MHP'li Öztürk: Atlama Kuleleri, Slovenya'da Bir Dağa Göre mi Hazırlandı? - Son Dakika
Güncel

MHP'li Öztürk: Atlama Kuleleri, Slovenya'da Bir Dağa Göre mi Hazırlandı?

MHP\'li Öztürk: Atlama Kuleleri, Slovenya\'da Bir Dağa Göre mi Hazırlandı?

Mhp Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Erzurum'da meydana gelen heyelanda kayakla atlama kulelerinin pistlerinin çökmesi konusunu TBMM gündemine taşıdı.

23.07.2014 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mhp Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Erzurum'da meydana gelen heyelanda kayakla atlama kulelerinin pistlerinin çökmesi konusunu TBMM gündemine taşıdı. Öztürk, Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istediği önergede, "Erzurum'a uygulanan projenin ilgili araziye göre değil, Slovenya'da bir dağın kotlarına göre hazırlanıp aynen alındığı doğru mudur?" diye sordu.

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan ve geçen 15 Temmuz günü toprak kayması sonucu iniş rampaları olarak adlandırılan pistlerin yıkılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk konuyu TBMM gündemine taşıdı. Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan atlama kuleleri toprak kayması sonucu göçmesi nedeniyle devletin zararı kaç TL olmuştur? Kulelerin yapım aşamasında tesisin proje, yapım ve zemin koşullarının uygun olup olmadığı yönünde Erzurum Valiliği'ne dilekçeler verilerek kurumların dikkati çekilmiş midir? İmalat aşamasında benzer heyelan olmuş mudur? Olmuş ise neden tesisin yeri değiştirilememiştir? Zemini akan bir yere bu gibi ağır yapının yapılmasını uygun gören kurum kuruluş veya kişiler kimlerdir?

Tesislerin yapım sürecinde heyelana karşı tedbirler alınmış mıdır? Heyelanları önleme amacıyla neler yapılmıştır? Palandöken'de tesis alanında heyelan potansiyeli taşıyan başka yerler bulunmakta mıdır? Var ise ne gibi tedbirler alınmaktadır?

Kiremitliktepe olarak bilinen alüvial dolgu olan bu alanda gerçekten zemin etüdü yapılmış mıdır? Cephanelik olarak da kullanılmış olan bu alanda inşaat aşamasında oluşmuş toprak kaymalarına karşı önlemler alınmış mıdır?  Proje mi yoksa proje alanındaki zemin koşulları mı kusurludur? Sorumlu kimdir? Yer seçimi neden doğru yapılmamıştır? Zemin koşulları sorunlu ise niçin güçlendirme yapılmamış ve risk alınmıştır? Burada müsabakalar esnasında olabilecek kazaların sonucu daha önceden niçin düşülmemiştir? Yapılan 2 göletten sağlanan yapay yağışlar yıkılma sonucunu hızlandırmış mıdır? Böyle bir alanda gölet yapılarak yapay sulama ve kar yağışı oluşturmak risk oluşturmaz mı? Bu konuda kimlerden uygun görüş alınmış ve tesis yapılmıştır? Böyle bir kurul var ise bu kurulun sorumluluk düzeyi ne olacaktır?

Bu inşaat yapı denetim kurumlarınca denetlenmiş midir? Böyle bir kurum var ise bu kurumun yükümlülüğü nedir? Binalar garantili mi yapılmıştır? Cevap 'Evet' ise firma tesisi yenileyecek midir? Yoksa proje yapımcı ve müellifleri oluşacak olan zararlardan muaf mı tutulmuştur? Yüklenicinin sorumluluğu nedir? Yenileme çalışmalarının yükleniciye yaptırılacağı konusunda sözleşme maddesi var mıdır? Varsa bu durumun oluşan zarara katkısı araştırılmış mıdır? Bu zafiyetin; kış oyunları tertipleme arzusu olması durumunda Türkiye'ye ne gibi zararları olabilecektir ve bunlara karşı ne gibi önlemler alınmaktadır? Kayak Federasyonu'nun bu konudaki faaliyetleri nelerdir? Konaklı'da çevre koruması standartlara uygun yapılmamış antrenman pistinde bir genç sporcumuzun hayatını kaybetmesi, çığ olayları ve diğer ihmalkarlıklar sonucu meydana gelen diğer kazalar Erzurum'un Kış Oyunları Organizasyonlarına ev sahipliği yapma şansını azaltmış mıdır? Jeoliji mühendislerinin daha önce zeminde kayma olduğunu belirten ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne sunduğu bir rapor var mıdır? Daha önce sporcuların kaldığı otelin duvarlarında zemin hareketlerinin neden olduğu tahribatlar meydana gelmiş midir? Bu konulu raporların basından ve kamuoyundan saklandığı doğru mudur? Bundan daha mühimi, Erzurum'a uygulanan projenin ilgili araziye göre değil, Slovenya'da bir dağın kotlarına göre hazırlanıp aynen alındığı doğru mudur?" - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel MHP'li Öztürk: Atlama Kuleleri, Slovenya'da Bir Dağa Göre mi Hazırlandı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.


Advertisement