Milletvekili Genel Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Milletvekili Genel Seçimine Doğru

Milletvekili genel seçimine katılacak siyasi parti ve adayların siyasi reklamları, oy verme gününden önceki son 24 saate kadar yayınlanabilecek.

26.04.2015 01:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milletvekili genel seçimine katılacak siyasi parti ve adayların siyasi reklamları, oy verme gününden önceki son 24 saate kadar yayınlanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, oy verme gününden önceki son 24 saate kadar siyasi reklam yayınlanabilecek.

Siyasi parti ve adayların siyasi reklamlarında Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçeler kullanılabilecek. Adaylar ve siyasi partilerin verecekleri siyasi reklamlarda Türk Bayrağı ve dini ibareler kullanılamayacak.

Medya hizmet sağlayıcılarının, bu görevi yerine getirirken demokratik toplum düzeni gereklerine uygun bir seçim yapılabilmesi için, siyasi parti ve adaylara siyasi reklam tahsisi yaparken tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun hizmet sunmaları gerekecek.

Siyasi reklam yayınları, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesi ile Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nin 5 ve 7. maddelerinde yer alan yayın hizmeti ilkelerine uygun olacak.

Aynı reklam kuşağında, birden çok seçime katılan siyasi parti ve adayın siyasi reklam yayınlanmasını istemesi halinde, istekliler arasında kura çekilerek o reklam kuşağında yayınlanacak siyasi reklamlar tespit edilecek. Yayın dışında kalanlara istek halinde bir sonraki reklam kuşağında yayınlanması için öncelik verilecek.

Medya hizmet sağlayıcılarının yayınlayacakları siyasi reklamlar, 6112 sayılı Kanun'un 10. maddesi hükmünde yer alan esaslara tabi olacak ve reklamlardan ayrı olarak siyasi reklam kuşağı düzenlenemeyecek.

Bir medya hizmet sağlayıcısında yayınlanacak siyasi reklamların ücreti siyasi partilere ve adaylara göre değişkenlik göstermeyecek.

Yayın yasaklarının başlayacağı oy verme gününden önceki son 24 saate kadar (5 Haziran 2015, saat 24.00) olan sürede medya hizmet sağlayıcıları tarafından yayınlanacak siyasi reklamlar, YSK kararları doğrultusunda RTÜK tarafından izlenecek, denetlenecek ve değerlendirilecek.

TRT ile ulusal düzeyde yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları ayrım gözetilmeden izlenerek siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığın tespiti halinde düzenlenecek raporlar, seçim dönemi içerisinde RTÜK tarafından değerlendirilip, her haftanın perşembe günü saat 17.00'ye kadar YSK'ya sunulacak.

Yerel düzeyde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde ise RTÜK tarafından düzenlenecek raporlar, 298 sayılı Kanun çerçevesinde yayın kuruluşunun merkezinin bulunduğu yer ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milletvekili Genel Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement