Milletlerarası 10. Hat Yarışması" - Son Dakika
Kültür Sanat

Milletlerarası 10. Hat Yarışması"

İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) alt kuruluşu olan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından Hattat Hafız Osman adına düzenlenen "Milletlerarası 10. Hat Yarışması" sonuçlandı.

17.05.2016 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) alt kuruluşu olan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından Hattat Hafız Osman adına düzenlenen "Milletlerarası 10. Hat Yarışması" sonuçlandı.

Ödül töreninde konuşan IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, yarışmanın ilk kez 1986 yılında düzenlendiğini söyledi.

Toplam 122 esere ödül verildiğini belirten Eren, "Merhum büyük Hafız Osman'ın bereketi olacak ki bu yarışmada, çok yüksek seviyede eserler yarışmaya sunuldu. Yarışmaya 36 ülkeden 688 hattat iştirak etti. Toplam 975 çalışma sunuldu. İlk elemeden sonra 975 çalışmadan 314'ü değerlendirmeye alındı." dedi.

Eren, yarışmada "Celi Sülüs", "Sülüs", "Nesih", "Muhakkak-Reyhani", "Celi Talik", "Nestalik", "Celi Divani", "Divani", "Kufi", "Rika" ve "Mağribi" olmak üzere 11 dalda ödül verildiğini anlattı.

Jürinin büyük bir özveri ve objektiflikle hareket ettiğini aktaran Eren, şöyle konuştu:

"Jüri değerlendirmesinde yazıda keskinliğe önem verdi. Ayrıca kararlarını verirken klasik hat sanatı dışındaki ekollerin uygulamalarına itibar etmedi. Hat sanatının kaidelerine, yarışma şartlarına uygunluk, istifte yenilik ve düzen kriterlerini göz önüne aldı. Göz ardı edilebilecek kadar küçük hataları da dikkate almadı."

Hattat Prof. Dr. Uğur Derman ise yarışmanın Hafız Osman adına tertip edilmesinden dolayı duyduğu mutluluğunu dile getirdi.

Hafız Osman'ın yazı dehası olduğunu ve hat yazısına yeni üsluplar kazandırdığını vurgulayan Derman, "Hat yazısına ilk defa Osmanlı Türk karakterini kazandıran, kendisinden 1 buçuk asır evvel yaşayan Amasyalı Şeyh Hamdullah'tı. Eğer o olmasaydı Hafız Osman olmazdı." diye konuştu.

Yarışmanın şeref üyesi Hattat Hasan Çelebi de ödüllerin, yarışmaya katılan devletler arasında hemen hemen eşit olarak paylaşıldığını bildirdi.

Harcanan emeklerin neticesinin alındığına değinen Çelebi, "Geriden gelen nesil, hattı daha gayretli çalışıp ecdadın getirmiş oldukları noktadan biraz daha ileriye doğru taşımalıdır. Yalnız, levhacılık ve ticaret gayesinde değil. Şunu gayet güzel anlarız ki gökdelenleri yalnızca aşağıya ve yukarıya doğru dikerseniz ayakta durmaz. Bunun alt yapısında geniş bir ayağı olacak ki onu tutsun. Bu sanat da öyle. Yalnız tek noktada yukarı yükselmek bir şey ifade etmiyor. Tabandaki kültürünü de muhafaza etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 200 bin dolar ödül

Yarışma sonucunda dereceye giren, mansiyon ve teşvik ödülü alan katılımcılara, toplamda yaklaşık 200 bin dolar tutarında ödül verildi.

Celi Sülüs'te birincilik ödülünü Türkiye'den Abdurrahman Depeler alırken, Sülüs'te ise Mısır'dan Muhammad Jabir el-Sayyid birinci oldu.

Nesih dalında Irak'tan Sirwan Kamal Ali ve Hadi Kadhim Nayyef'e birinci seçildiği yarışmada, Mısır'dan Mohammad Gaber al-Sayyid ise Muhakkak-Reyhani dalında birincilik ödülünü aldı.

Celi Talik'te birincilik ödülüne Fas'tan Salim Hamidi layık görülürken, Celi Divani'de Türkiye'den Seyit Ahmet Depeler ve Endonezya'dan Mohamad Zaenudin Ahmadun birinci oldu.

Nestalik dalında İran'dan Habib Ramazanpour birincilik ödülünü alırken ve Divani dalında Fas'tan Abdessamad Mihfad birincilik ödülüne layık görüldü.

Kufi'de Irak'tan Farhad Yasin Nadir, Mağribi dalında Fas'tan Sahir Yaagoubi'nin birinci olduğu yarışmada, Rika yazı türünde ise sadece mansiyon ve teşvik ödülleri verildi.

4 kişiye hat icazeti

Dereceye girenlerin yanı sıra her dalda mansiyon ve teşvik ödüllerinin verildiği tören sonunda, 4 kişiye de hat icazeti verildi.

Türkiye'den Filiz Derindere Celi Talik ve Nestalik dalında Turan Sevgili'den, Ayşe Karakuş ise Sülüs ve Nesih dalında Fuat Başar ve Levent Karaduman'dan icazet aldı.

Cezayir'den Adem Ebrem'in Sülüs ve Nesih dallarında Tevfik Kalp ve Hasan Çelebi'den icazet aldığı törende, Malezya'dan Azmir Bin Abdul Karim ise Sülüs ve Nesih dalında Efdaluddin Kılıç, Hasan Çelebi ve Citi Yusuf'tan icazet aldı.

Tören sonunda, ödül alan eserler sergilendi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement