Mimarlık Diplomalı "Bakır Ustası" - Son Dakika
Kültür Sanat

Mimarlık Diplomalı "Bakır Ustası"

Lisans üstü eğitimi için gittiği Avustralya'da 18 yıl yaşadıktan sonra memleketi Bursa'ya dönen yüksek mimar, dede ve baba mesleği olan bakırcılığı sürdürmenin huzurunu yaşıyor.

21.08.2016 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BÜŞRA NUR ÖZCAN - Lisans üstü eğitimi için gittiği Avustralya'da 18 yıl yaşadıktan sonra memleketi Bursa'ya dönen yüksek mimar, dede ve baba mesleği olan bakırcılığı sürdürmenin huzurunu yaşıyor.

Cumhuriyet Caddesi'ndeki babadan kalma, yaklaşık 3 metrekarelik dükkanda, çekiç, zımpara, kaynak sesleri arasında bakırların ömrüne ömür katan "diplomalı usta", şimdilerde bakıra olan ilginin de artmasıyla bereketli günler geçiriyor.

Yıpranmış bakır ve pirinç eşyaları onaran, parlatan ve tekrar kullanıma hazır hale getiren yüksek mimar Mümin İnce (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, lise eğitimini Bursa'da tamamladıktan sonra üniversitede mimarlık bölümünü bitirdiğini söyledi.

Daha sonra yüksek lisans yapmak için Avustralya'nın Melbourne kentine gittiğini anlatan İnce, "Orada işletme bölümünde yüksek lisansımı yaptım. Daha sonra 18 yıl burada kaldım ve 15 ay önce Türkiye'ye geldim. Dede ve baba mesleği olan bakır ve buna benzer ürünlerin tamirini ve bakımını yapıyorum." diye konuştu.

"Hem eski ürünler hem de yeni tasarımlar var"

İnce, bakırı farklı tasarımlarla yorumladıklarını belirterek, "Kardeşim de ben de el emeğiyle yapılan her şeye çok değer veriyoruz. Bir şeyler tasarlayabilmek, bu tasarımların da beğenilmesi, haz veriyor. Bundan dolayı bir karar aldık ve ikimiz de mesleklerimizi bıraktık, bu işe başladık." dedi.

İşlerin iyi gittiğini dile getiren İnce, "Yeni ürünler, yapmaya başladık. Bu sefer insanlar, daha çok ilgilenmeye başladı. Bakıra ilgi, arttı. Biz de hem eski ürünler hem de yeni tasarımlar var. O yüzden insanlar, memnun. Biz de işlerimizden memnunuz. Bakır, pirinç, çelik ürünlerin tamir ve bakımını yapıyoruz. Ayrıca takı ve dekorasyon ürünlerinin imalatını da yapıyoruz. Çok fazla bakır getiren oluyor. Genelde herkesin evinde bakır bir ürün var ama bunların değeri bilinmiyor." ifadelerini kullandı.

"Babamın 40 yıllık müşterileri hala bize gelir"

Babasının mesleğini devam ettirmesinden çok memnun olduğunu vurgulayan İnce, şöyle devam etti:

"Ben, 25 yıl okudum. Çeşitli mesleklerde ve işlerde çalıştım. Yurt dışında 18 yıl yaşadım. Buraya geldiğimde ayrı bir haz aldım, özlem duydum. Yurt dışında göçmen oluyorsunuz, kendi ülkenizde bir şeyler başarıp kendinizi gösterdiğinizde ise gerçekten dürüst, ahlaklı bir şekilde insanlara yardım ettiğinizde zaten bu anlaşılıyor ve kıymetiniz biliniyor. Babamın 40 yıllık müşterileri hala bize gelir. Bunun yanında artık bizim de müşteri kitlemiz oluşmaya başladı. Kardeşim de ben de bir çevre yakaladık ve bu çevreyle uyum içerisindeyiz. Bu çevre, çember gibi. Öyle büyüyor ki halka halka genişliyor ve bu haz, karşı tarafa da geçiyor. Herkes çok şaşırıyor ama ben gerçekten bu işi yaptığım için çok memnunum."

İnce, 150-200 yıllık eski bakır ve pirinç ürünlerin tamir için getirildiğini, bu ürünleri bire bir onarabilmek için kendisini her zaman geliştirdiğini sözlerine ekledi.

Mimarlık Diplomalı "Bakır Ustası"
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Mimarlık Diplomalı 'Bakır Ustası' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi
    23:49 Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi

    Türk bestecilerin eserlerini keman, viyolonsel ve piyano ile dünyaya duyuran Bosphorus Trio, Erimtan Müzesi'nde düzenlenen konserde müzikseverlerle buluştu. Konser öncesinde BESOM Çağdaş Türk Müziği Ödülleri takdim edildi. Gruba 'Beste Ödülü' Turgay Erdener'e, 'İcra Ödülü' ise Bosphorus Trio'ya verildi. Konserde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası başkemancısı Özgecan Günöz, Borusan Viyolonsel Grubu Üyesi çellist Çağlayan Çetin ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi piyanist Özgür Ünaldı yer aldı.

  • TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi
    23:29 TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan ıslahevinde kalan çocuklara dünya klasikleri ve Türk sanatçıların bestelerinden oluşan bir konser verildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Sanatçısı Doç. Dr. Lelya Bayramoğulları'nın sunduğu konser, TİKA tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi. Bayramoğulları, etkinlikte Tacik eseri de icra ederek büyük beğeni topladı. Konser, çocuklar arasında unutulmaz bir deneyim olarak değerlendirildi.

  • Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor
    23:18 Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor

    Bursa'da yaşayan Rahim Çakmak ve ailesinin papağanı, müzik çalınması ve komut verilmesiyle ilginç hareketler sergiliyor. Çakmak'ın papağanının videoları sosyal medyada çok izleniyor ve takipçileri tarafından merakla bekleniyor.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi
    19:58 Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi

    Trabzon'da düzenlenen 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisine 3 ilden 52 sanatçı katıldı. Serginin açılışına Vali Aziz Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan ve davetliler katıldı. Sergi, 22 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende turizmin önemi vurgulandı ve Trabzon'un turist sayısında önemli artış beklenildiği belirtildi.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi
    17:53 SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi

    Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Samsun Müzesi'nde 'Türk Bestecileri ve Şarkıları' konseri düzenledi. Konserde, birçok Türk şarkısı seslendirildi ve sanatseverler tarafından ilgi gördü.

  • Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı
    17:20 Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk' adlı sergi, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında açıldı. Sergide, Macaristan'ın önde gelen 5 sanatçısına ait 33 eser yer alıyor. Açılışta konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, Türk ve Macar halkını kardeş olarak gördüklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise sanatın evrensel bir dil olduğunu vurgulayarak, serginin bilim, teknoloji ve matematikle iç içe olduğunu ifade etti.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti
    17:20 Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti

    Esenler Belediyesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek amacıyla tiyatro gösterimi, sergi ve müzik konseri düzenledi. Etkinlikte, sanat yoluyla insanlığa önemli mesajlar verildi.


Advertisement