Milli Parklara İlişkin Yönetmelik Değişikliği TBMM Gündeminde - Son Dakika
Güncel

Milli Parklara İlişkin Yönetmelik Değişikliği TBMM Gündeminde

Milli Parklara İlişkin Yönetmelik Değişikliği TBMM Gündeminde

Chp Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Milli Parklar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile Milli Parkların geleceğinin belirsiz hale getirildiğine dikkat çekti.

22.04.2014 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Milli Parklar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile Milli Parkların geleceğinin belirsiz hale getirildiğine dikkat çekti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dönük üç ayrı soru önergesi hazırlayan Gümüş, kanunen Milli Park sınırları içerisinde gelişme planları olmadan hiçbir yatırım yapılamazken yönetmelik değişikliği ile bu durumun baypas edilmeye çalışıldığını söyledi.

"YÖNETMELİK BU ŞEKLİYLE SUİSTİMALE AÇIK OLACAKTIR"

28945 sayılı ve 18.03.2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Milli Parklar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile yönetmeliğin 5.maddesine şu ifadeler ekleniyor: "İçme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arzeden tesisler için uzun devreli gelişme planı/gelişme planı şartı aranmaz. İlgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yapılan bu tesisler uzun devreli gelişme planlarına/gelişme planlarına işlenir."

"PLANLI OLMAKTA NE SAKINCA VAR?"

Balıkesir Milletvekili Gümüş, yönetmelikte yapılan değişiklikte içme suyu ihtiyacı konu edilerek gelişme planlarının devreden çıkarıldığını söyledi. Gümüş, Milli Parklar Kanununa göre milli park sınırları içerisinde bir tasarruf yapılmadan uzun devreli gelişme planları yapılıyor ve ilgili Bakanlıklar plan çalışmalarına katılıyor. Ancak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yönetmeliği acil içme suyu ihtiyacı tespit etmesi durumunda bu zorunluluğu kaldırmayı ve inisiyatifi tamamen bu bakanlığa devretmeyi hedeflediğini ileri sürdü.

"ACİL SU İHTİYACI OLMASI DURUMUNDA" DENİLİYOR

Gümüş,"Milli Parklarımız son derece hassas, son derece kıymetli, son derece özel yerlerimizdir. Her yerde planlı hareket etmek gerekir ama özellikle milli parklar sınırları içerisinde planlı olmak çok daha gereklidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yönetmeliğinde "acil su ihtiyacı olması durumunda" deniliyor. Böyle çok acil bir durum olduğunda zaten ilgili kurumlar olağanüstü toplanarak ihtiyacı karşılayabilirler. Ucu açık ifadelerle kanunların kenarından dolaşma gayretleri yanlıştır. Ama milli parklarımız gibi hassas alanlarda daha da yanlıştır. Böyle hassas yerlerde planlı olmakta ne sakınca olabilir?" diye konuştu.

(HT)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Milli Parklara İlişkin Yönetmelik Değişikliği TBMM Gündeminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement