Milli Eğitim Şurası Genel Kurul Görüşmelerine Başlandı (4) - Son Dakika
Güncel

Milli Eğitim Şurası Genel Kurul Görüşmelerine Başlandı (4)

Eğitim SEN, ŞURAYI TERKETTİ Milli Eğitim Bakanlığı'nın Antalya'da devam eden 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda, 'Öğretmen Niteliğinin Artırılması', 'Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Artırılması' ve 'Okul Güvenliği' konularının komisyon kararları da Genel Kurul'da görüşülerek tamamlandı.

06.12.2014 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eğitim SEN, ŞURAYI TERKETTİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Antalya'da devam eden 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda, 'Öğretmen Niteliğinin Artırılması', 'Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Artırılması' ve 'Okul Güvenliği' konularının komisyon kararları da Genel Kurul'da görüşülerek tamamlandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı toplantılarda sendika temsilcileri arasında bazı konularda tartışmalar da görüldü.

Genel Kurul'un Okul Güvenliği başlığı altındaki konuları görüşmesi sırasında Eğitim Sen temsilcileri şuranın hak ve özgürlükleri yok sayan kararlar alamayacağını belirterek şurayı terketti. Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, şurada hak ve özgürlükleri yok sayan kararlar alındığını ve sendikal faaliyetlerin okul ve ders saatleri içinde yapılamayacağı yönündeki kararın bir suç olduğunu söyledi ve buna tepki olarak şurayı terk ettiklerini açıkladı. Esen, Eğitim Sen olarak şuranın kendileri için artık bittiğini dile getirdi.

KONTENJANLAR AZALTILACAK

Genel Kurul görüşmelerinde öğretmen niteliğinin artırılmasına ilişkin alınan komisyon kararlarının tamamı kabul edildi. Bakan Avcı'nın, Doğu ve Güneydoğu'daki gibi bölge illerinde çalışan öğretmenlere ekonomik teşvik ile ilgili çalışma yapılacağını açıkladığı Genel Kurul'da alınan kararlar şöyle:

Sınıf öğretmenlerinin maaş karşılığı haftada 18 saat derse girmesi 15 saate indirilerek, branşla eşitlenecek.

Milli Eğitim Akademisi kurulacak.

YGS/LYS sıralamasında başarılı olan ve öğretmenlik mesleğini ilk üçte tercih eden öğrencilerin teşvik edilmesi, lisans öğrenimleri süresince akademik başarılarını sürdürmeleri kadıyla burs ve barınma desteği sağlanacak.

Öğretmenlere 4 yılda 1 yıl yıpranma payı hakkı tanınacak.

Rotasyon kaldırılacak.

Ek gösterge 3 bin 600 TL'ye çıkartılacak.

Öğretmenlik mesleğine akademik, sosyal, psikolojik açıdan uygun olmayan öğrencilere diğer fakülte ve bölümlere yatay ve dikey geçiş imkanları sunulacak.

Eğitim fakültelerinde öğrenci kontenjanları azaltılarak öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayıları dünya ölçütleri gözönüne alınarak yeniden düzenlenecek.

Fatih Projesi'ne ilişkin teknolojiler öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarında kurulacak ve öğretmen adaylarına bu teknolojilere ilişkin temel bilgi ve beceri kazandırılacak.

Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak öğretmenlerin ek ders ücretleri artırılacak.

KADIN YÖNETİCİYE POZİTİF AYRIMCILIK

Yönetici pozisyonlarına atamalarda kadın yönetici lehine pozitif ayrımcılık getirilecek.

Okul ve kurum türlerinden kaynaklanan kadın yönetici lehine pozitif ayrımcılık tüm okullarda genişletilerek uygulanacak.

Okullar için her yıl somut performans ölçütlerine dayalı bir okul karnesi oluşturulacak.

Yönetici görevlendirmeleri eğitim- öğretim yılı başlamadan önce tamamlanacak.

Okul- kurum yöneticiliği görev olarak görülmeli ve belirli bir süre ile sınırlandırılmalı.

Okul müdürleri, belirli bir süre görev yapmış müdür yardımcıları arasından seçilmeli.

Okul yöneticilerinin merkezi olarak yapılan yazılı sınavda başarılı olmaları şartı aranacak.

Bölgesel ve yerel özellikler dikkate alınarak başta dezavantajlı bölgeler olmak üzere yönetici atamalarında pozitif ayrımcılığa dayalı özendirici önlemler alınacak. Bu bölgeler için tecrübeli, akademik donanıma sahip okul yöneticileri görevlendirilecek.

OKULLARA MAVİ BAYRAK OYLANMADI

Okul ve ders saatleri sırasında sendikal eylemlerin yapılamamasına ilişkin öneriye tüm sendikalar itiraz etti. Ancak tüm sendikaların itirazlarına rağmen öneri kabul edildi. Sendika yöneticileri bu kararla suç işlendiğini savundu. Okullarda güvenli okul olduğunu gösteren bir işaret olarak mavi bayrak asılmasına yönelik öneri komisyon kararı oylanmadan metinden çıkartıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Milli Eğitim Şurası Genel Kurul Görüşmelerine Başlandı (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement