Çalınırken Yakalanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın Seri Üretimine Başlandı - Son Dakika
Ekonomi

Çalınırken Yakalanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın Seri Üretimine Başlandı

Türk mühendislerince tasarlanıp üretilen"G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi pratik" Milli Tüfek MPT-76'nın üretimine başlandı. Tüfeğin planları geçen ay çalınmıştı.

13.05.2016 13:13  Güncelleme: 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanıp üretilen Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın, MKEK Kırıkkale Silah Fabrikasında seri üretimine geçildi. "G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi pratik bir silah" olarak tanımlanan MPT-76, dünyadaki silahların bütün üstün özelliklerini bünyesinde taşıyor

O FABRİKADA BİR ÇOK SİLAH ÜRETİLDİ

AA muhabirinin Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 1935 yılında 444 bin metrekarelik arazi üzerine kurulan fabrikada, 1968 yılına kadar çeşitli silahlar üretildi.

Halen Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaygın kullanılan G-3 ve MG-3 tüfeklerin üretimi ise 1968 yılında başladı. Bu silahlar 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı'nda da kullanıldı.

Fabrikada 1985 yılında MP-5, 1989 yılında 5,56 milimetre otomatik piyade tüfeği HK-33, 2007 yılında 7,62 milimetre Bora keskin nişancı tüfeği, 2009 yılında da Milli Piyade Tüfeği Projesi başladı.

Türk mühendis ve işçisinin birlikte gerçekleştirdiği ilk proje olan "Milli Piyade Tüfeği Projesi" 5 Mayıs 2014'te sona erdi. Proje kapsamında geliştirilen MPT-76, "50'nin üzerindeki testi başarıyla geçen dünyadaki tek silah" olarak Türkiye'nin gururu haline geldi. Bu testler sırasında toplam 1 milyon 100 bin civarında mermi kullanıldı.

DAKİKADA 700 MERMİ ATABİLİYOR

Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen Türkiye'nin ilk milli silahı MPT-76'nın seri üretimine de MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası'nda başlandı. 4 kilo 180 gram ağırlığındaki silahın etkili menzili 600 metre, dakikadaki atım sayısı 700 mermi ve merminin ilk hızı saniyede 800 metre.

Teleskopik dipçiğe sahip silahın, namlu boyu 406 milimetre. Çatal ayağı aynı zamanda el tutamağı vazifesi de görüyor. Üzerindeki pikatini raya, gece görüş dürbünü gibi her türlü cihaz takılabiliyor. Silah aksesuarları ile 413 parçadan oluşuyor.

BİR ÇOK SİLAHIN ÖZELLİĞİNE SAHİP

"G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi pratik bir silah" olarak nitelendirilen MPT-76, dünyadaki silahların bütün üstün özelliklerini bünyesinde taşıyor. Bu nedenle silah üreticisi ülkelerden de MPT-76'ya talepler geliyor.

Fabrikada MPT-76'nın yanı sıra G-3 piyade tüfeği üretimi de sürüyor. Kenya'dan 10 bin adet G-3 siparişi alan fabrika, teslimatı bu ay içinde yapmayı planlıyor.

TÜRKİYE'İNN EN BÜYÜK KAPALI POLİGONU

Bu arada, fabrikanın en önemli yatırımlarından biri olan kapalı poligon inşaatı da tamamlandı.

Türkiye'nin en büyük kapalı poligonu tesiste, 550 ve 300 metre uzunluğunda birer kapalı atış kanalı ile 100 metre uzunluğunda 2 kapalı atış kanalı bulunuyor.

Poligonda ayrıca 9 test odası yer alıyor. Bu sayede, MIL STD-810'a göre bütün hafif silahların çevresel testleri bundan sonra fabrika bünyesinde yapılabilecek. Poligonun hizmete sunulmasını ardından fabrika dışından gelen taleplere de cevap verilebilecek.

ÇALINMAKTAN SON ANDA KURTARILDI

MKE Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü, Milli Payede Tüfeği MPT76'nın tüm çizim ve üretim planlarını 1 milyon 200 bin liraya, bir Amerikan firmasına satmaya çalışırken suçüstü yakalanmıştı.




Çalınırken Yakalanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76\'nın Seri Üretimine Başlandı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çalınırken Yakalanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın Seri Üretimine Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Bozkurt pöh: arkadaslar iyiye iyi demeyi öğrenin bugun içinde oldugumuz durumun hatta savas durumunun en çok düşman gördügümüz ülkelere yarıyor bunlar buyuk silah üreticisi ülkeler kım pekı bunlar rusya ısraıl abd bugun butun ordumuzun elınde buhun abd aıt sılahları görmek mumkun fakırın fukaranı. hakkını cavurumuza yedırmemek adına ülkücü bir Türk genci olarak emege gecenlere tsk ederım 6 0 Yanıtla
  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.


Advertisement