MHP ve CHP'den 'Osmanlıca Dersi' Tepkisi - Son Dakika
Güncel

MHP ve CHP'den 'Osmanlıca Dersi' Tepkisi

Osmanlıca'nın zorunlu ders olmasına CHP ve MHP'den eleştiri geldi. MHP, "Osmanlıca yerine Türkçe" derken, CHP, "Mezar taşı okumak için zorunlu derse gerek yok" dedi.

05.12.2014 14:38  Güncelleme: 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, Osmanlıca'nın zorunlu ders olması yerine Türkçe'yi zenginleştirecek bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"OSMANLICA ASLINDA TÜRKÇE"

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Osmanlıca'nın liselerde zorunlu ders olarak verileceği tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Oktay Vural, Osmanlıca'nın aslında Türkçe olduğunu, MHP olarak yaşayan Türkçe'den yana olduklarını belirtti. Türkçe'nin önünde tehditler olduğunu kaydeden Vural, "Osmanlıca aslında Türkçe. MHP olarak biz yaşayan Türkçe'den yanayız. Osmanlıca'da aslında özü itibariyle bir Türkçe'dir. Bu nesillerin bundan önce yazılmış eserleri değerlendirmesi gerekir. Yeni bir Osmanlıca dersine ihtiyaç mı var, yoksa Türkçe derslerinin zenginleştirilmesi mi gerekir bu pedagojik olarak değerlendirilmelidir. Türkçemizi iyi öğrenmemiz ve zenginleştirmemiz lazım. Osmanlıca'nın yaşayan Türkçe ile birlikte değerlendirerek, kelime haznesini artırmak amacıyla bu dersin Türkçe'yi zenginleştirecek bir ders olarak kullanılması gerekir. Zorunluluk esasının getirilmesi yerine Türkçe'yi zenginleştirecek bir araç olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu tartışmaları çıkartanlar şöyle bir Tunalı Hilmi'ye çıksanız, bu tabelaların ne kadarı Türkçe. Alışveriş merkezlerimiz vardı, mall oldu. Yaşadığımız yerin adı yabancı, alışveriş yaptığımız yerlerin adı yabancı, Türkçe'nin önünde bu tehditler var" dedi.

CHP DE TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, eğitim sistemini eleştirerek, "Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koltuğunda oturanların, kendi inançları doğrultusunda eğitimi şekillendirmek istemeleri demokratik bir tavır olmaz" dedi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 80. yıldönümünde, "kadına saygısız bir anlayışın Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koltuğunda oturduğunu" savundu.

Millî Eğitim Şûrası'nın gündemine değinen Hamzaçebi, "Öyle anlaşılıyor ki hükümet yanlısı bir sendikanın, eğitimi çağdaşlıktan uzaklaştıran önerileri yarın kabul edilecek. Umarım yanılırım" dedi.

Eğitim sistemini, aynı zamanda bir veli olarak değerlendirdiğini belirten Hamzaçebi, şunları söyledi:

"Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin Türk toplumunu dönüştürmeyi amaçlayan projeleri var ve bunları adım adım uygulamaya koyuyorlar. Sayın Erdoğan, 200 yıl önce Osmanlı ile başlayan modernleşmeyi, 'hayat tarzı dayatması' olarak değerlendiriyor ve buna karşı alternatif model öneriyor: 'Anaokulundan başlayarak çocuklarımıza yeni bir hayat tarzı sunacağız' diyor. Yani, 'Çocuklarımıza yeni bir hayat tarzı dayatacağız' diyor.

İLKÖĞRETİMDE ZORUNLU DİN DERSİ

İlköğretimin ilk 3 yılında din derslerinin zorunlu olması düşünülüyor. Sanki çocuklar ailelerinde din ve ahlak eğitimi almıyor, dinsiz yetişiyor. Ahlak ve din eğitimini çocuklar ailelerinden alır. Bu eğitim önemli ama bunu laik devlette, devlet hiçbir zaman vermez.

Deniliyor ki 'Biz Alevi, Musevi, Hristiyan vatandaşlarımıza seçmeli din dersi getiririz, zorunlu din kültürü ahlak bilgisi dersini de dini bilgilerden arındırıp, din kültürü dersine dönüştürürüz.' Bu düşünce, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bir din dersi olduğunun itirafıdır.

Alevi, Hristiyan, Musevi vatandaşlara kendi dinlerini öğrenme imkanı getirilecek. Peki Hristiyan mezheplerine yönelik bir şey yapmayacak mısınız? Ya da Ehl-i Sünnet'in diğer mezhepleri için ayrı bir şey getirmiyor musunuz?

Bu durumda herkes hangi inanç, mezhep ve dine mensup olduğunu açıklayacak. Bütün çocuklardan, velilerden hangi dine, inanca, mezhebe mensup olduklarının açıklanması isteniyor. Bu, toplumu bölmek ve kutuplaştırmaktır.

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koltuğunda oturanların, kendi inançları doğrultusunda eğitimi şekillendirmek istemeleri demokratik bir tavır olmaz."

"MEZAR TAŞI OKUTMAK İÇİN..."

Hükümetin daha da ileri giderek Osmanlıca'yı zorunlu ders haline getirmeyi planladığını belirten Hamzaçebi, kütüphanelerdeki yüzbinlerce Osmanlı eserin günümüz Türkçe'sine kazandırılmasını desteklediklerini, ancak bunun için herkesin Osmanlıca öğrenmesi gerekmediğini ifade etti.

Arzu eden öğrencilerin seçmeli ders olarak tercih edip Osmanlıca'yı öğrenebileceğini kaydeden Hamzaçebi, "Ama mezar taşı okumak için herkese Osmanlıca'nın zorunlu ders olarak verilmesi doğru değil. Sayın Avcı, siz çocuklara Osmanlıca mezar taşı okutmakla meşgulsünüz ama çocuklarımız matematik ve fende iyi değil" dedi. Hamzaçebi, Türkiye'nin matematik alanında 65 ülke arasında 45'inci, fen alanında ise 43'üncü sırada olduğunu söyledi.

Zorunlu Osmanlıca dersinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasal İslam projesinin bir adımı olduğunu iddia eden Hamzaçebi, bunu doğru bulmadıklarını belirtti.

MHP ve CHP\'den \'Osmanlıca Dersi\' Tepkisi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel MHP ve CHP'den 'Osmanlıca Dersi' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (40)

  • harun yiğit: Ulan bir şeye de karşı çıkmayın be. 33 7 Yanıtla
  • ALİ: LAN ATATÜRK BİLE OSMANLIYA LAF SÖYLETMEMİŞ HEP ÖVMÜŞ BU SÖZDE DİLDE ATATÜRK'TEN Bİ HABER YAŞAYAN ATATÜRKÇÜLER KARŞI ÇIKIYOR BEYİNSİZLER 27 6 Yanıtla
  • Hayal Perest: Osmanlıca öğretse ne olacak gereksiz vakit kaybı, entel olacaklar güya, Osmanlıca ne işinize yarayacak Farsça ile Arapçanın karışımı bir Türkçe. . . Ne yapacaksınız yani Aruz ölçüsü şiir mi okuyacaksınız. . . Adam gibi Kur'an Öğretin insanlar bir şey öğrenmiş olsun. 20 6 Yanıtla VATANDAŞ: 44 Olunca ne olucak Osmanlıca yerine insanlara fen bilimi dersleri üzerinde eğitimlere ağırlık versinler, Sen mezar taşını okuyamıyoruz diye örnek GÖSTERENLERE TEPKİ VERMELİSİN MİLLET uzaya çıkıyor göktaşına uydu indiriyor sen mezar taşı okumaya çalışıyorsun zaten eğitim her sene bir hal alıyor, Bide bu çıktı 1 18
  • CİZRELİ: Bir kürt kökenli olarak diyorum ki tek kelimeyle harika olur Osmanlıcanın zorunlu olması , Latinceye tercih ederim. . 20 5 Yanıtla
  • CEMİL: OSMALININ TORUNLARIYIZ AYIP OLUR M H P 20 5 Yanıtla
  • evren: ELBETTE OLMALI, OLMALI Kİ MİLLET KENDİ TARİHİNİ KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE, KIŞKIRTMA VE ÇARPITMAYAL DEĞİL GERCEK KİTABELERİ, PARŞOMENLERİ ACIP OKUYARAK BİLSİN. MİLLETİMİZ KENDİ TARİHİNDEN COK FIRANSIZ, İNGİLİZ TARİHİYLE BÜYÜDÜ BUGÜNE KADAR. 20 3 Yanıtla
  • Ilhan inan: Bize her yer Osmanlı!!! Ya sev Ya terk et!!! 16 7 Yanıtla
  • esma: adam resmen türkiyeyi yıkmak istiyor buna dehal son verelim akp yi istemiyoruz artık türklerin başında o yüzden oy cıkmaycak osmanlıca değil türkçe türküz biz 7 15 Yanıtla
  • ......: Ben Kuşdili istiyorum Lütfen yetkililer harekete geçsin 11 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İzmir Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal'dan işçi çıkarma açıklaması
    15:27 İzmir Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal'dan işçi çıkarma açıklaması

    İzmir Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, işçi çıkarma iddialarıyla ilgili açıklama yaparak tasarruf tedbirleriyle mali disiplini sağlamayı ve projeleri hayata geçirmeyi öncelik olarak belirtti.

  • DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı
    15:26 DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı

    DAP İdaresi, tarım meslek liselerinde okuyan öğrencilerin bilinçli üretim yapmalarını sağlamak amacıyla idarecilerle bir toplantı düzenledi. Toplantıda, liselerin altyapısının iyileştirilmesi için çalışmaların başlatıldığı ve eksikliklerin giderilmesi için destek sağlanacağı belirtildi.

  • Bahar Kupası Türkiye Serisi Kategori 1 Trabzon'da devam ediyor
    15:23 Bahar Kupası Türkiye Serisi Kategori 1 Trabzon'da devam ediyor

    Türkiye Tenis Federasyonunun faaliyet takviminde yer alan Bahar Kupası Türkiye Serisi Kategori 1, Trabzon'da Beşirli Tenis Kortları'nda düzenleniyor. Turnuvaya 12'si kadın 52 sporcu katılıyor. Kadınlar finali 18 Nisan, erkekler finali ise 19 Nisan'da yapılacak.

  • Yeni Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, ilk nikahını kıydı
    15:23 Yeni Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, ilk nikahını kıydı

    Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, seçildikten sonra ilk nikahını kıydı. Nikah töreninde konuşan Akbıyık, genç çifte mutluluklar diledi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Filistin ziyaretini saldırılar nedeniyle erteledi
    15:22 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Filistin ziyaretini saldırılar nedeniyle erteledi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 15 Nisan'da Filistin'e yapmayı planladığı ziyaretini, İran ve İsrail arasında yaşanan saldırılar nedeniyle hava sahalarının kapatılması sebebiyle ertelediğini açıkladı. Özel, Filistin'deki 33 bin kaybın dünya kamuoyunun tepkisizliği karşısında mağduriyetinin bir kez daha duyurulması gerektiğini belirtti ve Filistin davasına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

  • Konya'da Barakanın Üzerinden Düşen Kişi Yaralandı
    15:21 Konya'da Barakanın Üzerinden Düşen Kişi Yaralandı

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir kişi, çıktığı barakanın üzerindeki sacın kırılması sonucu aşağıya düşerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralı kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • Fethiye'de Dalgıçlar Turizm Haftasını Su Altında Kutladı
    15:21 Fethiye'de Dalgıçlar Turizm Haftasını Su Altında Kutladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesindeki dalgıçlar, Turizm Haftası dolayısıyla su altında temsili bir turizm sezonu değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Dalgıçlar, su altında kurdukları masada oturarak, birbirlerinin sorularını cevaplandırdı ve notlar aldı. Dalış eğitmeni Önder Diktaş, bu etkinlikle dalışı Türkiye'de tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçladıklarını belirtti.

  • Sanayilerde yazlık lastik mesaisi
    15:20 Sanayilerde yazlık lastik mesaisi

    Bolu'da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. 1 Nisan tarihi itibariyle sona eren kış lastiği uygulaması nedeniyle Bolu'da vatandaşlar araçlarına yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerinin yolunu tuttu. Sanayi esnafı, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yoğun bir mesai harcayarak vatandaşların yaz lastiklerini taktırmalarına yardımcı oluyor.

  • Van'da Yapılan Arkeolojik Kazıların İl Turizmine Olan Katkıları
    15:19 Van'da Yapılan Arkeolojik Kazıların İl Turizmine Olan Katkıları

    Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelde, Van'da yapılan arkeolojik kazıların il turizmine olan katkıları ele alındı. Panelde konuşmacılar, eski Van Şehri'nde planlanan çalışmalar ve kazıların Van turizmine olan etkisini anlattılar.

  • Ağrı'da 17 kilo 602 gram metanfetamin ele geçirildi
    15:19 Ağrı'da 17 kilo 602 gram metanfetamin ele geçirildi

    Ağrı Valiliği İl Jandarma Komutanlığı, Gümrük Muhafaza ve Gümrük KİM personelleri ile Doğubayazıt ilçesinde yapılan operasyonda, poşetlere sarılmış şekilde toplam ağırlığı 17 kilo 602 gram olan 14 paket metanfetamin ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Posof'ta İklim Değişikliği Hissediliyor
    15:19 Posof'ta İklim Değişikliği Hissediliyor

    Ardahan'ın Posof ilçesinde iklim değişikliği gözle görünür şekilde hissediliyor. Posof vadisinde bulunan köylerde farklı hava şartlarına rastlamak mümkün. Bazı köyler hala kar altında olmasına rağmen bazı yerleşim alanlarında her taraf yeşillendi ve ağaçlar çiçek açmaya başladı. Vatandaşlar ise hayvanlarını otlaklarda otlatmaya başladı. Posof'ta değişken iklim şartları içinde çimen üzerine yatarak dinlenen insanları da görmek mümkün.

  • Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, işten çıkarmaları savundu
    15:19 Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, işten çıkarmaları savundu

    Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, seçimi kaybetme pahasına bir kişiye bile işe alacağına dair söz vermediğini belirterek, işten çıkarılan çalışanlarla ilgili değerlendirme yaptı.


Advertisement