Milli Parklar Yönetmeliğindeki Değişiklik - Son Dakika
Güncel

Milli Parklar Yönetmeliğindeki Değişiklik

Danıştay, uzun devreli gelişme planı şartını, "kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arz eden" tesisler için geçersiz kılan yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu.

25.10.2014 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danıştay, Milli Parklar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, uzun devreli gelişme planı şartını, "kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arz eden" tesisler için geçersiz kılan hükmünün yürütmesini durdurdu.

TMMOB Orman Mühendisleri Odası, Milli Parklar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay 6. Dairesinde dava açmıştı.

Daire, 1. maddenin söz konusu hükmünün yürütmesini durdurdu. Maddenin içme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren tesisler yönünden uygulanmasına ilişkin bölümüne yönelik yürütmeyi durdurma talebi ise reddedildi.

Kararda, kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunan yapı ve tesislerin neler olduğunun, ilgili yasanın amacı, izne ilişkin maddeleri ve bütünlüğüne uygun şekilde yönetmelikle sayım suretiyle gösterilmesinin gerektiği belirtildi.

Yönetmelik metni incelendiğinde uzun devreli gelişme planı şartı aranmayan iki tür tesis sayıldığına işaret edilen kararda, bunlardan birinin "içme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren", diğerinin "kamu yararı açısından vazgeçilmez ve zorunluluk arz eden " tesisler olduğu kaydedildi.

Kararda, şöyle denildi:

"Yasanın, kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunması hükmünün 'uygulaması' olarak, içme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren tesislerin uzun devreli gelişme planı değişikliğine gidilmeden yapılmasına olanak sağlayan yönetmelik değişikliğinde hukuka aykırılık bulunmamakla birlikte üstün kamu yararı hallerine isabet edecek tesisleri sayım suretiyle göstermeyen dava konusu yönetmelik değişikliğinin, 've kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin zorunluluk arz eden' kısmında ise hukuka uyarlık görülmemiştir."

TMMOB Orman Mühendisleri Odasından yapılan açıklamada ise yönetmelik değişikliğiyle milli parklarda plansız yapılaşmanın önünün açıldığı savunularak, söz konusu Danıştay kararıyla milli parklara ranta dönük plan dışı tesislerin yapılmasına "dur" denildiği kaydedildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milli Parklar Yönetmeliğindeki Değişiklik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement