Milli Parklar Genel Müdürü Özyanık Beyşehir'de - Son Dakika
Yerel

Milli Parklar Genel Müdürü Özyanık Beyşehir'de

Milli Parklar Genel Müdürü Özyanık Beyşehir\'de

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Konya’nın Beyşehir ilçesini ziyaret etti.

24.09.2014 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Konya'nın Beyşehir ilçesini ziyaret etti.

İl merkezinde düzenlenecek bir toplantıya katılmak üzere Konya'ya gelen Özyanık, toplantı öncesinde Türkiye'nin en büyük milli parklarından birisine sahip Beyşehir Gölü Milli Parkı'nın bulunduğu Beyşehir ilçesini de gezdi. Özyanık, Beyşehir'de, gölün içme suyu kaynağı durumundan çıkarılması halinde göl milli parkında yapılacak yeni planlamalarla vatandaşların beklentilerinin çok hızlı ve seri şekilde karşılanacağını söyledi. Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun'u da makamında ziyaret eden Özyanık'a, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hamza Sezer, Konya Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener eşlik etti.

"BEYŞEHİR GÖLÜ MİLLİ PARKI MARKA DEĞERİ OLAN BİR ALAN"

Türkiye'nin sahip olduğu 40 milli parkından birisi olan Beyşehir Gölü Milli Parkı'na tabiatının korunması ve bunun yanında alternatif turizm kaynaklarının geliştirilmesi anlamında son derece önem verdiklerini ifade eden Özyanık, "Beyşehir Gölü Milli Parkı marka değeri olan bir alan. Bu markanın her yere verilmez. Bu markanın ve milli parkın, doğal ekosisteminin çok iyi korunması gerekiyor" dedi.

Hayata geçirilen Gembos Derivasyon Projesi ile kurumaktan kurtarılan Beyşehir Gölü'nün, Konya'da bugün yapılacak toplantıda halkın rekreatif ihtiyaçlarına nasıl hizmet edeceğini konuşacaklarını belirten Özyanık, Beyşehir Gölü'nün aynı zamanda içme ve kullanma suyu olarak kullanılan Su Kirliliği Yönetmeliği statüsüne sahip bir konumda olduğunu belirtti. Bu statüden dolayı kendilerinin de arzu edilen planlamaları yapamadıklarını aktaran Özyanık, içme suyu kaynağı olarak göl yerine alternatif kaynaklar bulunması durumunda gölle insanlar arasındaki ilişkiyi daha iyi geliştirebileceklerini, bunu da burada tartışmaları gerektiğini vurguladı.

"BUGÜNE KADAR BÜTÜN PLANLAMALAR İÇME VE KULLANMA SUYU ÖNCELİKLİ YAPILDI"

Beyşehir merkez ile bazı köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacını gölden temin ettiğini anlatan Özyanık, "Dolayısıyla bir tercih yapılmış, içme suyu mu, yoksa rekreatif ihtiyaçlar mı? Herhalde öncelikle su ihtiyacımızın karşılanması gerekiyor. Bugüne kadar bütün planlamalar içme ve kullanma suyu öncelikli yapıldı. Ama şu anda ön analizlerde, değerlendirmelerle öyle anlaşılıyor ki, Beyşehir Gölü'nün dışında alternatif su kaynakları var. Bu kaynaklar temin edilebilirse, biz içme ve kullanma sularını hem Beyşehir ilçesi ve belli yerlerin buradan karşılaması durumunda, Beyşehir Gölü ve çevresini rekreatif kullanım ağırlıklı olarak planlamamız mümkün. Tabi, bütün bunlar kanunlar, kurallar ve sistemin birbirine entegrasyonu ile mümkündür. İşin belki bu tarafını konuşacağız. Yani, içme suyu ihtiyacınız varsa ve mutlaka gölden karşılanması gerekiyorsa, biz gölün içme suyu olarak korunmasını sağlayacağız. Yok, alternatif kaynaklar bulursanız, bu defa biz alternatif kaynakları kullanmak suretiyle burayı içme suyu noktasından çıkarılması sürecini başlatacağız" dedi.

"ESKİ BALIK TÜRÜNÜ CANLANDIRMA KONUSUNDA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR"

Özyanık, Beyşehir Gölü'nün kontrol yönetmeliğinden çıkarılarak, evsel atıklardan arındırılarak milli park formatında kendilerine teslim edilmesi halinde, aynı zamanda 1. derece doğal sit alanı olarak yapılacak çalışmalarda buna da dikkat etmek suretiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak Türkiye'de diğer yerlerde uyguladıkları tecrübelerden de istifade ederek Beyşehir Gölü Milli Parkı'nı dantel dantel işleyebileceklerini dile getirdi. Yürütülecek proje ve planları yapacaklarını aktaran Özyanık, varsa yatırımcıların da buraya yatırım yapabileceklerini söyledi. Özyanık, bakanlık olarak Beyşehir Gölü'nde eski balık türünü canlandırma konusunda bir çalışma yürütüldüğünü, önümüzdeki günlerde bu projenin hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.

"SAZLIKLARLA İLGİLİ YAŞANAN SIKINTILARIN GİDERİLMESİ GEREKİYOR"

Beyşehir Belediye Başkanı Özaltun ise, kanalizasyon atıklarının geçmişten bu yana devam eden bir sıkıntı olduğunu, göle akıtılması konusunda yaşanan sorunun 2 yıl içerisinde giderilmesi konusunda Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalardan söz ederken, "Biz burayı içme suyu havzasından da çıkartıyoruz. Su alımını durduruyoruz. İçme suyu kirliliği kontrol yönetiminden de kurtaracağız inşallah" diye konuştu.

Özyanık, daha sonra göl kıyısında inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan Beyşehir Ziyaretçi Tanıtım Merkezi binasını ziyaret etti. Burada yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. Binanın çıktığı çatı kısmından Beyşehir Gölü'nü ve kıyılardaki sazlık alanı inceleyen ve fotoğraflarını çeken Özyanık, sazlıklarla ilgili yaşanan sıkıntıların Beyşehir Gölü'ne akıtılan kanalizasyon atıklarından kaynaklandığına da dikkat çekerek, bu problemlerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Ziyaretinin sonunda Belediye Başkanı Murat Özaltun tarafından Özyanık'a günün anısına bu yıl 100'üncü yaşına giren tarihi Taşköprü'nün maketi hediye edildi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Milli Parklar Genel Müdürü Özyanık Beyşehir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement