Meski, 2017 Yılı Bütçe Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi - Son Dakika
Yerel

Meski, 2017 Yılı Bütçe Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi

Meski, 2017 Yılı Bütçe Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Mersin merkez ve tüm ilçelerde eş zamanlı olarak 2017 yılı bütçe bilgilendirme toplantıları düzenleyerek, son iki yıllık hizmetleri ve 2017 yılı hedeflerini paylaştı.

14.12.2016 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Mersin merkez ve tüm ilçelerde eş zamanlı olarak 2017 yılı bütçe bilgilendirme toplantıları düzenleyerek, son iki yıllık hizmetleri ve 2017 yılı hedeflerini paylaştı.

Mersin'de merkez Toroslar, Akdeniz, Yenişehir ve Mezitli ilçelerini kapsayan MESKİ çalışmaları, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, MESKİ Genel Müdür Vekili Baha Günhan Güngördü ve MESKİ yetkilileri katıldı. Toplantıya, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar davet edilmesine karşın, çok az sayıda katılım olması salonun boş kalması dikkat çekti.

Bilgilendirme toplantısında, MESKİ'nin kurumsal yapısı, 1 Nisan 2014-31 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılan hizmetler ve 2017 Mali Yılı Bütçesi ile tam maliyet esaslı tarifelerin sunumu, MESKİ Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanı Handan Solmaz tarafından gerçekleştirildi. Daire Başkanı Solmaz, bu toplantıların amacını, vatandaşların ödedikleri içme suyu faturalarının hangi maliyet kalemlerinden oluştuğu ve toplanan su paralarının nerelere hangi amaçla harcandığı, yatırım yapılırken nelerin göz önüne alındığı konularında vatandaşı bilgilendirmek, öneri, şikayet ve talepleri almak olarak açıkladı.

"MESKİ'nin hizmet alanı 25 kat büyüdü"

6360 sayılı yasa öncesinde 630 kilometrekarelik bir alana hizmet veren MESKİ'nin, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından hizmet alanının 25 kat büyüyerek 15 bin 853 kilometrekareye ulaştığını belirten Solmaz, "Hizmet verdiğimiz nüfus ise 876 bin 958 kişiden 1 milyon 745 bin 221 kişiye çıkmıştır. MESKİ'nin il genelinde 773 bin 76 abonesi bulunmaktadır. MESKİ, Abone Bilgi Güncellemesine çok önem vermektedir. Bugüne kadar sizin de katkılarınızla yüzde 49'un üzerinde Abone Bilgi Güncellemesi işlemi tamamlanmıştır" dedi.

MESKİ'nin misyonunun, Mersin'de insan ve çevre sağlığını esas alarak kesintisiz su temini ve atıksu bertaraf hizmetlerini mevzuat çerçevesinde sürekli iyileştirerek sunmak olduğunu söyleyen Solmaz, vizyonunun ise hizmetlerinde kurumsal mükemmellik anlayışını uygulayan örnek bir kurum olmak olarak açıkladı. MESKİ'nin kalite yolculuğu ve aldığı ödüller ile bu yolculukta ulaştığı noktayı da aktaran Solmaz, müdürlüğün araç parkına ilişkin bilgi verdi. Solmaz, 2014 yılında 99 araca sahip olan MESKİ'nin, bugün araç sayısını 435'e çıkardığını ifade etti.

MESKİ'nin 2017 bütçesi 616 milyon lira

MESKİ'nin 2017 mali yılı gider bütçesinin 616 milyon lira olduğunu dile getiren Solmaz, gelir bütçesinin ise 589 milyon lira olduğunu kaydetti. MESKİ'nin, su faturaları içinde su ve atıksu dışında hiçbir ücret almadığının altını çizen Solmaz, "Faturalarda tahakkuk eden KDV Maliye'ye, ÇTV'nin ise yüzde 80'i ilgili ilçe belediyesine, yüzde 20'si de Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılmaktadır. Alınan bu bedellerin su fiyatı ile ilgili olmadığının, sadece kanun ve yönetmelik hükmü doğrultusunda faturaya yansıtıldığının tüm vatandaşlarımız tarafından özellikle bilinmesini isteriz" diye konuştu.

MESKİ, 2017'de yatırımlara yaklaşık 72 milyon lira ayırdı

2017 yılında cari gider toplamının 251 milyon 173 bin lira olarak tahmin edildiğini belirten Solmaz, tahmini toplam yıllık gelirin ise 51 milyon 793 bin lira olmasını beklediklerini söyledi.

MESKİ'nin merkez ilçelerde gerçekleştirdiği hizmetleri ayrı ayrı detaylarıyla anlatan Solmaz, il genelinde ise Mersin İli Yağmursuyu Altyapısının ve Hizmetlerinin Geliştirilmesi Master Planı'nın 7 Kasım 2016 tarihinde tamamlandığı bilgisini verdi. Solmaz, "Projenin amacı, il genelinde 2050 yılına kadar olan dönem içinde ortaya çıkacak yağmursuyu hizmetleri ihtiyaç talebinin tespiti ve ihtiyaçlara yönelik planlamaların yapılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Solmaz, MESKİ'nin 2017 yılı yatırım programı kapsamında, toplam bedeli 71 milyon 901 bin lira olan yağmursuyu hattı, kanalizasyon hattı, içme suyu hattı, bir bölümü öz kaynaktan, bir bölümü dış kredi ile gerçekleştirilecek Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi yapımları ve pompa istasyon işletmesi gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Meski, 2017 Yılı Bütçe Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement