Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği Başladı - Son Dakika
Yerel

Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği Başladı

Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği Başladı

Muğla’nın Milas ilçesinde çok sayıda kurum ile kuruluşun destek ve katkılarıyla düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin üçüncüsü gerçekleştirildi.

19.11.2016 18:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Milas ilçesinde çok sayıda kurum ile kuruluşun destek ve katkılarıyla düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin üçüncüsü gerçekleştirildi.

Ege'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezleri arasında bulunan ama uzun yıllardır 'hak ettiği yere bir türlü gelemeyen' Milas'ta, ilki 2014 yılında gerçekleştirilen Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin üçüncüsü Cumartesi günü saat 10.00'da Şenlik Yürüyüşü ile başladı.

Milas ekonomisi için büyük önem taşıyan, sofralarımızın vazgeçilmez tadı zeytin ve zeytinyağını ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmak için düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin Atapark'tan başlayan Müştakbey, Ulusal Egemenlik, Kadıağa ve Cumhuriyet Caddelerinden geçen kortej yürüyüşü saat 11.00'de Atapark'ta sona erdi.

Kortejin ardından Atapark'taki program Yörük Türkmen Kültür Derneği tarafından sunulan halk oyunları gösterisi ile sürdü.

"Zeytini ve zeytinyağını çok iyi tanıtamıyoruz"

Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın seslendirilmesinin ardından program açılış konuşmalarıyla devam etti. İlk olarak kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Kurumlar arası işbirliği içerisinde bugün yine uyumlu bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Sizlerin değerli katkıları için teşekkür ediyoruz. İlçe Kaymakamlığımızın önderliğinde resmi ve özel kuruluşların uyumlu çalışmaları neticesinde Milas'a ulusal ve uluslararası düzeyde hak ettiği başarıyı getirmek için mücadele ediyoruz. Özellikle fuarcılık alanının ilçemizde gelişmesiyle birlikte tarım alanında üreticinin daha çok bilinçlendiğini sahip olduğumuz değerlerin daha çok kıymetini bilmeye başladık. Ülkemizdeki zeytin potansiyelinin çok önemli bir kısmına sahip olan Milas'ımız maalesef bu potansiyelini çok iyi tanıtamamıştır. Fuarlarımız ve etkinliklerimizle, zeytin hasat şenliğimizle ilçemizi ve zeytinimizi ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma gayreti içerisindeyiz. Zeytin demek sağlık demektir. Özellikle son dönemlerde insanlarımızın yaşadığı sağlık sorunları karşısında çok iyi bir ilaç olacak zeytini ve zeytinyağını çok iyi tanıtamıyoruz" dedi.

"Hasadımız bol, kazancımız bereketli olsun"

Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin gerçekleşmesinde öncülük eden ve önemli katkıları olan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, alanda bulunan katılımcılara "hoş geldiniz" diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Muğlamızın en önemli ilçelerinden biri olan Milas, birçok değere sahip olmanın yanında, en önemli değerlerinden biri ise bugün burada toplanmamıza sebep olan Milas Memecik Zeytini. İlçemizin 80 bin hektar tarım arazisinin 53 bin hektarlık kısmı zeytinlik alanlardan oluşmakta, yaklaşık olarak 9 milyon zeytin ağacı potansiyeli ile ülkemiz zeytin ağacı potansiyelinin % 8'ine ev sahipliği yapmaktadır.

Milas'ta var yılında 100 bin ton dane zeytin üretimi ve 13 bin litre zeytinyağı üretimi ile ülke zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir yere sahiptir. İlçemizde 75 zeytin işleme fabrikası, 16 paketleme tesisi ve her geçen gün sayısı artan birçok tescilli zeytinyağı markası bulunmaktadır. Milas zeytin ve zeytinyağı sektörü Ülkemizin zeytin ve zeytinyağı sektörü ile paralel sorunlar yaşamaktadır. Türkiye; dünya zeytin ağacı potansiyeli bakımından 4'üncü sırada, zeytinyağı üretiminde ise 5. sırada yer almaktadır. Ancak bu önemli potansiyele sahip olmasına rağmen dünya zeytinyağı ihracat pazarından ancak yüzde 1 pay alabilmektedir.

Tüketim açısından da bakıldığında; bu kadar değerli bir ürüne sahip olmamıza rağmen, Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına tüketilen zeytinyağı 15 litrenin üstünde, Ülkemizde ise bu değer maalesef yüzde 2'lere ancak çıkarılabilmiştir. İhracat ve iç tüketimin yetersiz olmasından dolayı, inişli çıkışlı zeytinyağı fiyatları üreticileri olumsuz yönde etkilemektedir. Zeytin hasat Şenliklerinin yapılmasındaki amacımız; ilçemizin bu önemli değerinin üretiminden, haşatına, zeytinin fabrikaya taşınmasından, sıkılmasına, zeytinyağının saklanmasına ve pazarlanmasına kadar geçen süreçte karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm yöntemlerinin bulunması amaçlanmıştır.

Memnuniyetle görmekteyiz ki, önceki yıllarda birkaç örnek üreticinin şahsi gayretleri ile vermiş olduğu mücadele daha yaygın ve kurumsal olarak verilmeye başlanmış, çiftçilerimiz uygulamış oldukları yanlış yöntemlerden vazgeçerek, daha uygun yöntemleri benimsedikleri görülmektedir.

Bunlar; soğuk sıkımın artık çiftçimizin ve işletmelerin gündeminde önemli yer aldığını, zeytin haşatında hasat makinelerinin daha fazla kullanıldığını, zeytinin kasalarla taşınmasına daha fazla dikkat edildiğini, zeytinin işletme önlerinde daha az bekletildiğini, toplanan zeytinlerin günlük olarak fabrikaya götürülüp sıkıldığını, zeytinyağının krom tanklarda saklanma oranının giderek arttığını, organik zeytinyağı üretiminin arttığını, en önemlisi artık kaliteli zeytinyağı üretiminin daha çok yaygınlaştığını memnuniyetle görmekteyiz. Bundan sonraki yıllarda da bu hususlardaki hassasiyetin giderek artacağını beklemekteyiz. Bunların yanında ilçe ve ülke olarak, dünya çapında zeytinyağı markalarına sahip olmayı, iç tüketimi artırmayı ve daha fazla ihracat yapmayı başarmamız gerekmektedir.

İki gün sürecek zeytin hasat şenliği etkinliği içerisinde değişik faaliyetler bulunmaktadır. Dolu dolu geçecek bu etkinliklerde hem sizlere hoş vakit geçirmeye hem de zeytin ve zeytinyağı ile ilgili duyarlılık ve bilinç oluşturmaya çalıştık. Kıymetli misafirler; Milas Zeytin Hasat Şenliği Düzenleme Komitesini oluşturan kuruluş temsilcileri olarak, başta şenliğimize katılarak onurlandırdığınız için Sizlere, Hasat Şenliğine destek veren kamu kurum ve kuruluşlarına, odalara, sivil toplum örgütlerine, zeytin ve zeytinyağı işletmelerine, zeytine gönül vermiş zeytin dostlarına ve etkinliğimizin hazırlanmasından sunulmasına kadar emeği geçen bütün arkadaşlarıma şükranlarımı sunarken, şenliğimizin Milas ve ülke zeytinciliğinin gelişmesine katkı sunmasını temenni ederek saygılar sunarım. Hasadımız bol, kazancımız bereketli olsun."

Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ, AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ve Muğla Valisi Amir Çiçek de birer konuşma yaptığı program Vali Çiçek'in şenliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür edip plaket vermesinin ardından, şenliğin açılış kurdelesinin kesimi, şenlik alanında açılan stantların ziyaret edilmesiyle devam etti.

Şenlik programı kapsamında bugün saat 10'da Öğr. Gör. Sinan Şiveroğlu'nun "Hasat", Öğr. Gör. Volkan Uzun'un "Suyun Şenliği", Öğr. Gör. Mutlu Altınay'ın "Büyülü Yapraklar", Öğr. Gör. Evrim Çoban'ın "Hayat" adlarıyla yer verdikleri kişisel sergilerinin açılışı gerçekleştirildi.

Saat 13'te ise Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu'nda "Zeytinyağı ve Sağlık - Markalaşma" konulu bir panel düzenlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur'un oturum başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Çınar "Zeytinyağı ve Sağlıklı Yaşam", Uluslararası Ödüllü Zeytinyağı Üreticisi Ali Osman Menteşe "Neden Zeytinyağı Tüketmeliyiz", Hürriyet Gazetesi Yazarı Yonca Topbaş "Zeytinyağının Hayatımızdaki Yeri", Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Doç. Dr. Hakan Adanacıoğlu "Zeytin ve Zeytinyağında Nasıl Markalaşmalıyız" başlıkları altında sunumlar yaptılar.

Panelin ardından saat 15 - 17 arasında Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu'nda Akarca Çiftliği'nin katkılarıyla Zeytin Dostu Derneği tarafından Zeytinyağı Tadım Eğitimi gerçekleştirildi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement