Metropol İlçede İlk Başörtülü Başkan - Son Dakika
Yerel

Metropol İlçede İlk Başörtülü Başkan

Konya'nın Meram ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığına seçilen Fatma Toru, başörtülü belediye başkanı olmanın mutluluğunu yaşıyor Toru: "(28 Şubat süreci) O yıllarda bireysel inanç ve özgürlükler konusunda ciddi sıkıntılar vardı.

01.04.2014 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULLAH DOĞAN - Konya'nın merkez Meram ilçesinde belediye başkanlığını, resmi olmayan sonuçlara göre kazanan AK Parti adayı Fatma Toru, başörtüsü ile belediye başkanı seçilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Devlet memuru bir ailenin kızı olarak 1972'de Konya'da dünyaya gelen Toru, gerek öğrenim hayatında gerekse çalıştığı kurumlarda, inancından dolayı taktığı başörtüsü nedeniyle sıkıntılı yıllar yaşadı.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi mezunu olan Toru, mezuniyetinin ardından Konya'da bir kamu kuruluşunda başladığı görevinden, kılık kıyafeti nedeniyle yapılan baskılar üzerine ayrılmak zorunda kaldı.

İnancı nedeniyle uzun yıllar zorlu bir mücadele veren Toru, kamu kurumlarında başörtüsü engelini ortadan kaldıran AK Parti tarafından yerel seçimlerde Meram Belediye Başkan adayı gösterildi.

Bu durum bazı çevrelerce garipsense de Toru, 30 Mart yerel seçimlerinde Meram ilçesindeki geçerli 192 bin 509 oydan 136 bin 160'ını alarak, başörtüsüyle Meram Belediye Başkanı oldu.

"Allah büyüktür, rızkı verecek olan da Allah'tır dedim"

Toru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençliğinden itibaren, doğup büyüdüğü Konya'ya hizmet etme sevdasının olduğunu söyledi. Üniversite eğitiminin ardından, İçişleri Bakanlığınca açılan sınavı kazanarak, Konya'daki bir kamu kuruluşunda işe başladığını belirten Toru, "O yıllarda bireysel inanç ve özgürlükler konusunda ciddi sıkıntılar vardı. Başörtümden dolayı çalıştığım kurumdan istifa etmek zorunda kaldım. Ailem işime devam etmemi istiyordu. Çalıştığım kurumda ise başımı açmam konusunda baskı yapıyorlardı. Böyle bir ikilemde çok büyük baskı altındaydım. Kararımı verdim. 'Allah büyüktür, rızkı verecek olan da Allah'tır dedim ve istifamı verdim" diye konuştu.

Bir süre işsiz kaldığını, bu sürede evlendiğini anlatan Toru, "İlk çocuğum dünyaya geldiğinde Konya Büyükşehir Belediyesinde harita mühendisi olarak işe başladım. 1998'e kadar belediyede devam ettim. Belediyede kılık kıyafet konusunda çok sorun yaşamadım. Başı açık ve kapalı arkadaşlarımızla uyum içinde çalıştık" ifadelerini kullandı.

Toru, daha sonra Meram Belediyesinde hem idarecilik hem de mühendislik yaptığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Belediyecilik konusunda kendimi geliştirmek istedim. Kentsel dönüşüm projelerinde yer aldım. Bu alanda kendimi geliştirme fırsatı buldum. 2011'de kentsel dönüşüm üzerine yüksek lisansa başladım. Geriye dönüp baktığımda 18 yıllık bir tecrübe ve birikim elde etmiş oldum. Bizi tanıyanlar, duruşumuzu bilen arkadaşlarımız yerel yönetimlerde bilgi, birikim ve liyakatimizi göz önünde bulundurarak, başkan adaylığı için teklifte bulundu. Kadın aday, Konya konjonktüründe çok alışılagelmiş bir şey değil. İki hafta büyüklerimizle istişare ettik. Herkes çok olumlu baktı. Özellikle eşim, adaylık serüvenimde en çok destekleyen kişi oldu."

"Belediye başkanı seçilmeyi hayal bile edemezdik"

Belediyelerde başörtülü çalışanların, 28 Şubat sürecinde bazı çevrelerden gelen baskılar nedeniyle çok sıkıntılı günler yaşadığına dikkati çeken Toru, şunları ifade etti:

"Anadolu insanı olarak, bireysel inanç ve tercihlerini yaşamak isteyenler olarak, yıllarca bastırıldık, ötekileştirildik. O günlerde, başörtüsü ile belediye başkanı seçilmeyi hayal bile edemezdik. O yıllarda düşündüğümüz sadece; 'eğitimimi nasıl tamamlarım, çalışma ortamında nasıl kalabilirim, rızkımı nasıl temin edebilirim' kaygısıydı. Ötesini düşünme imkanı olmuyordu. AK Parti iktidarı ile son 12 yıldaki gelişmelerle bu ufuk bize açılmış oldu. Sayın Başbakanımız, Türk halkına öz güven aşıladı. Hep birlikte güvenimiz arttı. Sonrasında bunları hayal etmeye cesaret edebildik."

"Geriye dönüp baktığımızda bir burukluk oluyor, gözlerimiz yaşarıyor"

"Özellikle 28 Şubat sürecinde, kurumlara kılık kıyafetle ilgili sürekli yazı geliyordu. Müfettişler geliyor, denetimler oluyordu. Hep bunun kaygısını yaşıyorduk" diyen Toru, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilginizle, tecrübenizle belli bir noktaya gelmişsiniz, kariyer hedefleriniz var. Ama bunlara ulaşamıyorduk. Diğer kurumlara giderken biraz daha tedbirli davranmamız gerekiyordu. Bunlar bizi biraz çekingen ve ürkek yapıyordu. Kendimizi geliştirmeye çalıştık, hizmet vermeye çalışıyorduk. Öz güvenimizden ve duruşumuzdan bir şey kaybetmemeye çalıştık. Geldiğimiz nokta itibarıyla amacımız; kardeşlerimizin çok daha özgür, çok daha öz güveni yerinde bireyler olarak hizmet yapabilmesini sağlamak olacaktır. Geriye dönüp baktığımızda bir burukluk oluyor, gözlerimiz yaşarıyor. Şükürler olsun bugünlere gelebildik. Bizden sonraki nesil için bunlar daha kolay olacak. Bu tabii ki bir süreç. Kolay kazanılmadığı için kıymetini bilmemiz lazım. Çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Çok daha iyi hizmet vermeliyiz."

"(Bu kadına haddini bildirin) ifadeleri hala kulaklarımızda"

Toru, Fazilet Partisi'nden başörtüsü ile milletvekili seçilen Merve Kavakçı'nın TBMM'deki yemin töreninde yaşadıklarını unutamadığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"O günkü 'bu kadına haddini bildirin' ifadeleri hala kulaklarımızda çınlıyor. Merve hanım bizi temsilen oradaydı. Seçilmiş bir hanımefendiydi. O an, inandığım tüm değerlerin çiğnendiğini, yüreğime basıldığını hissettim. İçimden haykırmak geldi. 'Yeter artık! Yüreğime basmayın!' demek geldi. Gerçekten hak edilmeyen bir durumdu."

Belediye başkan adaylığı sürecinde Kavakçı ile görüştüğünü aktaran Toru, Kavakçı'nın hem aday olduğunda hem de belediye başkanı seçildiğinde kendisini tebrik ettiğini dile getirdi.

Hep ilkleri yaşamak nasip oldu

Toru, eşi ve çocuklarından sürekli destek gördüğüne değinerek, şunları kaydetti: :

"Çalışan bir kadın olarak bugüne kadar eşim çok yardımcı oldu. Sadece adaylık sürecinde değil... Üniversitede okuyan büyük oğlum ilk kez oy kullandı. İlk oyu da annesine nasip oldu. Hepsi gurur duyuyor, sevinçliler. Aday olunca eşime, 'fedakarlık yapmamız lazım, hakkını helal et, zor bir süreç başlıyor' dedim. O da bana, 'senin bu işi yüklenmen lazım, bu vebal ve sorumluluktur' dedi, hep destek oldu. Eşim bana 'ilkleri gerçekleştirmen' lazım dedi. Bu noktada hep ilkleri gerçekleştirdim. Ailemin ilk çocuğuyum. İlk işe girdiğimde çalıştığım kurumda, bayan harita mühendisi olarak ilktim. Yine ilk bayan emlak istimlak müdürü oldum. Belediyede de ilk bayan encümen üyesiydim. Takdiri ilahi ilkleri yaşamak nasip oldu."

"Gittiğimiz her yerde 'hanım sözü' diyoruz"

Adaylığının açıklandığı günlerde Konya'da bazı spekülasyonların yapıldığını, ancak seçim çalışmalarına başladığında gittiği her yerde büyük destek gördüğünü ifade eden Toru, şöyle devam etti:

"Halkımız hizmet bekliyor, kendisiyle istişare eden, rahat iletişime geçebileceği belediye başkanı istiyor. Halktan aldığım tepki; 'siz içimizden gelen birisiniz, her zaman iletişim halinde olmak istiyoruz. Sizinle birlikteyiz' şeklinde. Bir mahallede yaptığımız toplantıda ilginç bir olay yaşadım. Salon kalabalıktı. Oldukça yorgundum, sesim çok fazla çıkmıyordu. Projelerimizi anlatıyordum. O sırada sürekli bana sorular soruyorlar, 'senden önce gelenler de bunları söyledi, söz veriyor musunuz, yapacak mısınız' gibi ifadelerde bulunuyorlardı. 'Tüm isteklerinizi yerine getireceğiz, size hanım sözü' dedim. Bir anda sessizlik çöktü ve arkasından da alkış koptu. Büyük ilgi gördü, bu sözümüz. Biz de gittiğimiz her yerde 'hanım sözü' diyoruz."

"Sabaha kadar uyuyamadım"

Toru, seçim akşamı sonuçları, ailesi ve yakın çevresiyle heyecanla takip ettiklerini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elimizden gelen gayreti gösterdik, son gün artık tevekkül ettik. Ama o günün gecesinde, sabaha kadar uyuyamadım. Niye uyuyamadım, bayan aday olarak bir misyon yüklendik. Belediyecilik anlamında hiçbir endişem yok. Çünkü bu alanda tecrübeye sahibim. Ancak üzerime yüklenen sorumluluktan dolayı, 'oy oranımız düşerse, ben 5 yıl bunu omuzlarımda nasıl taşırım'. Bunu düşünerek sabaha kadar uyku tutmadı. Sandıklar açıldığında ilk aldığımız neticeleri görünce rahatladık. Başbakanımız metropol bir ilçede başörtülü bir aday için Meram'ı seçti. Meram'a güvendiği için burayı seçti. Bu anlamda Meram'da oy oranının düşmesi bizi ciddi anlamda rahatsız ederdi. Ama Meram çok güzel bir şekilde Başbakanımıza mesaj vermiş oldu."

"Tebrik telefonları alıyorum"

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından sürekli tebrik telefonları aldığını söyleyen Toru, "Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere, milletvekilleri ve çok sayıda siyasetçi, arayıp tebrik etti. Kadın Kolları Genel Başkanımız Güldal Akşit aradı. Başbakanımızın, Türkiye genelindeki, Konya ve Meram'daki oy oranından çok memnun olduğunu söyledi" şeklinde konuştu. - Konya

Metropol İlçede İlk Başörtülü Başkan
Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Metropol İlçede İlk Başörtülü Başkan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement