Mesir Macunu Almak İsteyen 40 Bin Kişi Mücadele Etti - Son Dakika
Güncel

Mesir Macunu Almak İsteyen 40 Bin Kişi Mücadele Etti

Mesir Macunu Almak İsteyen 40 Bin Kişi Mücadele Etti

Manisa'da bu yıl 475'incisi düzenlenen Mesir Macunu Festivali'nin son gününde, dağıtılan 5 ton mesir macunundan almak isteyen 40 bin kişi çetin bir mücadeleye girişti.

26.04.2015 16:38  Güncelleme: 19:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da bu yıl 475'incisi düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin son gününde eller, tarihi Sultan Camisi ve külliyelerinden saçılan mesir macunlarından alabilmek için gökyüzüne açıldı. 5 ton mesir macunundan kapabilmek için, yaklaşık 40 bin kişi birbiriyle yarıştı.

FESTİVAL YÜRÜŞÜ RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan 475'inci Uluslararası Mesir Festivali'nin son günü, ilk olarak kortej yürüyüşü düzenlendi. Valilik önünden başlayan korteje çok sayıda siyasetçi ve kamu görevlisi katıldı. Yol boyunca halk oyunları gösterileri sunulan, renkli görüntülere sahne olan yürüyüş tarihi Sultan Camisi önünde sona erdi.

5 TON MACUN HALKA SAÇILDI

Sultan Camisi'nde öğle namazının kılınmasından sonra Hafsa Sultan'ı canlandıran Manisa Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu oyunculardan Servet Sencer'in, Merkez Efendi rolündeki Manisa Büyükşehir Belediyesi Sanat Yönetmeni Tayfun Şengöz'e, "Buyruğumdur bana şifa veren mesir her yıl buradan saçılsın" sözünü söylemesiyle birlikte saat 13.30'dan itibaren renkli kağıtlara sarılı toplam 5 ton mesir macunu, Sultan Camisi ve külliyeleriyle, etraftaki yüksek binalardan halka saçıldı.

EZİLME TEHLİKESİ YAŞANDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün de aralarında bulunduğu protokol üyeleri de halka mesir saçtı. Mesir kapmak için gelen ve ön sıralarda bulunanlar, ezilme tehlikesi atlattı. İzdiham sırasında fenalaşan 10 kişiye, 112 Acil servisleri, olay yerinde ilk müdahaleyi yaptı. Mesir saçımı sırasında manisa ve ilçelerinin yanı sıra İzmir, Çanakkale, Denizli, Aydın Muğla ve Balıkesir'den gelen yaklaşık 2 bin polis, güvenliği sağladı.

MESİRİN TARİHÇESİ

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan Manisa'da bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camis'nin kubbe ve minarelerinde halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl, 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. 1539'dan bu yana on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.

MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ

Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse çocukları olur.

41 ÇEŞİT BAHARAT VAR

Mesur macununda bulunan baharatlar şöyle: Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, hindistancevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemer.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mesir Macunu Almak İsteyen 40 Bin Kişi Mücadele Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • tuhaf: yani bu ne ya paralı olunca bakalım böyle hücum oluyor mu 0 1 Yanıtla
  • Fırat Kk.: Senin aklina meydan okuyayim.tarih gelenek diye birsey var.para verip almasini herkes bilir.maksat o gelenegi yasatmak. 1 0 Yanıtla
  • Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda derece yapan sporcu Cizre'de çiçeklerle karşılandı
    16:58 Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda derece yapan sporcu Cizre'de çiçeklerle karşılandı

    Hırvatistan'da düzenlenen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 57 kiloda mücadele eden Cizre Fen Lisesi öğrencisi Pınar Benek, üçüncülük elde etti. Şırnak'a dönen Benek, ailesi, antrenörü ve kulüp başkanı tarafından çiçeklerle karşılandı. Benek, hedefinin 5 ay sonra yapılacak olan Dünya Şampiyonası'nda şampiyon olmak olduğunu belirtti. Antrenör Budak ise Pınar Benek'ten Dünya Şampiyonluğu beklediklerini ifade etti.

  • Adıyaman'da Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı: 2 Yaralı
    16:57 Adıyaman'da Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı: 2 Yaralı

    Adıyaman'ın Altınşehir Mahallesi'nde meydana gelen kazada, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada motosiklette bulunan Hasan A. ve Halil İbrahim D. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlandı
    16:57 Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlandı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Turizm Haftası ilçe protokolünün de katılımıyla kutlandı. Etkinlikte, turizmin önemi vurgulandı ve turizm etkinliklerinin çeşitlendirilmesi gerektiği belirtildi.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması
    16:56 Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Bülent Bozbaş'ı genel sekreter olarak atadı. Yeni atanan görevlilerin isimleri ve fotoğrafları internet sitesinde yayınlandı.

  • Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak'ı ziyaret etti
    16:55 Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak'ı ziyaret etti

    Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, göreve başlamasının ardından Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak'ı ziyaret etti. Başkan Güler, Albayrak'a başarı dileklerini ileterek Perşembe'de değişim ve dönüşümün başladığını belirtti.

  • Diyarbakır'da Kaçak Balık Avı Denetimi Yapıldı
    16:54 Diyarbakır'da Kaçak Balık Avı Denetimi Yapıldı

    Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, Silvan ilçesinde bulunan Malabadi Baraj Gölü'nde kaçak balık avı denetimi gerçekleştirdi. Yapılan kontrollerde, yaklaşık 5 bin 500 metre kaçak ve hayalet ağ ele geçirildi ve canlı bulunan balıklar suya bırakıldı. Baraj gölünde toplanan ağlar ise ekipler tarafından yakılarak imha edildi.

  • Amasya'nın Merzifon ilçesinde hırsızlık suçundan hapis cezası bulunan kişi yakalandı
    16:53 Amasya'nın Merzifon ilçesinde hırsızlık suçundan hapis cezası bulunan kişi yakalandı

    Amasya'nın Merzifon ilçesinde hırsızlık suçundan kesinleşmiş hapis cezası bulunan S.Z, ilçe emniyet müdürlüğü ekipleri tarafından Mahsen Mahallesi'nde yakalandı. Yakalanan şahıs, emniyetteki işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.

  • Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları
    16:52 Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen Turizm Haftası etkinliğine ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Konuşmalardan sonra sergi açılışı yapıldı ve çeşitli gösterilerle etkinlik sona erdi.


Advertisement