Türkiye ile İran Arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması Yürürlüğe Girdi - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye ile İran Arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması Yürürlüğe Girdi

Türkiye ile İran arasında imzalanan tercihli ticaret anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun, Resmi Gazetede yayımlandı.

18.09.2014 10:51  Güncelleme: 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile İran arasında imzalanan tercihli ticaret anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tahran'da 29 Ocak 2014 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti Arasında Tercihli Ticaret Anlaşması"nın onaylanması, Bakanlar Kurulu'nca 10 Eylül 2014 tarihinde kararlaştırıldı.

Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye'nin bazı tarım ürünlerinde İran'a tarife indirimi vermesi, buna karşılık İran'ın sanayi ürününde Türkiye'ye tarife indirimi sağlaması kararlaştırıldı.

İran'ın, anlaşma ile Türkiye'ye tarife indirimi sağlayacağı ürünler arasında, temizlik ürünleri, ilaç, kozmetik, plastik malzemeler, orman ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mobilya, çelik ürünleri, demir ve demirdışı metaller, buzdolabı, bulaşık makineleri gibi beyaz eşya ürünleri, klimalar ve elektrik-elektronik ürünleri gibi bir çok ürün yer alıyor. Türkiye'nin 2012 yılında söz konusu ürünlere yönelik ihracatı 38,9 milyar dolarken, bu rakam Türkiye'nin aynı yıl gerçekleştirdiği toplam ihracatın yüzde 25,5'ine denk geliyor.

Anlaşma kapsamında İran'ın Türkiye'ye tarife indirimi yapmayı kabul ettiği sanayi ürünlerinde, 2012 yılında Türkiye'nin İran'a ihracatı yaklaşık 830 milyon dolar olarak gerçekleşirken, anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile bu ürünlerde ihracatın 3 yıl sonunda iki katına çıkması bekleniyor.

Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması, Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşmaları dışında taviz alış verişi yaptığı ilk anlaşma olma özelliği taşıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye ile İran Arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması Yürürlüğe Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement