Mevka Genel Sekreteri Akman Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Mevka Genel Sekreteri Akman Açıklaması

Mevka Genel Sekreteri Akman Açıklaması

"Konya Karaman 2014 2023 Bölge Planı, tarıma alternatif olarak çeşitlenen ekonomik faaliyetler ile birlikte kırsaldaki potansiyeli harekete geçirerek bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmas...

18.11.2013 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA)  Genel Sekreteri Ahmet Akman, "Konya-Karaman 2014-2023 Bölge Planı, tarıma alternatif olarak çeşitlenen ekonomik faaliyetler ile birlikte kırsaldaki potansiyeli harekete geçirerek bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkı sağlayacaktır" dedi.

Akman, yaptığı açıklamada, 37 ilçeyi bünyesinde barından Konya ve Karaman'ın gelişmişlik farklarının yoğun olarak yaşandığı bir bölge olduğunu belirtti.

Yaklaşık 50 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle birçok Avrupa ülkesinden büyük alana yayılan bölgenin önemli bir kısmını kırsal alanların oluşturduğunu vurgulayan Akman, şunları kaydetti:

"Bölge nüfusunun % 28'i bu kırsal alanlarda yaşamaktadır. Bu kırsal alanlar bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması açısından yerel kalkınma dinamikleri bünyesinde barındırsa da bu fırsatlar değerlendirilememektedir. Aksine bölgenin kırsalı özellikle ücretsiz aile emeğine dayanan, ciddi oranlarda gizli işsiz barındıran ve etkisini giderek hissettiren kuraklık tehdidine bağlı olarak önemli ölçüde verim sorunlarının yaşandığı bir tarımsal yapı sergilemektedir. Sulama konusunda her ne kadar büyük bütçelere dayalı kamusal yatırımlar yapılsa da bu harcamaların su sorununa kökten bir çözüm getirmesi muhtemel değildir. Kuraklık tehdidi hızla artacak ve özellikle kırsalda ekonomik faaliyetler çeşitlendirilemediği takdirde sorun çok ciddi boyutlara ulaşacaktır. Bu gerçekleri dikkate alan bölge planı bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması amacıyla eğitim, sağlık gibi temel kamu hizmetlerinde etkinliği artırmaya, tarımda yaşanması kaçınılmaz istihdam kayıplarını en aza indirmeye ve gelir elde etmek için kırsalda ekonomik faaliyetleri çeşitlendirmeye, geleceğini tarımda aramayan nüfusu tarım dışı iş kollarında istihdam etmeye,  tarıma devam edecek nüfus için ise suyu en tasarruflu kullanan üretim teknikleri ile katma değeri en yüksek ürünlere yöneltmeye öncelik verecektir. Konya-Karaman 2014-2023 Bölge Planı tarıma alternatif olarak çeşitlenen ekonomik faaliyetler ile birlikte kırsaldaki potansiyeli harekete geçirerek bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkı sağlayacaktır."

Akman, yüksek ve dengeli refah seviyesine erişmiş, ulusla arası ekonomilerle bütünleşmiş, sevgi ve hoşgörü temelinde insanların çalışmak, üretmek ve yaşamak için tercih ettikleri bir bölge olma vizyonunu hayata geçirilebilmek için 5'i yatay, 2'si mekansal olmak üzere 7 temel amaç belirlediklerini dile getirdi.

Akman, yatay ve mekansal amaçları şu şekilde sıraladı:

"Ulusal ve küresel düzeyde daha rekabetçi işletmeler. Yatırım ortamının iyileştirilmesi. İnsana yatırım; bilgi ve becerilerini sürekli yenileyen, birlikte hareket edebilen, sağlıklı bireyler. Bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması ve bölge kırsalında yaşamın canlandırılması ve tarımda yapısal dönüşümün sağlanması. Koruma kullanma dengesi içinde yeşil büyümenin sağlanması. Bu yatay amaçlar bölge planının vizyonunu hayata geçirebilmek için gerekli ve sektörel ayrım gözetmeksizin tüm sektörleri yatayda kesen müdahale alanlarını içermektedir. Mekansal amaçlar ise bölge içindeki yerleşim yerlerine farklı müdahale biçimlerini içeren çok merkezli ve dengeli bir mekansal örgütlenme oluşturmak ve bölgenin lojistik alt yapısını güçlendirerek ulusal ve küresel düzeyde erişilebilirliğini artırmak." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mevka Genel Sekreteri Akman Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement