Mescid-i Nebevi'nin Süslemeleri Yozgat'tan - Son Dakika
Güncel

Mescid-i Nebevi'nin Süslemeleri Yozgat'tan

Restorasyonu devam eden Mescid i Nebevi'de kullanılan pirinç süslemeler Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesindeki bir firma tarafından üretiliyor Firma sahibi Karamıstıkoğlu: "Son olarak Mescid i Nebevi'nin gece aydınlatmasında kullanılan sarı renkli pirinç süslemeleri hazırlamaya başladık.

23.01.2015 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZCAN GÜNEY - Restore edilen Mescid-i Nebevi'nin pirinç süslemeleri, Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesindeki atölyede yapılıyor.

Firmanın sahibi Menderes Karamıstıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boğazlıyan ilçesinde 2000 yılında teşvik yasası kapsamında üretime başladıklarını, geçen sürede bakır işlemeciliğinde Türkiye'de söz sahibi olduklarını ve ABD'nin yanı sıra Arap ülkelerine de ürün gönderdiklerini söyledi.

Bakırdan dekoratif ev eşyaları yaparak dünyanın farklı kıtalarında ülkelere ihraç ettiklerini dile getiren Karamıstıkoğlu, Yozgat'tan yapılan ihracatın yüzde 60'ını bakır ürünleriyle gerçekleştirdiklerini  belirtti.

Bakır ve kalay alaşımından elde edilen parlak sarı renkteki pirinç metalden yaptıkları ürünlerin vatandaşlar tarafından da çok beğenildiğini anlatan Karamıstıkoğlu, "Pirinç oldukça sert ve kolay işlenebilen bir malzeme. Son yıllarda Suudi Arabistan'a sarı renkteki pirinç metalden üretim yapıyoruz. Müslümanlar için en önemli kutsal mekanlardan olan ve Hazreti Muhammed'in kabrinin de içinde bulunduğu Mescid-i Nebevi'nin metal süslemelerini Boğazlıyan ilçesindeki tesislerimizde üretiyoruz" dedi.

8 yıldır Mescid-i Nebevi'nin süslemelerini yapıyorlar

İslam aleminin mukaddes mescitlerinden Mescid-i Nebevi'deki restorasyon çalışmalarının kademe kademe yapıldığını dile getiren  Karamıstıkoğlu, 2007 yılından bu yana aralıklarla Mescid-i Nebevi için sipariş edilen süslemelerin üretimini büyük titizlikle gerçekleştirdiklerini söyledi.

Karamıstıkoğlu, son olarak Mescid-i Nebevi'nin gece aydınlatmasında kullanılan sarı renkli pirinç süslemeleri hazırlamaya başladıklarını belirterek, bu iş için 13 ustanın mesai yaptığını, 6 ay içinde çalışmayı bitirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Mescid-i Nebevi için ürettikleri süslemelerin montajının orada anlaştıkları firmalar tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Karamıstıkoğlu, "Şimdi iki parça ürün hazırlıyoruz. 120'ye 140 santimetre ve 60'a 80 santimetre ebatlarındaki iki süsleme duvar panosu niteliğinde" dedi.

Karamıstıkoğlu, 20 yılda tamamlanması planlanan Mescid-i Nebevi'nin restorasyonu süresince gelecek yeni projeler için üretim yapacaklarını sözlerine ekledi. - Yozgat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mescid-i Nebevi'nin Süslemeleri Yozgat'tan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement