Mesnevi'ye Türkiye-İran 'Ortak Miras' Dedi, İtiraz Geldi - Son Dakika
Güncel

Mesnevi'ye Türkiye-İran 'Ortak Miras' Dedi, İtiraz Geldi

Mesnevi\'ye Türkiye-İran \'Ortak Miras\' Dedi, İtiraz Geldi

Afganistan, Türkiye ile İran'ın, Mevlânâ'nın Mesnevi'sinin UNESCO 'Bellek Mirası' listesine '2 ülkenin ortak mirası' olarak kaydedilmesi yönünde geçen ay yaptığı başvuruya, tepki gösterdi.

01.07.2016 18:48  Güncelleme: 18:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ve İran, Birleşmiş Milletler'in Dünya Belleği Programı'nda Mevlana'nın Mesnevi'sini ortak miras olarak kaydettirmek için Mayıs ayında UNESCO'ya başvurmuştu. Ancak Mevlana'nın doğduğu ülke olan Afganistan, Türkiye ve İran'ın bu talebine karşı çıktı.

"BİZİM GURUR KAYNAĞIMIZ"

Afganistan Kültür Bakanlığı sözcüsü Harron Haklimi "Rumi Afganistan'ın Belh şehrinde doğmuştur, bizim gurur kaynağımızdır" diyerek ülkesinin dışarıda bırakılamayacağını söyledi.

Haklimi, UNESCO'yu ünlü şairin eserleri üzerinde Türkiye ve İran'dan daha çok hak sahibi olduğuna ikna etmeyi umduklarını açıkladı.

"ESERLERİ ORTAK MİRAS KABUL ETMEYE HAZIRIZ"

Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani ise Mevlana'nın eserlerinin Afganistan ve Türkiye'nin ortak gururu olduğunu ve eserleri ortak miras olarak kabul etmeye hazır olduğunu söyledi, ancak İran'a değinmedi.

"DÜNYA HAYRAN"

Mevlana'nın doğum yeri olan Belh şehrinin valisi Atta Mohammad Nur da "Mevlana'yı sadece iki ülkeye mahsus ilan edersek tüm dünyanın hayranlık duyduğu bu kıymetlı şahsa haksızlık etmiş oluruz" dedi.

"TALEPLER HENÜZ DEĞERLENDİRİLMEDİ"

Tartışmanın büyümesinin ardından UNESCO sözcüsü Ricardo Grassi her ülkenin Mevlana üzerinde hak iddia edebileceğini ancak Türkiye ve İran'ın talebinin henüz değerlendirilmediğini belirtti.

Son Dakika Güncel Mesnevi'ye Türkiye-İran 'Ortak Miras' Dedi, İtiraz Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • gh: Fuzuli iranli barbaros arap selahattin eyyubi kurt daha ne soykeyim 21 10 Yanıtla
  • metin: iranın yarısı afganistanınsa üçte biri zaten Türktür bazı şahsiyetler köroğlu gibi sadece Türkiyenin değil bütün Türk dünyasının ortak tarihi ve kültürüdür 9 10 Yanıtla y.ova: mevlana tarihin kara lekesi olsaydı, kesinlikle nezdinizde ya afgan yada iran halkından olacaktı. 0 0
  • y.ova: mevlana konyaya geldiğinde 30 küsür yaşındaydı.başka bir konu daha; okuduğum bir tarihi kaynak ise mevlananın öyle ahlakının o kadar da temiz olmadığını,bilhassa oğluna ağza alınmayacak küfürler savurduğunu,aynı zamanda nasrettin hoca ile ciddi münakaşalarının olduğu, ahlaksız bir karakter olduğu yazar. tabi bu onun çok iyi bir şair olmadığını göstermez,kendisi dediğim gibi böyle bir ahlaka sahip olsa bile; çok büyük ve şiirlerini çok beğendiğim bir şairdir. 1 1 Yanıtla
  • eski mhp li: ayakta uyuyonuz yakında kıçınızdaki don da gitcek 0 0 Yanıtla

Advertisement