Meyve ve Sebze İhracatçılarının Gözü Rusya'daki Görüşmelerde - Son Dakika
Ekonomi

Meyve ve Sebze İhracatçılarının Gözü Rusya'daki Görüşmelerde

Meyve ve Sebze İhracatçılarının Gözü Rusya\'daki Görüşmelerde

Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik gelişmeler, ekonomik yaptırımlardan en çok etkilenen sektörlerden olan yaş meyve sebze sektörünü umutlandırdı.

25.07.2016 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik gelişmeler, ekonomik yaptırımlardan en çok etkilenen sektörlerden olan yaş meyve sebze sektörünü umutlandırdı.

Canikli ve Zeybekci'nin Rusya ziyaretinden beklentilerini AA muhabirine değerlendiren Kavak, uygulanan ambargodan sektörün darbe aldığını, bu süreçte boş durmadıklarını ve Rusya'da kaybedilen pazar payının telafi edilmesi için alternatif pazarlara yöneldiklerini söyledi.

Kavak, bir taraftan yeni pazarlar üretmek, bir taraftan da mevcut pazarlardaki payı artırmak için çeşitli çalışmalar başlattıklarına dikkati çekerek, bu çabalar sonucu bu yıl ilk 6 ayda yaş meyve sebze ihracatındaki düşüşün çok fazla olmadığını, yüzde 2-3 ile sınırlandığını kaydetti.

Rusya'ya yapılan ihracatta 2015'in aynı dönemine göre yüzde 80'in üzerinde düşüş yaşandığının altını çizen Kavak, şöyle konuştu:

"Bu, şunu gösteriyor, Rusya'daki pazar kaybımızın telafisi yönündeki gayretler sonuç verdi ama Rusya pazarı bizim için çok önemli. Türkiye'nin toplam yaş sebze meyve ihracatının yüzde 50'sinin yapıldığı bir pazar. Dolayısıyla Rusya'yı çok önemsiyoruz. Bu pazarı kaybetmek gibi bir lüksümüz de düşüncemiz de yok. Bizim Rusya dışında Ukrayna, Romanya, Ortadoğu, ve AB ülkeleri gibi pazarlarımız da var. Irak bizim ikinci büyük pazarımız, bu ülkelerdeki pazar payımızı artırdık ve Rusya'daki kaybımızı telafi ettik ama bizim için önemli olan bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği."

"BU ZİYARET ÇOK ÖNEMLİ"

Rusya ile yaşanan son gelişmelerin kendilerini umutlandırdığını dile getiren Kavak, şunları kaydetti:

"Özellikle Cumhurbaşkanımızın, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde attığı ilk adım hem bizim sektörümüz hem de diğer sektörler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. İki bakanımızın da Rusya'ya gidecek olması bizim için çok önemli. Çünkü bu görüşmeler neticesinde oradan olumlu bir sonuç elde edeceğimizi ve eskisi gibi Rusya'ya ürünlerimizi satmaya başlayacağımızı düşünüyoruz. Ambargo uygulanan bazı ürünler var, özellikle üzüm, narenciye, domates ve çilek. Bu ambargonun kaldırılmasını umuyoruz. Çünkü sezon yaklaşıyor, üzüm başlamak üzere, narenciye de ekimde başlayacak. Fazla bir zamanımız da kalmadı. Yarın yapılacak görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmasını umuyoruz. Bu ziyaret sektörümüz açısından çok büyük bir önem arz ediyor."

Kavak, bundan sonra alternatif ülkelere daha fazla yöneleceklerini dile getirerek, özellikle Uzakdoğu, Çin, Malezya, Singapur ve Güney Kore'ye ürün

göndermek için bir altyapı hazırlığı olduğunu, bu anlamda büyük bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik açıkladığı ekonomik yaptırımlarla 1 Ocak itibarıyla domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil, tavuk ve hindi eti ithalatı yasaklanmıştı. Bunun yanı sıra, yaptırımlar kapsamında Rusya ve Türkiye arasında gerçekleşen charter (tarifesiz) uçuşlar durdurulmuştu.

Bu sürecin ardından iki ülke yetkilileri çeşitli temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iki ülke arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi yönünde gönderdiği mektubun ardından, Putin, Türkiye'ye yönelik tur satışı ve charter uçuşları kapsayan yaptırımların kaldırılmasına ilişkin kararnameyi imzalamıştı.

Başbakan Yardımcısı Canikli ve Ekonomi Bakanı Zeybekci, 26 Temmuz'da Moskova'da Rus mevkidaşlarıyla görüşmek üzere bugün Rusya'ya gidecek.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Meyve ve Sebze İhracatçılarının Gözü Rusya'daki Görüşmelerde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement