gerek ürünlerimizin tanıtımına gerekse kentimizin tanıtımına artık ayrı bir vizyonla dünyanın her tarafında fuarlara katılarak, çeşitli platformlarda Mersin'in temsil edilmesini sağlamak zorundayız."

Mersin'in tanıtımı için hiçbir organizasyon düzenlenmediği eleştirisinde de bulunan Kocamaz, "Bazı ilçelerin, illerin bu konudaki gayretlerini gördükçe Mersinli olarak zamanın su gibi aktığı dönemde Mersin'in hak ettiği değeri bulamaması ve yeterli gayretleri gösterememesinden dolayı rahatsızlık duyuyoruz. İnşallah bu önümüzdeki dönemde Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda gönüllüyüz. Tüm sivil toplum örgütleri ve ticaret erbaplarının, Mersin'in tanıtımında bizim bulunduğumuz bir platform çerçevesinde rol alması gerektiğini düşünüyoruz. Turizm konusunda almamız gereken çok yol var. Birlikte mücadele edersek sonuç alabiliriz" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Vekili Bayhan, Kocamaz, Aşut ve protokol üyeleri kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Protokol üyeleri daha sonra stantları gezerek firma temsilcilerine hayırlı olsun dileğinde bulundular. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin Uluslararası 8. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement