Milano'daki 10. Asem Zirvesi'ne Ukrayna Damgası - Son Dakika
Güncel

Milano'daki 10. Asem Zirvesi'ne Ukrayna Damgası

Asya ve Avrupa ülkelerinden liderleri buluşturan zirvede ağırlıklı konu Ukrayna'daki kriz oldu İtalya Başbakanı Renzi: "Ukrayna krizinin çözümü Kiev, Rusya, Avrupa için olduğu kadar bütün uluslararası toplum için önemli. Bu, Rusya’yı yeniden ana konularda birincil role taşıyacaktır" AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, Ukrayna'da barış için imzalanan Minsk Protokolü'nün uygulanmasının önemini vurguladı.

17.10.2014 18:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Asya ve Avrupalı liderleri bir araya getiren 10. ASEM Zirvesi, iki günlük çalışmaların ardından bugün sona ererken, zirveye Ukrayna krizi damgasını vurdu.

İlki 1996 yılında Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yapılan ve o tarihten bu yana Asya ile Avrupa arasında dönüşümlü olarak iki senede bir düzenlenen zirvenin Milano'da yapılan onuncusunda, Asya ile Avrupa arasında mali ve ekonomik işbirliğinin genişletilmesinden iklim değişikliğine, Ebola salgınıyla mücadeleden başta Ukrayna krizi olmak üzere uluslararası siyasi gündemi meşgul eden gelişmeler ele alındı.

10. ASEM Zirvesi'nin son gününde, Moğalistan'ın teklifi ve üye devlerin kabulüyle bir sonraki zirvenin Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da yapılmasına karar verildi.

İki gün boyunca süren zirve sonunda ev sahibi İtalya Başbakanı Matteo Renzi, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Moğolistan Devlet Başkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ve Malezya Başbakanı Necib Rezak ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü alan Renzi, zirvenin diyalog ve işbirliğine olan ihtiyaç ve bunların arttırılmasının yanı sıra Asya ile Avrupa arasındaki bağlantının geliştirilmesine yönelik açık mesajlar verdiğini belirtti.

Matteo Renzi, Ukrayna krizine yönelik, "Ukrayna krizinin çözümü Kiev, Rusya, Avrupa için olduğu kadar bütün uluslararası toplum için önemli. Bu, Rusya'yı yeniden ana konularda birincil role taşıyacaktır" dedi.

İtalya'nın zirvede harika bir iş çıkardığını kaydeden AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da bu yılki zirveyle ASEM'e katılan Hırvatistan ve Güney Kore ile ASEM'in daha da önem kazandığını söyledi. Hem Asya hem Avrupa'nın küresel bazda iklim değişikliği, terörizm gibi zorluklarla mücadele etmek durumunda kaldığını ifade eden Rompuy, "Bugün ASEM zirvesinde şekli belirlenen bizim bölgesel partnerliğimiz daha önce hiç olmadığı bir seviyede" diye konuştu.

Rompuy, Ukrayna konusunda konuşurken de bugün Rusya, Ukrayna ve bazı AB liderlerini bir araya getiren Ukrayna zirvesini hatırlatıp ülkenin doğusundaki ayrılıkçılarla hükümet arasında barış için 5 Eylül'de imzalanan Minsk Protokolü'ne atıf yaptı. Rompuy, "Minsk Protokolü'nün uygulanmasıyla Ukrayna'nın güneydoğusuna barış götürme konusunda hemfikiriz. O yüzden burada öne çıkan anahtar kelime uygulamak, uygulamak, uygulamak" ifadesini kullandı.

Rompuy, protokolde belirtilen ateşkes, sınır kontrolü ve seçimlerin yapılması hususlarında ilerleme kaydetmeye bakacaklarını aktardı.

Poroşenko iyimser değil -

Milano'da bu sabah Ukrayna krizinin çözümü kapsamında yapılan toplantıda AB liderlerinin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile buluşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ASEM Zirvesi çerçevesinde Avusturya Başbakanı Werner Feymann ile gerçekleştirdiği görüşmenin başında, sabahki zirveden çok da iyimser ayrılmadığını söyledi.

Poroşenko'nun aksine Putin'in ise sabahki zirveye ilişkin ilk değerlendirmesinin "olumlu" olduğu ifade edildi.

Sabahki Ukrayna zirvesine katılan İngiltere Başbakanı David Cameron da Rusya'nın anlaşmalara uyması gerektiğini dile getirerek, "Eğer bu olmazsa Birleşik Krallık'ın da üyesi olduğu AB yaptırımları ve baskılarını sürdürmeli ki böylece bu tarz durumlar bizim kıtamızda bir daha yaşanmasın" şeklinde konuştu.

Barroso'dan Ebola uyarısı -

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da iki kıta arasındaki yatırım ortaklığının karşılıklı biçimde daha önce hiç olmadığı kadar üst seviyede olduğunu bildirdi. Barroso, ASEM'de Avrupa tarafından gündeme getirilen Ukrayna'nın egemenliği görüşünün ASEM'deki tüm partnerler tarafından benimsenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmasında Batı Afrika'da ortaya çıkan Ebola salgına da değinen Barroso, "Ebola virüsü sadece çok acı çeken Afrika ülkelerinin sorunu değildir" dedi. Barroso, bu konuda uluslararası toplumun sorumluluğuna dikkati çekerek, "Ebola muazzam boyutta bir insani felaket olabilir" uyarısında bulundu. - Lombardia

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milano'daki 10. Asem Zirvesi'ne Ukrayna Damgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.

  • ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı
    22:53 ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'yı 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısı hakkında uyardıklarını belirterek, 7 Mart günü saat 11.15'te Rus güvenlik birimlerine yazılı uyarıda bulunduklarını açıkladı.


Advertisement