Mimarlık Fakültesinden "Cengiz Bektaş Semineri" - Son Dakika
Yerel

Mimarlık Fakültesinden "Cengiz Bektaş Semineri"

Mimarlık Fakültesinden "Cengiz Bektaş Semineri"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, "Dünya Kültür Mirası Günü" kapsamında "Cengiz Bektaş Semineri" düzenleyecek.

18.04.2014 16:40  Güncelleme: 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi, "Dünya Kültür Mirası Günü" kapsamında "Cengiz Bektaş Semineri" düzenleyecek.

OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, dünya kültür mirasının, insanoğlunun ortak zenginliği olduğunu, bu değerli olguyu korumak ve yaşatmamanın uluslararası düzeyde işbirlikçi çabaları gerektirdiğini vurguladı. Oktay, "İşte bu nedenle, 18 Nisan gününün, 18 Nisan 1982'de Tunus'ta toplanan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin (ICOMOS) öncülüğünde 'Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü', ya da kısaca 'Dünya Kültür Mirası Günü(World Heritage Day)' olarak kutlanmasına karar verilmiş ve bu kararın 1983'te Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından kabulünden beri 'Dünya Kültür Mirası Günü' tüm dünyada kutlanmaktadır" dedi.

"Bu özel gün, kültürel mirasın çeşitliliğinin korunması konusunda toplum bilincini artırmak ve kültür varlıkları ile farkındalık oluşturmak için bir fırsattır" diyen Dekan Derya Oktay, şöyle konuştu: "Bu kapsamda, sadece kentsel ve mimari çevre ya da tarihi anıtsal yapılar gibi somut değerler değil, toplumsal yaşamı biçimlendiren ve yönlendiren gelenekler, dil, sanat ve edebiyat gibi soyut değerlerin de yaşatılması hedeflenmektedir. ICOMOS, bu günle ilgili olarak, ülkelere/kentlere, anıtlara ve sitlere ziyaretlerin sağlanması/kolaylaştırılması, medyada yayınlar yapılması, kentlerin önemli trafik arterlerinde kültürel mirası korumanın önemine dikkat çeken flamaların asılması, ilgili uzmanların davet edilerek konferansların düzenlenmesi, fotoğraf ve resim sergileri düzenlenmesini, okul çocukları ve gençlerde farkındalık artırıcı etkinlikler gerçekleştirilmesini, vd. tavsiye etmektedir. Kültürel ve çevresel sürdürülebilirliği vizyonuyla bütünleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, her yıl 18 Nisan'da bugünün anlamına belli bir etkinlikle destek vermeye çalışacak, Samsun ve bölgedeki kültür mirasına eğitim, araştırma ve diğer yollarla sürekli katkı sağlamaya çalışacaktır. Fakültemiz bünyesinde Mimarlık Bölümü'nden sonra ikinci bölüm olarak açılması onaylanan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün yakında yaşama geçmesiyle, fakültemizin bu düzeydeki ilişkileri ile daha da güçlü hale gelecektir."

CENGİZ BEKTAŞ SEMİNERİ

Prof. Dr. Derya Oktay, "Cengiz Bektaş Semineri" hakkında şu bilgileri verdi: "Fakültemiz bu doğrultuda, 23-25 Nisan tarihleri arasında kültür ve çevre dostu mimarlığın öncüsü, ünlü mimar ve ozan/yazar Cengiz Bektaş'ı konuk edecektir. 2014 Uluslararası Mimar Sinan Ödülü'ne layık görülen Mimar Bektaş, 24 Nisan 2014 tarihinde Mimari Proje I Stüdyosu öğrencileriyle 'Kültür Oylumlarımız' temalı bir atölye çalışması gerçekleştirecek, aynı gün 16.00'da, tüm ilgili kesimlere açık olarak 'Geleneğe Eklenmek' konulu bir seminer verecektir." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mimarlık Fakültesinden 'Cengiz Bektaş Semineri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement