Mezarlıktan Amerika ve Avrupa'ya - Son Dakika
Güncel

Mezarlıktan Amerika ve Avrupa'ya

ERKAN ŞİMŞEK - Turgutlu ilçesinde mezarlık ve parklardaki servi ağaçlarının süsleme sanatında kullanılan kozalaklarını toplayarak geçinen Hamza Ali Özaydın, en az 10 kişiye istihdam sağlıyor.

18.11.2013 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ERKAN ŞİMŞEK - Turgutlu ilçesinde mezarlık ve parklardaki servi ağaçlarının süsleme sanatında kullanılan kozalaklarını toplayarak geçinen Hamza Ali Özaydın, en az 10 kişiye istihdam sağlıyor.

Özaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Turgutlu'da belediye şehir mezarlığı ile ilçedeki park ve yeşil alanları süsleyen servi ağaçlarının kozalaklarını toplayarak geçimini sağladığını kaydetti.

Servi kozalaklarının az bulunduğunu ve zor toplandığını anlatan Özaydın, kozalakların süsleme sanatında kullanıldığını ve Amerika ve Avrupa'da gözde olduğunu belirtti.

Önceleri kozaları sadece kendinin topladığını anlatan Özaydın, daha sonra yaklaşık 10 kişiye istihdam da sağladığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Turgutlu'daki mezarlık, park ve bahçelerde, sportif alanlarda bulunan servi ağaçlarının kozalaklarını toplama işini yapıyorum. Kozalak toplamak oldukça zor, bu ürünü günde bir kişi en fazla 40 kilogram toplayabiliyor. Ekip olarak günde yaklaşık 500 kilogram kadar servi kozalağı toplayabiliyoruz. Topladığımız kozalakların da İzmir'de bulunan bir firmaya satışını yapıyoruz. Kilogramını yaklaşık 80 kuruşa sattığımız kozalaklardan bir işçi günde yaklaşık 40 lira yevmiye kazanıyor. İlçedeki servi ağaçlarından kozalak toplamak için Turgutlu Belediyesi ile içinde servi ağacı bulunan arazilerin sahiplerine bir miktar ödeme yapıyoruz."

- Kozalaklar süsleme sanatında kullanılıyor

Toplanan kozalakların alıcı firma tarafından süsleme sanatında kullanılmak üzere işlenerek ihraç edildiğini kaydeden Özaydın, firmanın kozalakları Hollanda ve İsviçre'ye ihraç ettiğini söyledi.

Özaydın, "Kozalaklar, firma tarafından işlenip çeşitli renklere boyandıktan sonra özellikle yılbaşı ağaçlarının süslemesinde ve çeşitli süs eşyaları yapımında kullanılıyor" dedi.

Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan da kozalakların geçim kaynağı olmasının sevindirici olduğunu belirterek "İlçemizin birçok yeşil alanında, parkında ve şehir mezarlığımızda bulunan servi ağaçlarımızın kozalaklarının değerlendirilmesi bizim için de gelir kapısı oldu. Şehrimizde bunları toplama konusunda da ekonomik bir istihdam açılmıştır. Ekonomiye katkısı olan bu işin daha da çoğalmasını temenni ediyoruz, ilçeye daha fazla servi ağacı dikilmesi yönünde çalışma başlattık" diye konuştu.

Mezarlıktan Amerika ve Avrupa\'ya
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mezarlıktan Amerika ve Avrupa'ya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement