MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

"Yaklaşık 1 milyon KOBİ'nin finansmana erişimindeki zorluklar yıllardır devam ederken hangi hakkaniyet ölçüsüyle 10 15 firma için 50 milyar dolarlık devlet garantisi getirildiğinin mantıklı bir izahı bulunmamaktadır" "İktidara gerek seçim dönemlerinde, gerekse siyasi çalışmalarında yakın olan firmalara.

24.04.2014 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, "Yaklaşık 1 milyon KOBİ'nin finansmana erişimindeki zorluklar yıllardır devam ederken hangi hakkaniyet ölçüsüyle 10-15 firma için 50 milyar dolarlık devlet garantisi getirildiğinin mantıklı bir izahı bulunmamaktadır" görüşünü dile getirdi.

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Hakkında Yönetmelik" ile asgari yatırım tutarı 1 milyar liranın üzerinde olan Yap-İşlet-Devret projeleri ile Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca yürütülen 500 milyon doların üzerindeki projelere Hazine garantisi verileceğini hatırlattı. Projelerdeki borçların da Hazine tarafından ödenmesinin taahhüt edildiğine işaret eden Tanrıkulu, yönetmeliğin Aralık 2012'den bu yana ihale edilen projeleri de kapsayacağını bildirdi. Söz konusu garantinin bundan sonra yapılacak projeler için yıllık toplam 3 milyar dolar limitli, Aralık 2012'den bu yana gerçekleşen projeler için ise limitsiz olarak geriye dönük uygulanacağını belirten Tanrıkulu, bugüne kadar Hazine garantisi Yap-İşlet-Devret projelerinde "satın alma garantisi" şeklinde uygulanırken, bu yönetmelik ile artık finansman konusuna da garanti verildiğini ifade etti.

İktidarın daha önce büyük projelere Hazine garantisi olarak "satın alma garantisi" ile yıllık geçiş garantisi ve yıllık yolcu garantisi verdiğine dikkati çeken Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Anlaşılan bu garantiler yetmemiş, yönetmelik ile borçları da garanti altına alınmıştır. Bundan sonra 1 milyar liranın üzerindeki projeler için gerekli dış finansman sağlanırken uluslararası finans kuruluşları Hazine garantisini sürekli talep edeceklerdir. Bugüne kadar gerçekleştirilen ihalelere göz attığımızda (üçüncü hava limanı, üçüncü köprü, hızlı tren, Avrasya tüneli gibi) yönetmelik ile Hazine garantisinin ilk etapta yaklaşık 50 milyar dolarlık (yaklaşık 110 milyar lira) devasa bir borcu kapsayacağı görülmektedir. Türkiye'de kredi limiti 2 milyon lira ve üzerinde olan 34 bin KOBİ'nin var olduğu göz önüne alındığında, bu büyüklükte yeni 55 bin KOBİ daha yaratmak mı, yoksa böyle afaki projeleri devlet garantisine almak mı Türkiye'nin menfaatine olacağı tartışılmalıdır. Yaklaşık 1 milyon KOBİ'nin finansmana erişimindeki zorluklar yıllardır devam ederken hangi hakkaniyet ölçüsüyle 10-15 firma için 50 milyar dolarlık devlet garantisi getirildiğinin mantıklı bir izahı bulunmamaktadır. KOBİ'leri üvey evlat olarak gören iktidar verilen bu devlet garantisini en fazla hak edenlerin, bizim öz evlatlarımız yani KOBİ'lerimiz olduğunu artık idrak etmelidir."

-"Yönetmelik, yeni bir ekonomik krizin tetikleyicisi olabilecektir"

Türkiye'nin 2002'de 129,5 milyar dolar olan toplam dış borç stokunun 2013 sonu itibarıyla 388 milyar dolara çıktığını ifade eden Tanrıkulu, bunun milli gelire oranının yüzde 47,3'e denk geldiğini vurguladı. İç ve dış toplam kamu borcunun milli gelire oranının ise yüzde 39,5 düzeylerinde bulunduğunu bildiren Tanrıkulu, Hazine'nin 2013 yılı onu itibariyle 10 milyar 536 milyon dolar Hazine Garantili Dış Borç stoku olduğuna işaret etti. Tanrıkulu, "Avrupa'da baş gösteren ekonomik krizin ana nedeni, aşırı ve ölçüsüz olarak başvurulan transfer harcamalarının finansmanına yönelik devlet borçlanmaları olduğu unutulmamalıdır. Bu Yönetmelik, üretim ve milli gelire en ufak katkısı olmayan bu tür proje finansmanlarıyla ülkemizdeki yeni bir ekonomik krizin tetikleyicisi olabilecektir. Diğer yandan Hazine'nin vermiş olduğu garanti dolayısıyla bu tip projeleri alan firmalar kapılacağı rehavet sonucunda ülkemizin 1990'lı yıllara geri dönme ihtimali çok yüksek olacaktır" diye konuştu.

Yönetmeliğin 5'inci maddesinde "İmzalanan borç üstlenim anlaşmaları, Resmi Gazete'de yayımlanmaz" hükmü bulunduğunu bildiren Tanrıkulu, bunun saydamlık ve hesap verilebilirliği ortadan kaldırılacağını ifade etti. Tanrıkulu, açıklamasında şunları kaydetti:

"İktidara gerek seçim dönemlerinde, gerekse siyasi çalışmalarında yakın olan firmalara verilen tehlikeli bir taviz olarak gördüğümüz yönetmeliğin götüreceği, getireceğinden daha fazla olacaktır. Yaratacakları Hazine garantili proje çöplüğü ile dış borç yükümlülüklerimizin daha da artmasına neden olanlar bilmelidir ki ülke ekonomimize verilen zararlar, milletimiz ve tarih tarafından asla affedilmeyecektir. Emin olunmalıdır ki Milliyetçi Hareket Partisi, şimdiye kadar yapılan yolsuzlukların -her ne şart ve şekilde olursa olsun- bedelini mutlaka hukuk çerçevesinde hesabını soracaktır. Yolun sonuna yaklaşanlar seçim sistemiyle oynamaya başlamış ve yandaşlarını kaybetmemek için bu tip düzenlemelerle milletimizin kaynaklarını onlara aktardıklarını belirtmiştir." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement