Milli Eğitim Bakanı Avcı Hakkındaki Gensoru Önergesi - Son Dakika
Politika

Milli Eğitim Bakanı Avcı Hakkındaki Gensoru Önergesi

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, vakıf, dernek, benzeri sivil toplum kuruluşlarının demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurları olduğunu belirterek, "Eğitim alanının daha demokratik, sivil ve çoğulcu hale gelmesini sağlamak amacıyla bu türden kurumlarla bakanlığın politikalarına ve müfredatına uygun olarak, bakanlığın denetim, gözetiminde olmak kaydıyla çeşitli alanlarda işbirliği yapılmasına sıcak bakıyoruz.

21.04.2016 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, vakıf, dernek, benzeri sivil toplum kuruluşlarının demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurları olduğunu belirterek, "Eğitim alanının daha demokratik, sivil ve çoğulcu hale gelmesini sağlamak amacıyla bu türden kurumlarla bakanlığın politikalarına ve müfredatına uygun olarak, bakanlığın denetim, gözetiminde olmak kaydıyla çeşitli alanlarda işbirliği yapılmasına sıcak bakıyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağının görüşmelerinde, gruplar adına söz alındı.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, eğitim politikasının çağdaş, bilimsel, laik eğitim normlarından uzaklaştığını, bir eğitim politikası olup olmadığını da bilmediğini savundu.

Vakıf, dernek ve cemaatlerin, eğitim sisteminde etkin rol almaya başladığını öne süren Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığının çeşitli kurumlarla 231 protokolü olduğunu, iktidar tarafından desteklenen vakıfların, bakanlığın yerine geçmeye çalıştığını, farklı roller üstlendiğini, ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyinde, yasal olmayan şekilde de ilkokul düzeyinde yurtlar açtığını savundu.

YİBO'ların işlevsiz kaldığını, köylerin boşaldığını, öğrencilerin taşımalı eğitimle taşındığını ifade eden Karabıyık, bunu fırsat bilen vakıfların bakanlığın rolünü üstlendiğini belirtti.

Karabıyık, denetimsizliğin, bu kurumları her türlü istismara açık hale getirdiğini, bakanlığın göz yummasının, sorumluluğunu yerine getirmemesinin anayasaya aykırılık anlamına geldiğini ileri sürdü.

AK Parti iktidarında eğitim sisteminin altyapı sorunlarının da çözülemediğini savunan Karabıyık, birleştirilmiş sınıflarda eğitim görüldüğünü söyledi.

Karabıyık, "Vakıflar, nasıl yasal olmayan ve anayasaya aykırı kurumlar açabiliyor, siz nasıl görmezden gelebiliyorsunuz? Siz de baba, belki dedesiniz. Lütfen anneler adına söylüyorum, bunların envanterini çıkaralım, aileleri kamu spotları hazırlayarak bilinçlendirelim, çağrı merkezi faydalı olabilir. Yasal olmayan oluşumları ortadan kaldırdıktan sonra yasal olan yurtlarda da bağımsız bir dış denetim olsun. Lütfen, sizler yurt açınız Sayın Bakan, denetlenen yurtlar açınız. Araştırma Komisyonunun üyeleri, görevinizi yaparken elinizi vicdanınıza götürün, böyle bir olay bir daha yaşanırsa kırılma olursa travma devam ederse burada hepimizin sorumluluğu vardır. Hiçbir şeyden etkilenmeden araştırmayı yapınız" diyerek sözlerini tamamladı.

AK Parti Grubu adına konuşan Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, geniş kesimleri ilgilendiren eğitimle ilgili sorunların, sadece bu alanın değil, bütün bir toplumun ilgilendiği milli mesele olduğunu anlattı.

AK Parti iktidarının baştan itibaren bu sorunu milli mesele olarak, ülke için bir beka işlemi olarak değerlendirdiğini belirten İsen, bu yüzden bütçedeki en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığına ayırdıklarına işaret etti.

İsen, Avrupa'nın en büyük nüfusuna sahip ülkelerinden biri olduklarını belirterek, bu büyük nüfus ne kadar iyi yetiştirebilirlerse ne kadar iyi ve güncel becerilerle donatabilirse Türkiye'nin geleceğinin de o kadar parlak olacağını anlattı.

Eğitim alanında OECD ülkeleri seviyesinin yakalandığına dikkati çeken İsen, şunları kaydetti:

"Demokrasimizin işleyişi ve geleceğimizin ortak bir biçimde inşası açısından rasyonel eleştirilerine ihtiyaç duyduğumuz muhalefet partileri, ilerlemeleri görmemekte, yapılan her şeye kategorik bir tutumla, ideolojik bir tepkisellikle karşı çıkmaktadır. Gensoru önergesi de yıllardır aşina olduğumuz bu tutumun tipik bir örneğini oluşturuyor.

Gensoru önergesi gerekçesinde, bakanlığımızla imzalanan protokoller yoluyla vakıf, dernek, cemaatlerin eğitim sisteminde etkin rol aldığı iddiası var. Vakıf, dernek, benzeri sivil toplum kuruluşlarını demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurları olarak görüyor, bunları ilgi ve uzmanlık alanlarına göre, eğitim alanındaki paydaşlar olarak kabul ediyoruz. Bunlardan hiçbirine ideolojik ön yargıyla yaklaşmıyoruz. Eğitim alanının daha demokratik, sivil ve çoğulcu hale gelmesini sağlamak amacıyla bu türden kurumlarla bakanlığın politikalarına ve müfredatına uygun olarak, bakanlığın denetim, gözetiminde olmak kaydıyla çeşitli alanlarda işbirliği yapılmasına sıcak bakıyoruz ancak bu yöndeki çalışmalar gensoru sahiplerinin iddia ettiği gibi yalnızca vakıf ve derneklerden oluşan birkaç kurumla sınırlı tutulmamakta, üniversitelerden büyükelçiliklere, içlerinde muhalefet partilerine mensup belediyelerin de olduğu yerel yönetimlerden özel sektör kurumlarına, sendikalardan muhtelif meslek örgütlenmelerine kadar uzanan oldukça geniş ve zengin bir alana yayılmakta, ilgili tüm aktörlerle, paydaşlık ilişkisi geliştirilmektedir. Eğitim meselesine katkı sağlamak, taşın altına elini koymak isteyen, uygun şartları taşıyan bütün paydaşlarla işbirliği yapmaya açığız. "

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Milli Eğitim Bakanı Avcı Hakkındaki Gensoru Önergesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement