Milli Savunma Bakanı'ndan Yeniden Yargılama Yanıtı: Son 5 Yılda 44 Başvurudan 28'i İçin Kanun... - Son Dakika
Güncel

Milli Savunma Bakanı'ndan Yeniden Yargılama Yanıtı: Son 5 Yılda 44 Başvurudan 28'i İçin Kanun...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlığa son beş yıl içerisinde yapılan toplam 44 başvurudan 28'i için kanun yararına bozma yoluna gidildiğini, 16 başvurunun ise reddedildiğini bildirdi.

11.06.2014 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlığa son beş yıl içerisinde yapılan toplam 44 başvurudan 28'i için kanun yararına bozma yoluna gidildiğini, 16 başvurunun ise reddedildiğini bildirdi.

-BALYOZ SORUSU-

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek soru önergesinde, Balyoz Davasının tekrar görüşülmesi ile ilgili kamuoyunda büyük beklenti bulunduğunu belirterek, "Kolordu komutanlığının 23 Ocak 2014 tarihinde verdiği karardan yaklaşık 20 gün sonra Asker Yargıtay'a yapmış olduğunuz kanun yararını bozma talebi için Bakanlığınıza vaki bir müracaat var mıdır? Varsa kim tarafından yapılmıştır, MSB tarafından bugüne kadar açılan herhangi bir kamu davasının açılmaması için benzer bozma talebinde bulunulmuş mudur?" diye sordu.

- HANGİ HALLERDE KANUN YARARINA BOZMA YOLUNA GİDİLECEĞİNİ ANLATTI-

Soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kanun yararına bozma yoluna başvuru konusunun, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 309'uncu ve 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 243'üncü maddelerinde aynı doğrultuda düzenlendiğini belirterek şöyle dedi:

"Askerî savcılar tarafından verilen kararlar üzerine askerî mahkemelerce kesin olarak verilen kararlarda veya askerî mahkemelerden verilen ve Askerî Yargıtay'da incelenmeksizin kesinleşen karar ve hükümlerde hukuka aykırılık bulunduğunun (adli tenkit raporları, kişisel başvurular, ihbar ve şikâyetler ile vesair yollarla) öğrenilmesi üzerine, o karar veya hüküm hakkında kanun yararına bozma yoluna gidilebilmektedir. Bu takdirde, o karar veya hükmün Askerî Yargıtay'ca bozulması istemi, yasal nedenleri belirtilerek Askerî Yargıtay Başsavcılığına yazılı olarak bildirilmektedir."

-16 BAŞVURU REDDEDİLDİ-

Bakan Yılmaz, askerî savcılar tarafından düzenlenen iddianamelerin değerlendirilmesi kapsamında askerî mahkemelerce verilen çeşitli kararlar ile ilgili olarak, Bakanlığa son beş yıl içerisinde yapılan toplam 44 başvurudan 28'i için kanun yararına bozma yoluna gidildiğini, 16 başvurunun ise reddedildiğini açıkladı.

Sanık Kara Pilot Kurmay Yarbay Ahmet Erdoğan'ın 22 Ocak 2014 tarihli dilekçesi üzerine, ilgili dava dosyasının 353 sayılı Kanun'un 243'üncü maddesi gereğince 3'üncü Kolordu Komutanlığı Askerî Savcılığından istendiğini belirten Milli Savunma Bakanı, "Tarafımca kanun yararına bozma yoluna başvurulması Askerî Yargıtay Başsavcılığından talep edilmiştir. Söz konusu talebin reddi veya kabulü hakkındaki karar, Askerî Yargıtay tarafından verilecektir" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Milli Savunma Bakanı'ndan Yeniden Yargılama Yanıtı: Son 5 Yılda 44 Başvurudan 28'i İçin Kanun... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement