Mevcut Şeker Stokları Talebi Karşılar" - Son Dakika
Ekonomi

Mevcut Şeker Stokları Talebi Karşılar"

Şeker Kurumu Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, "Spekülatif amaçlı şeker talebinde azalma meydana geldi ve ithalat yapma gereği şu an için ortadan kalktı.

26.07.2015 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEYNEP DUYAR CANLI - Şeker Kurumu Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, "Spekülatif amaçlı şeker talebinde azalma meydana geldi ve ithalat yapma gereği şu an için ortadan kalktı. Mevcut şeker stoklarının, talebi karşılamaya yeteceği görülüyor" dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Tekin, Kurum'un yürüttüğü izleme faaliyetleri neticesinde, 15 Temmuz itibarıyla özel şeker üreticisi şirketlere ait şeker stoklarının neredeyse tamamına yakınının tükendiğinin ancak, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (TŞFAŞ) stoklarında 245 bin tonu aşkın A kotası (yurt içine arz edilen şeker miktarı) şeker stoku bulunduğunun anlaşıldığını söyledi.

Bu yıl mevsimsel etkiler nedeniyle pancar ve şeker üretiminin önceki yıllara göre düşük gerçekleştiğini aktaran Tekin, tüketimin önceki yıllara kıyasla daha fazla olduğunu ifade etti.

Tekin, yeni üretimin başlayacağı eylül ayı ortalarına kadar mevcut şekerin yeterli olacağını ancak spekülatif amaçlı şeker ticareti sonucunda oluşabilecek arz riskinin değerlendirilmesi amacıyla çeşitli alternatiflerin masaya yatırıldığını dile getirdi.

9 Temmuz'dan geçerli olmak üzere TŞFAŞ tarafından şekere yüzde 7,2 zam yapıldığını hatırlatan Tekin, bu gelişmeler sonucunda spekülatif amaçlı şeker talebinde azalma meydana geldiğini ve ithalat yapma gereğinin şu an için ortadan kalktığını, mevcut şeker stoklarının talebi karşılamaya yeteceğinin görüldüğünü söyledi.

15 Temmuz tarihi itibariyle Türkiye'de şeker stoğunun 260 bin ton olduğu bilgisini veren Tekin, şunları kaydetti:

"Bu stok miktarının pazarlama yılı sonuna kadar ülkenin toplam talebini karşılayacağı düşünülmektedir. Şeker Kurulu, arzda ortaya çıkabilecek risklerin aşılması için tedbir olarak sadece ithalat değil diğer tüm seçenekleri masaya yatırmıştır ancak hali hazırdaki stokların 2014-2015 pazarlama yılının sonuna kadar yeterli olacağı kanaatine varmıştır. 2013-2014 pazarlama yılında ülkemiz A kotası şeker üretim miktarı yaklaşık 2 milyon 207 bin ton, tüketim miktarı yaklaşık 2 milyon 83 bin ton olmuştur. İçinde bulunduğumuz pazarlama yılına bakıldığında da üretim miktarı yaklaşık 2 milyon 55 bin ton, tüketim miktarı ise haziran ayı sonu itibariyle 1 milyon 720 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu miktar bir önceki pazarlama yılının aynı ayına göre 140 bin ton daha fazladır."

"İklim koşulları pancar için olumlu seyretti"

Hüsnü Tekin, 2015-2016 pazarlama yılı için Şeker Kurulu'nun, Türkiye'nin pancar şekeri A kotasını 2 milyon 250 bin ton olarak belirlediğini aktararak, güvenlik stoku olarak A kotasının yüzde 3'ü oranında tahsis edilen B kotasını ise yüzde 5'e tekabül eden 112,5 bin tona çıkardığını açıkladı.

Şeker Kurulu'nun, pancar şekeri üreticisi firmalara söz konusu pazarlama yılı pancar şekeri kotalarının yüzde 5'i kadar imalatçı-ihracatçıların C şekeri taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla, şirketlerin C şekeri üretmeleri hususunda tavsiye kararı aldığını belirten Tekin, "Pancar şekeri üreticisi şirketler 2014-2015 pazarlama yılında 17,5 milyon ton şeker pancarı taahhüdü almışken, 2015-2016 pazarlama yılında bu miktarı 18 milyon tona çıkarmışlardır. Bu pazarlama yılı için tahsis edilen şeker kotalarına karşılık şirketler, pancar temin etmek üzere çiftçilerle sözleşmelerini yapmışlar ve pancar ekimini gerçekleştirmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Hali hazırda, pancar yetişme döneminin yarıya yakınının tamamlandığını, bu sürede yaşanan iklim koşullarının pancar için olumlu seyrettiğini vurgulayan Tekin, pancar ve şeker üretiminin gelecek pazarlama yılında istenilen düzeyde verimli geçmesinin beklendiğini açıkladı.

Tekin, yurt içi tüketimin yurt içi üretimle karşılanmasında herhangi bir risk belirirse, bu riskin bertaraf edilmesi için çeşitli alternatif yolların kullanılmasına konunun paydaşlarının olumlu bakacağını söyledi.

Hüsnü Tekin, pancar ile mısırın ikame tarımsal ürünler olmadığını belirterek, bu ürünler için hammaddesi oldukları ve bunlardan elde edilen şekerler üzerinden değerlendirme yapmanın daha doğru bir yaklaşım olacağını dile getirdi.

Bir nişasta bazlı şeker türü olan glukozun, pancar şekeri olan sakarozun birebir ikamesi değil, tamamlayıcısı olarak kabul edildiğini belirten Tekin, şunları kaydetti:

"En önemli kullanım alanı gazlı içecek sektörü olan izoglukoz ise kimyasal içeriğinin pancar şekerine benzemesi sebebiyle pancar şekerinin ikamesi olarak kabul edilmektedir. Özellikle gazlı içecek sektörü, kristal formdaki pancar şekeri yerine çözme ve süzme işlemi gerektirmemesi ve maliyetinin düşük olması nedeniyle sıvı formdaki şekerlerin kullanımını tercih etmektedir. İçecek sektörünün izoglukoza teknik anlamda da alternatif olan sıvı formdaki pancar şekeri ile izoglukoz arasındaki tercihini, bulunabilirlik ve fiyat belirlemektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Mevcut Şeker Stokları Talebi Karşılar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Meclis lokantasındaki fiyatlar tartışma yarattı! Pilav 10 TL, tereyağlı fasulye 42 TL
    14:24 Meclis lokantasındaki fiyatlar tartışma yarattı! Pilav 10 TL, tereyağlı fasulye 42 TL

    Asgari ücretin 6 katından fazla kazanan milletvekillerinin Meclis lokantasındaki yemekler için ödedikleri tutarlar tartışma konusu oldu. İnternette paylaşılan bir adisyonda pilavın 10 TL, cacığın 10 TL ve tereyağlı İspir fasulyesinin 42 TL'den satıldığı görüldü.

  • Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi
    14:23 Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi

    Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen Balkan İş Forumu, Edirne Valisi Yunus Sezer'in açılış konuşmasıyla başladı. Sezer, Edirne'nin Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu vurgulayarak, bölgenin ticaret ve sanayi potansiyelinin her yıl arttığını belirtti. Forumun kalıcı hale getirilmesi amacıyla bir fuar düzenleneceğini de söyleyen Sezer, Edirne'nin Balkanlar'la köprü olma vazifesine talip olduğunu ifade etti. Forum kapsamında iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirilecek.

  • Gaziantep Ticaret Odası ve TSKB iş birliğiyle dünya ve Türkiye ekonomisine bakış toplantısı düzenlendi
    14:05 Gaziantep Ticaret Odası ve TSKB iş birliğiyle dünya ve Türkiye ekonomisine bakış toplantısı düzenlendi

    Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası (TSKB) iş birliği ile küresel ekonomik gelişmeler, Türkiye'nin küresel ekonomideki konumu, Gaziantep'in potansiyeli ve gelecek planlarının tartışıldığı 'Dünya ve Türkiye Ekonomisine Bakış' toplantısı düzenlendi. Toplantıda, ekonomiye etki eden faktörler, girdi maliyetleri, kur değerlemesi ve Gaziantep'in ekonomik önemi üzerine konuşmalar yapıldı.

  • Aydın'da 11. Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı Açıldı
    14:05 Aydın'da 11. Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

    Aydın'da bu yıl 11'ncisi düzenlenen 550 markanın katıldığı Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açılış töreni ile kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuar, tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerindeki ulusal ve uluslararası firmaları bir araya getiriyor. Aydın Ticaret Borsası Başkanı, fuarın ziyaretçi hedefinin 500 binin üzerinde olduğunu belirtti.

  • Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer Yeni Belediye Binasını İnceledi
    14:02 Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer Yeni Belediye Binasını İnceledi

    Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, yeni belediye binası inşaatında incelemelerde bulunarak, Aksaray'ın hem bugününe hem de geleceğine yatırımlar yapıldığını söyledi.

  • Mersin Erdemli'de Serada Yetiştirilen Üzümler Hasat Edildi
    13:59 Mersin Erdemli'de Serada Yetiştirilen Üzümler Hasat Edildi

    Mersin'in Erdemli ilçesinde serada yetiştirilen 'Yalova incisi' cinsi üzümler hasat edildi. İlk ürünler iç piyasaya pazarlandıktan sonra Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden sipariş bekleniyor. Üreticiler, yeni sezonda ürün verimi ve kalitesinden memnun olduklarını belirtti.

  • Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, Sarıkamış'ta incelemelerde bulundu
    13:56 Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, Sarıkamış'ta incelemelerde bulundu

    Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, Sarıkamış İlçe Müdürlüğü personeli ile bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı ve fikir alışverişinde bulundu. Ayrıca, yeni atanan Sarıkamış İlçe Tarım Müdürü Musa Bastem'e hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit edildi
    13:55 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit edildi

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şimdiye kadar gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit ettiklerini açıkladı. Şimşek, beyanname vermeyen mükellefleri ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet etti.


Advertisement