Mevlana'nın Konya'ya Gelişinin 787. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Mevlana'nın Konya'ya Gelişinin 787. Yıl Dönümü

Mevlana ve ailesinin Konya'yı teşriflerinin 787. yıl dönümü dolayısıyla Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından "Mevlana Düşüncesinde Adem-İnsan-Beşer" konulu panel düzenlendi.

06.05.2015 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mevlana ve ailesinin Konya'yı teşriflerinin 787. yıl dönümü dolayısıyla Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından "Mevlana Düşüncesinde Adem-İnsan-Beşer" konulu panel düzenlendi.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, SÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panelde, 22 Aralık 2012 tarihinde kurulan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü'nün dünyada ilk olduğunu söyledi.

Enstitüye kayıtlı yaklaşık 50 yerli ve yabancı öğrencinin yüksek lisans öğrenimini sürdürdüğünü belirten Temizel, enstitünün amacının Konya'yı bilimsel anlamda Mevlana konusunda önemli bir merkez haline getirmek olduğunu vurguladı.

Bugün dünyada Hz. Mevlana'nın eserlerinde bahsettiği sevgi, saygı, hoşgörü, barış, dostluk ve birlikte yaşama mesajlarına daha çok ihtiyaç duyulduğunu anlatan Temizel, bunun için yaratıcısıyla kulunu bir araya getirmeye çalışan büyük İslam Mutasavvıfı Hz. Mevlana'nın yolunda daha çok çalışmak gerektiğini ifade etti.

-  "Hz. Mevlana'nın düşüncesi bütün dünyaya ışık tutuyor"

Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ise Mevlana ve ailesinin 787 yıl önce Konya'ya teşrif ettiğini hatırlattı.

Uzun zaman geçmesine rağmen günümüzde Hz. Mevlana düşüncesinin bütün dünyaya ışık tutmaya devam ettiğini belirten Bayru, şöyle devam etti:

"Hz. Mevlana'nın eserleriyle bir şekilde yolu kesişen ve o eserleri araştırıp, okuyarak onun söylediklerini anlayanların dinlerini değiştirdiğini görüyoruz. Bu ateşle hayatlarını sürdüren bu insanlar, sadece kendilerini aydınlatmakla yetinmiyorlar, çevresindeki insanların da aynı ateşle aydınlanması için mücadele ediyorlar. Gençlerimiz de artık bu bayrağı devralarak Hz. Mevlana'yı, Mevleviliği ve Tasavvufu gelecek nesillere en iyi şekilde aktaracaklardır."

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Baykan ise Hz. Mevlana'nın insanlara İslamın ışığını göstermek ve yollarını bulmalarını sağlamak için çabaladığını söyledi.

Mevlana ve düşüncesine ev sahipliği yapmış olmasının, Konya'yı diğer illerden ayırdığını vurgulayan Baykan, "Konya'yı Konya yapan Mevlana'dır. Bizler bugün bu durumun kıymetini yeterince biliyor muyuz? Mevlana ve ortaya koyduğu düşüncesini hayatlarımıza ne kadar yansıtıyoruz? Bunları içtenlikle yerine getirdiğimizi söyleyebiliyorsak o zaman Mevlana'ya gereken önemi verdiğimizi söyleyebiliriz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Erginli, "Mevlana Düşüncesinde Adem-İnsan-Beşer" konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mevlana'nın Konya'ya Gelişinin 787. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement