Mezitli Köylerini Dolu Vurdu - Son Dakika
Yerel

Mezitli Köylerini Dolu Vurdu

Mezitli Köylerini Dolu Vurdu

Mersin’in merkez Mezitli ilçesine bağlı mahalleye dönüşen eski köylerde bahçe ve bağları dolu afeti vurdu.

11.06.2016 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in merkez Mezitli ilçesine bağlı mahalleye dönüşen eski köylerde bahçe ve bağları dolu afeti vurdu. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, doludan zarar gören çiftçilere destek sözü verdi.

Başkan Tarhan, geçtiğimiz günlerde yağan doludan zarar gören ilçeye bağlı mahalleleri ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kucuzubelen, Doğançay, Akarca, Kuzucu, Pelitkoyağı ve Takanlı Mahallelerinde bağ ve bahçeleri gezen Tarhan, mahallelerdeki üzüm bağları, sebze bahçeleri, şeftali ve ceviz ağaçları zarar gören çiftçilerle bir araya geldi. Başkan Tarhan'ın zarar gören ürünleri incelediği esnada sıkıntılarını dile getiren çiftçi kadınlar gözyaşlarını tutamadı. Sadece bu yılın değil, ağaçların zarar görmesi nedeniyle gelecek yılın ürününü de kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden kadınlar, "Tüm emeğimiz bir anda heba oldu. Zaten yüksek mazot ve gübre fiyatları nedeniyle çok küçük oranda bir kazanç sağlamayı hedeflerken, şimdi ağaçlarımızda da büyük zarar var. Yüksek sigorta maliyeti nedeniyle zaten belimiz bükülüyor. Sigorta da çeşitli bahanelerle zaten umutlarımızı boşa çıkarıyor" dediler.

"İLAÇ DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ"

Kendisinin de ziraat mühendisi olduğunu hatırlatan Tarhan ise çiftçilerin yaşadıkları sıkıntıları yakından bildiğini ve çözümü için belediye olarak çaba sarf edecekleri sözünü verdi. Çiftçilere geçmiş olsun dileklerinde bulunan Tarhan, çiftçilerin mağduriyetlerini gidermek için ortaklaşa bir çalışma yapıp, hasar tespit edildikten sonra yaraları sarmaya başlayacaklarını söyledi. Belediye olarak neler yapılabileceği konusunda hemen çalışma başlatacaklarını dile getiren Tarhan, "Maalesef kısa bir süre yağan dolu birçok köyümüzdeki çiftçimizin tüm emeklerinin zayi olmasına neden oldu. Yapılan o kadar masraf ve ürün, dolunun vurmasıyla yok oldu gitti. Muhtarlarımızla bir araya gelerek 'Hangi köyün ne kadar zararı var, nasıl çözüm üretebiliriz?' buna karar vereceğiz. Maalesef bu afet yaşandı, artık bundan sonra neler yapabileceğimizi planlamak durumundayız. Öncelikli olarak dolunun yaraladığı ağaçların zararını en aza indirmek için ilaç desteği sağlayacağız" dedi.

Çiftçinin yaşadığı afetin yaralarının hükümetin vereceği destek ile giderilebileceğine dikkat çeken Tarhan, "Biz belediye olarak elimizden geleni yapacağız ama asıl destek vermesi gereken hükümettir. Elbette ben CHP'li milletvekillerinin konuyu Meclis gündemine taşıyacağına kefilim. Çiftçilerin borçlarının ertelenmesi, kredi faizlerinin durdurulması için girişimlerde bulunacağız. Ama yeterli değil. Artık tarım politikasının çiftçinin lehine değiştirilmesi ve çiftçinin tarım sigortası batağından kurtarılması gerekiyor" diye konuştu.

Mezitli'yi mutlu şehir yapmak için yola çıktıklarını vurgulayan Tarhan, "Biz mutlu bir şehir yaratmaya çalışırken, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın yaşadıkları bu içler acısı durum bizi derinden yaralıyor. Üstelik burada yaşanan afet doğrudan şehirdeki esnafı, pazardan alışveriş yapan tüketiciyi de etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Tarhan, önümüzdeki pazartesi gününden itibaren çiftçilerin yaralarının sarılmaya başlanacağını söyledi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mezitli Köylerini Dolu Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement